Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΈΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΟΥΝ 4.000 ΣΤΕΛΕΧΗ - "ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ" ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΆΛΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: ΆΤΥΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ



Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠαΣοΚ πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης ζητεί η Κίνηση των 75 του Μιχάλη Καρχιμάκη με ένα κείμενο το οποίο υπογράφεται από 4.000 μέλη του ΠαΣοΚ. Τα στελέχη αυτά διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε οι αποφάσεις για το μετασχηματισμό του ΠαΣοΚ δεν ελήφθησαν στα όργανα και επιπλέον ζητούν αλλαγή πολιτικής.
«Η αναζήτηση εσωτερικών εχθρών και η χρησιμοποίηση όρων όπως "5η φάλαγγα", "υπονομευτές", "καλικάντζαροι" και άλλων ανεπίτρεπτων χαρακτηρισμών για στελέχη που όχι μόνο δεν κλήθηκαν ποτέ να συμβάλουν στην διαμόρφωση των εξελίξεων, αλλά αποκλείστηκαν κιόλας από αυτές και η διάθεση στέρησης του δικαιώματος λόγου, επί της ουσίας συνιστά επικίνδυνη και αντιδημοκρατική εκτροπή για την παράταξη μας, φαινόμενο που σε κάθε περίπτωση δεν ταιριάζει με ένα προοδευτικό, πόσο δε μάλλον σε Σοσιαλιστικό Κίνημα. Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως κάποια πράγματα ηχούν ξένα σε κύκλους της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όμως στο κίνημα μας μάθαμε, μέσα από τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις , να προχωράμε και να έχουμε επιτύχει ώστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γράψει ιστορία για την Πατρίδα και τον Λαό».

Το κείμενο αυτό έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από άλλα στελέχη - η Χαρ. Τρικούπη αποφεύγει να αναμιχθεί- τα οποία παρατηρούν ότι τόσο η συγκρότηση της Ελιάς όσο και το συνέδριο τηΙΚς Δημοκρατικής Παράταξης συζητήθηκαν αναλυτικά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος περισσότερες από μια φορές και ότι οι παραπάνω απόψεις μειοψήφισαν. Υπενθυμίζουν επίσης ότι για να συγκλιθεί έκτακτο συνέδριο, απαιτείται σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ευρεία πλειοψηφία είτε από το 1/3 (60 μελών της ΚΕ) -το κείμενο της Κίνησης των 75 υπογράφουν μόνο 9 μέλη της ΚΕ - είτε το 50% των νομαρχιακών επιτροπών είτε το 10% του συνόλου των μελών του Κινήματος. «Όταν μπήκαμε στο μνημόνιο ή όταν ο Γιώργος Παπανδρέου συγκρότησε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη, ο Καρχιμάκης που ήταν και γραμματέας του ΠαΣοΚ γιατί δεν αντέδρασε; Τότε που συζητήθηκε αυτή η επιλογή; Ποιά όργανα συγκροτήθηκαν; Και γιατί δεν ζήτησε να συγκληθεί τότε έκτακτο συνέδριο;», διερωτώνται. Και προσθέτουν ότι πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και ο πόλεμος θυμίζοντας τη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι ΠαΣοΚ είναι όποιος ψηφίζει ΠαΣοΚ πίσω από το παραβάν -μια παρατήρηση που κρύβει διπλό υπονοούμενο: ότι υπάρχουν πολλά ίδια επώνυμα και ότι αρκετοί από τους υπογράφοντες το κείμενο έχουν απομακρυνθεί από το ΠαΣοΚ.

Το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα αποτυπώθηκαν σε άτυπο σχόλιο κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη:

«Το ΠΑΣΟΚ τηρεί με απόλυτη δημοκρατική ευαισθησία της καταστατικές του διαδικασίες.
Αυτό ισχύει και για τη σύγκληση συνεδρίου και για τη συνεργασία στο σχήμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές και για τη διοργάνωση του συνεδρίου της δημοκρατικής παράταξης.

Το κείμενο που υπογράφουν και εννέα μέλη της ΚΠΕ επιβάλλει να αναρωτηθεί κάποιος: ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν για τις μεγάλες επιλογές που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει μόνο του την ευθύνη της υπαγωγής στο μνημόνιο και το πρόγραμμα στήριξης το 2010 ή να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ( υπό το Λ. Παπαδήμο) το Νοέμβριο του 2011 με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ; Τι λένε οι τότε κατέχοντες τις θεσμικά υπεύθυνες θέσεις στο ΠΑΣΟΚ ;
Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πράγματι ποτέ δεν συμφώνησαν με επιλογές ευθύνης και με αντιδημοφιλείς αποφάσεις, αναγκαίες για τη χώρα.

Πάει όμως πολύ άνθρωποι που στήριξαν, στην πιο σκληρή φάση, τέτοιες αποφάσεις να παριστάνουν τώρα τον ανήξερο και ευαίσθητο και να καταγγέλλουν αποφάσεις που χειροκρότησαν και υπηρέτησαν, ορισμένοι μάλιστα έχοντας κρίσιμους ρόλους στη κυβέρνηση, τη Βουλή ή το κόμμα

Κατά τα λοιπά το ζήτημα είναι πάντοτε ένα και μόνο: το κριτήριο του παραβάν.

Εμείς παλεύουμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια και την απεμπλοκή από την Τρόικα και το Δ.Ν.Τ. Σχεδιάζουμε το μέλλον για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνική ευαισθησία, διασφαλίζοντας τη κοινωνική συνοχή, ενώ κάποιοι επιμένουν να στροβιλίζονται στο Παρελθόν και να πλήττουν την ενότητα και τη συσπείρωςη της Δημοκρατικής Παράταξης.
 

Επιτέλους ας αφήσουν ήσυχη την Παράταξη να αναπνεύσει».


Η Κίνηση των 75 ζητεί συγκεκριμένα:
1. Ζητάμε συνέδριο ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώτα και κύρια από οτιδήποτε άλλο. Ένα πραγματικό συνέδριο, αξιόπιστο, με χρόνο για προσυνεδριακό διάλογο, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες και τους συμμετέχοντες. Ένα συνέδριο πρωτίστως ΠΑ.ΣΟ.Κ για να μιλήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους τούτες τις ιστορικές στιγμές όλα τα στελέχη μας. Πρώην και νυν. Όλα τα μέλη και οι φίλοι του κινήματος. Αυτό να αποτελέσει όπως και καταστατικά περιγράφεται από το κίνημα μας το κυρίαρχο όργανο, που θα αποφασίσει τα πάντα.


2. Αλλαγή πολιτικής. Ζητάμε το συνέδριο να μην είναι ξανά μια προεκλογική φιέστα ή μια στείρα αντιπαράθεση προσωπικών στρατηγικών. Θέλουμε ένα συνέδριο που θα αποφασίσει αλλαγή πολιτικής για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε ξανά στην κοινωνία. Ένα συνέδριο που θα καταθέσουμε το δικό μας εθνικό προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, απέναντι στην στείρα, συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική, που προωθεί και επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και στον ανεύθυνο λαϊκισμό από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Ένα εθνικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει: Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του χρέους,την έξοδο από το μνημόνιο, το τέλος της εποπτείας από τρόικα και ΔΝΤ, ένα σχέδιο για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια εθνική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη, μια συμφωνία κατ' ελάχιστο των κομμάτων στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το κράτος, το πολιτικό σύστημα, την δικαιοσύνη.


3. Όλα από την αρχή. Σήμερα έχει εκ των πραγμάτων τεθεί και δεν μπορούμε να κάνουμε τους μη γνωρίζοντες και θέμα ακολουθούμενων πολιτικών και θέμα προσώπων και θέμα συμμαχιών. Οι νέες συνθήκες επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος με αυτήν την πολιτική και τα πρόσωπα, μας γυρίζει την πλάτη. Απαιτείται μια νέα πολιτική πρόταση που θα αναγνωρίζει το σύνολο των νέων πραγματικοτήτων σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης. Πρόσωπα που θα μπορούν να υλοποιήσουν αυτήν την πολιτική και θα ανταποκρίνονται στην ιστορική διαδρομή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αποτελώντας ελπίδα ανάταξης για το κίνημα , με κυρίαρχα τα στοιχεία της σύνθεσης , των πρωτοβουλιών ,της σύγκρουσης με ότι υπονομεύει τη ζωή των ανθρώπων, με ότι δημιουργεί συνθήκες ανισοκατανομής του πλούτου προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών ,της ενότητας , της ανανέωσης και της αποκατάστασης της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος. Και τέλος οι συνθήκες θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις. Χωρίς να γίνουμε ουρά και παρακολούθημα κανενός.


«Η όποια συμμετοχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ένα τέτοιο σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αναλυτικής και πλήρους διαπραγμάτευσης για ένα σαφές φιλολαϊκό και προοδευτικό πρόγραμμα που θα έχει εγκριθεί από ένα κομματικό ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, κατά το πρότυπο του SPD Γερμανίας μετά τις πρόσφατες Γερμανικές εκλογές», αναφέρει το κείμενο.


Σχετικά με το «εξαγγελθέν συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» θα πρέπει να συζητηθεί και αποφασιστεί ΜΕΤΑ την διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ», τονίζει το κείμενο. «Είναι οφθαλμοφανές ότι: Η επιτυχία των όποιων πρωτοβουλιών για την επανένωση της κεντροαριστεράς και της συνεργασίας όλων των δυνάμεων της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, προϋποθέτει ένα αναγεννημένο , ισχυρό, ενωμένο, ανανεωμένο και με προοδευτικό λόγο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η επανάληψη του εγχειρήματος της ΕΛΙΑΣ ως « Δημοκρατική Παράταξη» , με μόνο πολιτικό αποτέλεσμα την επιστροφή όσων λίγων έφυγαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (ευπρόσδεκτοι ασφαλώς) , δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν την προσπάθεια σε πλήρη αποτυχία, με κίνδυνο όχι μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις στην εκλογική προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και με κίνδυνο να επηρεάσουν αρνητικά την ιστορική αναγκαιότητα της επανένωσης της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε ότι μόνο ένα έκτακτο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να καθορίσει τους πολιτικούς όρους ανάληψης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας».


Το ανάρτησα από http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: