Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη

Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη
«ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ»: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ(ΘΟΥΛΗ), Sidiropoulou Thouli - Chrysanthi: Η δήλωσή μου στα ΜΜΕ την 14/1/2015 μετά την αντιδημοκρατική και ανθρωποφαγική πολιτική καρατόμηση μου κι ενώ χρίστηκα και ανακηρύχτηκα υποψήφια με κάθε προβλεπόμενη σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και νόμιμη διαδικασία, από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, επί Προεδρίας Βενιζέλου, από τον Κουκουλόπουλο και τον "Ημαθιάρχη" Χρυσοχοΐδη,συνεπικουρούμενοι από τους διορισμένους φίλους και φίλες τους στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και δυο πρώην Δημάρχους ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Βέροιας._"Ανήκω στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πορεύτηκα πάντα με το όραμα που μας ενέπνευσε, τις αρχές και τις αξίες που μας έδωσε και εν τέλει μας καθόρισαν, ο αείμνηστος Ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης. Αποτιμώντας σαφέστατα, στο παρόν και το μέλλον, την στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου, ως και την μοναδικά διατυπωμένη στρατηγική πρόταση για τον Κοινωνικό Μετασχηματισμό της Ελλάδας, τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό με Ανθρώπινο πρόσωπο και Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, στον Κόσμο των ανοιχτών συνόρων. Στην μακρόχρονη θητεία μου στα κορυφαία όργανα του κόμματος, εκλεγμένη πάντα από Συνέδρια και την λαϊκή βάση του Κινήματος, αγωνίστηκα με πάθος και ψυχή για τις ιδέες μου, συμπορευόμενη με τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με συμμάχους και αντιπάλους, με φίλους και εχθρούς. Κρατώντας πάντα στάση Κοινού Αγώνα. Με λάθη και παραλείψεις. Με δημιουργικές συνθέσεις. Αφήνοντας πίσω εσωστρέφειες, χαρακώματα και άγονες αντιπαραθέσεις. Οι «καθεστωτικές» συμπεριφορές και οι εγωκεντρικές μακαριότητες διαφόρων εκφάνσεων του «κυβερνητισμού» και των μονίμων οπαδών του είναι, πάντα, ιστορικά ανόητες και απαράδεκτες. Δεν μετέχω των «αχράντων μυστηρίων» ‘’ιδιοκτητών και ενοικιαστών’’, ‘’οικογενειοκρατούντων και οικογενειοκρατουμένων’’, ‘’Διευθυντηρίων και μυημένων’’, ‘’πρoθύμων και αρεστών’’, ‘’ Ημαθιαρχών και επίδοξων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας’’, ‘’ελίτ και λαϊκιστών’’. Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον Λαό και την Πατρίδα. ΜΟΝΟΝ. Με δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργία. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ που ανήκει στον Δημοκρατικό Ελληνικό Λαό. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσα τον ‘’όρκο της νιότης και της ζωής’’ μου. ΜΟΝΟΝ.

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ: «Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» - ΈΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ


Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο «Η Θράκη στο μεταίχμιο» το οποίο ως Θρακιώτης αλλά και ως άνθρωπος που μάχεται για τα εθνικά θέματα αισθάνομαι την ανάγκη να εξάρω. Το βιβλίο όπως αναφέρει και ο τίτλος του είναι αφιερωμένο στη Θράκη και εξ όσων γνωρίζω είναι το μοναδικό που επιχειρεί μια τόσο πολύπλευρη προσέγγιση των θεμάτων της. 


Με πυκνό αλλά εύληπτο τρόπο παραθέτει ένα πλήθος στοιχείων τα οποία καταδεικνύουν πώς η τουρκική πολιτική επιχειρεί να μεταβάλει τις ισορροπίες στη Θράκη, και πώς από την άλλη πλευρά η έλλειψη μιας συγκροτημένης ελληνικής πολιτικής για την περιοχή έχει δώσει πρόσφορο έδαφος σε αυτές τις μεθοδεύσεις, ενώ παράλληλα έχει οδηγήσει τη Θράκη σε έναν διαρκή οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό. 

Ακόμη αναλύονται θέματα όπως οι γεωπολιτικές προκλήσεις, ο δυνητικά σημαντικός ορυκτός πλούτος της Θράκης, οι μεταναστευτικές ροές, ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα, όπως η εκπαίδευσή της, η ανάδειξη των θρησκευτικών της ηγετών, η πολύπλευρη τουρκική οικονομική διείσδυση στην περιοχή, η προσπάθεια «τουρκόφρονων κύκλων» να ποδηγετήσουν τις «μειονότητες» εντός της μειονότητας, όπως οι Πομάκοι, οι Ρομά, οι Μπεκτασήδες, και πολλά άλλα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δημογραφικά στοιχεία που παρατίθενται, τα οποία δείχνουν την εγκατάλειψη της θρακικής υπαίθρου από τους χριστιανικούς πληθυσμούς, με πιο θλιβερή ίσως περίπτωση την ερήμωση του Βόρειου και Κεντρικού Έβρου. Γενικά το βιβλίο εντυπωσιάζει με την πληθώρα των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, αλλά και με την τεκμηρίωσή του, η οποία θεμελιώνεται με συνεχείς παραπομπές στις πολυάριθμες πηγές του. 

Πρόκειται για ένα πόνημα που κρύβει πίσω του έρευνα μεγάλης έκτασης, γραμμένο όμως με μαστοριά και αφαιρετικότητα, ώστε να μην κουράζει και να στέκεται συνεχώς στα σημαντικά που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα. 

Το αναγνωστικό κοινό έχει έτσι τη δυνατότητα να καταλάβει τί συμβαίνει στη Θράκη και μάλιστα όχι αποσπασματικά, αλλά σε ένα εύρος χρόνου, ώστε να γίνει αντιληπτή η κατεύθυνση των εξελίξεων. Από αυτή την άποψη το βιβλίο προσφέρει μια σημαντική υπηρεσία στη Θράκη, αφού ουσιαστικά αποτελεί μια πηγή έγκυρης πληροφόρησης για όλα σχεδόν τα ζητήματα που την αφορούν.
Ένα άλλο προσόν του βιβλίου το οποίο θα ήθελα να υπογραμμίσω, είναι η ψυχραιμία και η αντικειμενικότητα με την οποία προσεγγίζει τα θέματά του. Αυτό νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια ευαίσθητη περιοχή όπως η Θράκη, και από την άποψη αυτή το βιβλίο εκφράζει έναν σύγχρονο πατριωτισμό τον οποίο πιστεύω ότι χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Αυτή η σύγχρονη προσέγγιση φαίνεται κυρίως στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, όπου ο συγγραφέας διατυπώνει τις προτάσεις του. 


Μεγάλο μέρος των προτάσεων αυτών επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης μέσα από μια νέα φιλοσοφία, η οποία σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον και για άλλες περιφέρειες της χώρας μας. Και εδώ νομίζω ότι βρίσκεται το τρίτο και σημαντικότερο προσόν του βιβλίου: ότι δεν στέκεται μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά διατυπώνει μια πληθώρα προτάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενος εθνικού σχεδίου αναβάθμισης της Θράκης, την ανάγκη εκπόνησης του οποίου και προσωπικά πρεσβεύω.
Συνολικά «Η Θράκη στο μεταίχμιο» είναι ένα βιβλίο που οι Έλληνες και ειδικά οι Θρακιώτες πρέπει να το προσέξουν ώστε να αναδείξουν το μήνυμά του. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία εύχομαι να έχει συνέχεια. Προσωπικά τη στηρίζω, για αυτό και με χαρά θα συμμετάσχω στις προγραμματισμένες παρουσιάσεις του βιβλίου στις πόλεις της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: