Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

 
Την ενίσχυση του ρόλου του κράτους στο τραπεζικό σύστημα σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργίας τους προς όφελος της οικονομίας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του ρόλου και της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από το Ελληνικό Δημόσιο με απόλυτο σεβασμό, ωστόσο, στα δικαιώματα των ιδιωτών μετοχών και των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης.



Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας, επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από την Απρίλιο για την ενίσχυση της διαφάνειας των τραπεζών σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας, λήψης αποφάσεων, τα κριτήρια δανειοδοτήσεων, αμοιβών κ.α. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους νέους εκπροσώπους που έχει ορίσει τα Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών να ενημερώνουν ουσιαστικά για όλες τις πτυχές λειτουργίας των τραπεζών και να μην περιοριστούν σε παθητικό ρόλο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Η αντιπροεδρία εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τρόπους ουσιαστικού ελέγχου της τραπεζικής λειτουργίας και ένα από αυτό προβλέπει την ενεργή εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)) το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία ενώ παράλληλα έχει άμεσο συμφέρον ως μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών.

Κύκλοι της Αντιπροεδρίας διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται ζήτημα παρέμβασης του κράτους στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των τραπεζών αλλά οι όλες πρωτοβουλίες θα στοχεύουν στην ενίσχυση των θεσμών εταιρικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και στην υιοθέτηση και εφαρμογή καλύτερων τραπεζικών πρακτικών. Όπως τονίζουν ο ρόλος των τραπεζών σε μια οικονομία είναι ευρύτερος και εκτός από την επίτευξη βραχυπρόθεσμων οικονομικών στόχων οι τράπεζες πρέπει πρώτα από όλα να εξυπηρετούν το ευρύτερο συμφέρον της κοινωνίας και του δημοσίου. Υπενθυμίζουν ότι οι τράπεζες διατηρούνται με τη σημερινή μορφή και διάρθρωση χάρη της ανακεφαλαιοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί κυρίως με χρήματα φορολογουμένων.

Παράλληλα θα εξεταστούν και ζητήματα νομοθεσίας που βοηθούν το σχηματισμό «γκρίζων ζωνών». Κύκλοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αναμόρφωση του πλαισίου ώστε να κοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος για την ανάπτυξη σχέσεων εξάρτησης όπως συμβαίνει στο τρίγωνο «τράπεζες - κόμματα - μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση αναμένεται να εξειδικεύσει το σχεδιασμό της για την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, με κορμό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όπως σημειώνεται με δεδομένα τα προβλήματα των συστημικών τραπεζών, και ειδικά το μέγα ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι παραδοσιακές τράπεζες θα αργήσουν να ασκήσουν ολοκληρωμένα το ρόλο τους για την χρηματοδότηση της οικονομίας. Έτσι είναι απολύτως απαραίτητο η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας η οποία εκτός της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και επενδυτικών έργων θα κινητοποιήσει και άλλα εργαλεία (όπως το ΕΤΕΑΜ) και πόρους.

Τέλος σε ότι αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών η κυβέρνηση θα κινηθεί σε συνεννόηση με τους ιδιώτες μετόχους στην κατεύθυνση της ανανέωσης και ενίσχυσης των διοικητικών ομάδων.


Το ανάρτησα από http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: