Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: ΦΑΛΤΣΙΑΝΙ «ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ»


Ο Φαλτσιανί αναρωτιέται γιατι δεν τον κάλεσε ποτέ ο Παπανδρεου ή ο Σαμαράς για να βοηθήσει… Αυτόχειρες τους πέρασες άνθρωπε μου;


Άγνωστα αποσπάσματα από το βιβλίο του ανθρώπου πίσω από τη Λίστα Λαγκάρντ
«Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων» θα ταράξει Ελλάδα και Ευρώπη…



Λίγο πριν ολοκληρωθεί η έκδοση του τεύχους των «Επικαίρων» ήρθαν στα γραφεία του περιοδικού εκτενή αποσπάσματα του πολυσυζητημένου βιβλίου του Ερβέ Φαλτσιάνι Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων. Πρόκειται για ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, στο οποίο το πρόσωπο-κλειδί της «λίστας Λαγκάρντ» ξεγυμνώνει ένα ολόκληρο σύστημα διαφθοράς που εξετράφη στην Ευρώπη επί δεκαετίες. Ένα σύστημα ανοχής προς τους λαμπερούς φοροδιαφεύγοντες, αλλά σε βάρος των ευρωπαϊκών κρατών και λαών. Ένα κύκλωμα κρυφών καταθετικών λογαριασμών με δεκάδες δις ευρώ υπό την ομπρέλα μιας τράπεζας κύρους όπως η HSBC, αλλά και στη σκιά εκβιασμών, απειλών, διαπλοκής…

Αυτού του συστήματος έπεσε θύμα η Ελλάδα, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο Φαλτσιάνι, η κατάληξη της χώρας στο Μνημόνιο επήλθε ως προϊόν εκβιασμού σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το δίδυμο Σαρκοζί – Μέρκελ. Το περιεχόμενο του εκβιασμού; Ένας λογαριασμός της Μαργαρίτας Παπανδρέου ύψους 500 εκατ. ευρώ αλλά και ένας άλλος πρώην συζύγου ενός Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Είναι άραγε τόσο απλό, μερικά ψηφιακά νούμερα σε κάποιους υπολογιστές να προκάλεσαν μια τόσο μεγάλη καταστροφή σε ένα κράτος, να στοίχισαν σε ζωές, σε αξιοπρέπεια, σε εθνική κυριαρχία;

Ο Γαλλοϊταλός μηχανικός υπολογιστών από το 2009 ξεκίνησε να συνεργάζεται με τις αστυνομικές Αρχές διαφόρων χωρών, παρέχοντάς τους πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα της ιδιωτικής τράπεζας HSBC, του παγκόσμιου κολοσσού με έδρα στη Γενεύη, όπου εργαζόταν από το 2001. Διωκόμενος από την ελβετική αστυνομία, ο Φαλτσιάνι κατέφυγε στη Γαλλία και το 2012 συνελήφθη στην Ισπανία.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2014 ο Φαλτσιάνι κατηγορήθηκε στην Ελβετία για οικονομική κατασκοπεία, αφού αποκάλυψε το μυστικό της μεταφοράς. Λίγες μέρες νωρίτερα οι Γάλλοι και οι Βέλγοι δικαστές είχαν θέσει υπό έρευνα την ίδια την τράπεζα HSBC για οργανωμένη φορολογική απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συνωμοσία και παράνομη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, χάρη σε στοιχεία από τον Φαλτσιάνι, προκαλώντας σοβαρή διπλωματική αμηχανία με την Ελβετία. Η επονομαζόμενη «λίστα Φαλτσιάνι» (με 130.000 ονόματα) κατέστησε δυνατή την ανάκτηση εκατομμυρίων ευρώ που δραπέτευσαν από πολίτες, ιδίως Γάλλους και Ισπανούς.

Στους πιο πλούσιους και σημαντικούς πελάτες η μητέρα του Παπανδρέου

«Η HSBC άφηνε τους πελάτες της να λειτουργούν ασύδοτα. Μέσω των πιο σημαντικών πελατών της μπορεί να ασκήσει έλεγχο, χάρη στις τεράστιες καταθέσεις και το συμφέρον μάνατζερ και πολιτικών. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ισπανίας, ο Εμίλιο Μποτίν της τράπεζας Santander (της οποίας ήταν πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του στις 10/09/2014), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC Γενεύης. Η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου διατηρούσε λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ», αφηγείται ο Φαλτσιάνι.

Ερωτηθείς πάντως προσφάτως σε τηλεοπτική συνέντευξή του για το αν του ζητήθηκε ποτέ η βοήθεια του από τις ελληνικές αρχές, ήταν κατηγορηματικός:

«Ποτέ δεν μου ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα. Μου τη ζήτησαν πολλές άλλες χώρες, αλλά όχι η Ελλάδα. Αν η νέα κυβέρνηση με χρειαστεί, θα βοηθήσω ευχαρίστως. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν μου ζητήθηκε ποτέ συνδρομή. Προσωπικά καταλαβαίνω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτική βούληση», σχολίασε ο Φαλτσιάνι.

Περισσότερα ακυκλοφόρητα αποσπάσματα του βιβλίου του Ερβέ Φαλτσιάνι την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στα Επίκαιρα.


Το ανάρτησα από http://olympia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: