Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη

Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη
«ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ»: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ(ΘΟΥΛΗ), Sidiropoulou Thouli - Chrysanthi: Η δήλωσή μου στα ΜΜΕ την 14/1/2015 μετά την αντιδημοκρατική και ανθρωποφαγική πολιτική καρατόμηση μου κι ενώ χρίστηκα και ανακηρύχτηκα υποψήφια με κάθε προβλεπόμενη σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και νόμιμη διαδικασία, από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, επί Προεδρίας Βενιζέλου, από τον Κουκουλόπουλο και τον "Ημαθιάρχη" Χρυσοχοΐδη,συνεπικουρούμενοι από τους διορισμένους φίλους και φίλες τους στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και δυο πρώην Δημάρχους ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Βέροιας._"Ανήκω στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πορεύτηκα πάντα με το όραμα που μας ενέπνευσε, τις αρχές και τις αξίες που μας έδωσε και εν τέλει μας καθόρισαν, ο αείμνηστος Ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης. Αποτιμώντας σαφέστατα, στο παρόν και το μέλλον, την στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου, ως και την μοναδικά διατυπωμένη στρατηγική πρόταση για τον Κοινωνικό Μετασχηματισμό της Ελλάδας, τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό με Ανθρώπινο πρόσωπο και Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, στον Κόσμο των ανοιχτών συνόρων. Στην μακρόχρονη θητεία μου στα κορυφαία όργανα του κόμματος, εκλεγμένη πάντα από Συνέδρια και την λαϊκή βάση του Κινήματος, αγωνίστηκα με πάθος και ψυχή για τις ιδέες μου, συμπορευόμενη με τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με συμμάχους και αντιπάλους, με φίλους και εχθρούς. Κρατώντας πάντα στάση Κοινού Αγώνα. Με λάθη και παραλείψεις. Με δημιουργικές συνθέσεις. Αφήνοντας πίσω εσωστρέφειες, χαρακώματα και άγονες αντιπαραθέσεις. Οι «καθεστωτικές» συμπεριφορές και οι εγωκεντρικές μακαριότητες διαφόρων εκφάνσεων του «κυβερνητισμού» και των μονίμων οπαδών του είναι, πάντα, ιστορικά ανόητες και απαράδεκτες. Δεν μετέχω των «αχράντων μυστηρίων» ‘’ιδιοκτητών και ενοικιαστών’’, ‘’οικογενειοκρατούντων και οικογενειοκρατουμένων’’, ‘’Διευθυντηρίων και μυημένων’’, ‘’πρoθύμων και αρεστών’’, ‘’ Ημαθιαρχών και επίδοξων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας’’, ‘’ελίτ και λαϊκιστών’’. Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον Λαό και την Πατρίδα. ΜΟΝΟΝ. Με δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργία. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ που ανήκει στον Δημοκρατικό Ελληνικό Λαό. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσα τον ‘’όρκο της νιότης και της ζωής’’ μου. ΜΟΝΟΝ.

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΜΕΛΗΣ: ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «Επινέ»

Κώστας Γ. Μαμέλης
kmamelis@yahoo.gr
Ενώ η «διεύθυνση» Τσίπρα εξαντλεί το «υπερόπλο» (Βαρουφάκης), «εργαλιοποιεί» την αριστερά και πρωταγωνιστεί (θετικά και αρνητικά) στην πολιτική ζωή, είναι διδακτικό να βυθιζόμαστε δημιουργικά στο παρελθόν, αντλώντας σύνεση, αναστοχασμό, διδάγματα, για το μέλλον που δεν περιμένει και πιέζεται αμείλικτα προς νεοφιλελεύθερους δρόμους (νομοτελειακούς;), κάτι σα το στίχο του Νιόνιου, «η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία».


Ο ακροτελεύτιος στίχος («έρχεται η στιγμή για ν΄ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ΄ αφήσεις») αρμόζει στα ορφανά και περιφερόμενα συντρίμμια του ελληνικού σοσιαλιστικού εγχειρήματος.

Στην πρόσφατη ιστορία δύο συνέδρια-οδηγοί σημάδεψαν το σοσιαλιστικό χώρο. Ας τα μελετήσουμε.

Το 1969 στο Issy-les-Moulineaux, το ιστορικό κόμμα των Ζαν Ζορές και Λεόν Μπλουμ, (SFIO) έγινε Parti Socialiste Français (Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Το SFIO, σε μόνιμη πτωτική πορεία λόγω συμμετοχής του σε κυβερνήσεις της Δ' Δημοκρατίας (1946-58), είχε φθάσει με υποψήφιο τον Δήμαρχο Μασσαλίας Γκαστόν Ντεφέρ στο ιστορικό χαμηλό 5% στις προεδρικές εκλογές του 1969. Ήταν ήδη ένα κόμμα-φάντασμα χωρίς πειθώ και έμπνευση, ακόμη και για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του. (Μας θυμίζει κάτι;).

Η επανίδρυση, συντελέστηκε σε επόμενο συνέδριο, στο Épinay-sur-Seine, το 1971. Εκεί ο Φρανσουά Μιτεράν οδήγησε στη στρατηγική του «Κοινού Προγράμματος της Αριστεράς», της συνεργασίας με το ισχυρό Κ.Κ Γαλλίας του Μαρσαί. (Αυτό κι αν είναι συνειρμός !).

Η ιδρυτική διαδικασία εισήγαγε πρωταγωνιστικά στο νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα δυνάμεις πολιτικών κινήσεων, μορφωμάτων, διανοούμενων, ομίλων προβληματισμού, αξιόλογων ανένταχτων στελεχών, χωρίς αποκλεισμούς. Μέχρι και Τροτσκιστές!

Αυτές οι δυνάμεις, αποτέλεσμα των κεντρόφυγων τάσεων της κρίσης του παλιού φορέα και της αναξιοπιστίας του κυβερνητισμού (Σουέζ, Αλγερία) εμπλούτισαν το νέο κόμμα τόσο με παρουσία στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι όσο και με καινοτόμες ιδέες για τη νέα εποχή.

Απελευθερωμένες, αυτόνομες, ανοιχτές, έφεραν τα πάνω-κάτω (και κομμουνιστές στην κυβέρνηση του 1982 !),νίκησαν, κυβέρνησαν.

Στα καθ’ ημάς, μπροστά στο νέο – διαφορετικό - πολιτικό κύκλο που άνοιξε στη χώρα σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας εποχής με ισχυρούς συμβολισμούς, ισχυρότερους του 1981 και διαφορετικά διακυβεύματα.

Η πανσπερμία και η πολυδιάσπαση του σοσιαλιστικού χώρου οφείλει το δικό της (υπερβατικό) «Επινέ» για άλλες αναλύσεις, συνειρμούς, προτάγματα.

Γιατί το μέλλον δεν περιμένει!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 4.3.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: