Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη

Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη
«ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ»: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ(ΘΟΥΛΗ), Sidiropoulou Thouli - Chrysanthi: Η δήλωσή μου στα ΜΜΕ την 14/1/2015 μετά την αντιδημοκρατική και ανθρωποφαγική πολιτική καρατόμηση μου κι ενώ χρίστηκα και ανακηρύχτηκα υποψήφια με κάθε προβλεπόμενη σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και νόμιμη διαδικασία, από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, επί Προεδρίας Βενιζέλου, από τον Κουκουλόπουλο και τον "Ημαθιάρχη" Χρυσοχοΐδη,συνεπικουρούμενοι από τους διορισμένους φίλους και φίλες τους στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και δυο πρώην Δημάρχους ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Βέροιας._"Ανήκω στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πορεύτηκα πάντα με το όραμα που μας ενέπνευσε, τις αρχές και τις αξίες που μας έδωσε και εν τέλει μας καθόρισαν, ο αείμνηστος Ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης. Αποτιμώντας σαφέστατα, στο παρόν και το μέλλον, την στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου, ως και την μοναδικά διατυπωμένη στρατηγική πρόταση για τον Κοινωνικό Μετασχηματισμό της Ελλάδας, τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό με Ανθρώπινο πρόσωπο και Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, στον Κόσμο των ανοιχτών συνόρων. Στην μακρόχρονη θητεία μου στα κορυφαία όργανα του κόμματος, εκλεγμένη πάντα από Συνέδρια και την λαϊκή βάση του Κινήματος, αγωνίστηκα με πάθος και ψυχή για τις ιδέες μου, συμπορευόμενη με τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με συμμάχους και αντιπάλους, με φίλους και εχθρούς. Κρατώντας πάντα στάση Κοινού Αγώνα. Με λάθη και παραλείψεις. Με δημιουργικές συνθέσεις. Αφήνοντας πίσω εσωστρέφειες, χαρακώματα και άγονες αντιπαραθέσεις. Οι «καθεστωτικές» συμπεριφορές και οι εγωκεντρικές μακαριότητες διαφόρων εκφάνσεων του «κυβερνητισμού» και των μονίμων οπαδών του είναι, πάντα, ιστορικά ανόητες και απαράδεκτες. Δεν μετέχω των «αχράντων μυστηρίων» ‘’ιδιοκτητών και ενοικιαστών’’, ‘’οικογενειοκρατούντων και οικογενειοκρατουμένων’’, ‘’Διευθυντηρίων και μυημένων’’, ‘’πρoθύμων και αρεστών’’, ‘’ Ημαθιαρχών και επίδοξων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας’’, ‘’ελίτ και λαϊκιστών’’. Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον Λαό και την Πατρίδα. ΜΟΝΟΝ. Με δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργία. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ που ανήκει στον Δημοκρατικό Ελληνικό Λαό. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσα τον ‘’όρκο της νιότης και της ζωής’’ μου. ΜΟΝΟΝ.

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Στην κοινή γνώμη έχει κυριαρχήσει το πολύ λαθεμένο στερεότυπο ότι οι μετρήσεις κοινής γνώμης αποτελούν πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος. Ακόμη και πολιτικοί αρχηγοί αναφέρονται σε «διάψευση δημοσκοπικών προγνώσεων». Αγνοούν προφανώς ότι οι κανόνες δεοντολογίας για τις πολιτικές έρευνες που έχουν ισχύ νόμου στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν να θεωρείται η πρόθεση ψήφου ως πρόβλεψη αποτελέσματος. Τότε έπεσε έξω;

Δυστυχώς στη χώρα της υπερβολής αυτά είναι λεπτομέρειες για ελάχιστους ψαγμένους. Ηταν πραγματικότητα η εικόνα ισοδυναμίας των δύο κομμάτων στην προεκλογική περίοδο; Ναι, ήταν για τρεις βδομάδες, και μάλιστα στην αφετηρία τα πράγματα ήταν ελαφρώς καλύτερα για τη N.Δ. Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Αυγούστου ήταν σε μεγάλη αποσυσπείρωση, τραυματισμένος πολιτικά και ψυχολογικά αμήχανος για την πορεία του. Τρίτο μνημόνιο από την κυβέρνηση της αριστεράς που είχε υποσχεθεί την κατάργησή του. Ναι στο μνημόνιο μετά το 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Αυτά είχαν οδηγήσει εξ αντανακλάσεως σε μεγαλύτερη συσπείρωση τον χώρο της Ν.Δ., χωρίς όμως και η Ν.Δ. να παρουσιάζει οποιαδήποτε δυναμική, αφού είχε καταδικαστεί από τη λαϊκή ψήφο μόλις επτά μήνες πριν και στη συνέχεια είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Η απογοήτευση και η κούραση του εκλογικού σώματος κυριαρχούσαν. Προειδοποιούσαμε ότι υπήρχαν δημοσκοπικές ενδείξεις μεγάλης αποχής. Θα κέρδιζε όποιος σε σύγκριση με τον αντίπαλό του θα έκανε καμπάνια πιο κοντινή και πιο ανεκτή από τους αναποφάσιστους που αποτελούσαν τουλάχιστον το 15% του εκλογικού σώματος. Οι εκλογές κρίθηκαν οριστικά την τελευταία βδομάδα και κυρίως τις 3-4 τελευταίες μέρες.

Στην τελευταία μέτρηση της GPO η τάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής και διαρκώς αυξανόμενη. Σαφής ήταν και η σειρά των κομμάτων από την πρώτη μέχρι την έκτη θέση. Η διαβεβαίωση σταθερότητας και σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας που δόθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπέιτ καθησύχαζε τους πιο συντηρητικούς αναποφάσιστους, η κατηγορηματική του άρνηση για συνεργασία με τη Ν.Δ. καθησύχαζε το αριστερότερο κοινό του. Σε όσους ψήφιζαν πολιτικά, το δίλημμα του πρωθυπουργού που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση είχε κυριαρχήσει, και σε αυτό ο Τσίπρας είχε πλεονέκτημα. Και η αθώα, νεανική εικόνα του «προδομένου, ειλικρινούς, ανθρώπινου πολιτικού» προσέλκυσε στο φινάλε τη συναισθηματική ψήφο κυρίως των γυναικών.

Παρουσιάστηκαν στη δημοσιότητα σωστά οι μετρήσεις; Πολλές φορές όχι. Εβλεπες παντού πηχυαίους τίτλους: «Ντέρμπι ανάμεσα στα δύο κόμματα». Προσωπικά, επέμενα συνέχεια ότι αυτό δεν είναι πρόβλεψη για τις εκλογές. Σημειώναμε ότι η ισοδυναμία στην πρόθεση ψήφου, ακόμη και αν αφαιρούσαμε τους αναποφάσιστους που προέρχονταν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, στατιστικά σήμαινε ότι η διαφορά μπορεί να είναι και έξι μονάδες.

Επομένως η κατάχρηση στη δημοσιοποίηση μετρήσεων, η μονόπλευρη προβολή της πρόθεσης ψήφου, η εντυπωσιοθηρική παρουσίασή τους είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στα ΜΜΕ.

Υπάρχουν προβλήματα στη διενέργεια των μετρήσεων; Ασφαλώς και υπάρχουν σε ένα περιβάλλον πολιτικά ρευστό, με αποδυνάμωση των πολιτικών ταυτοτήτων, με την καχυποψία των πολιτών για οτιδήποτε έχει σχέση με την πολιτική και πλέον με τον τεράστιο θόρυβο για τις δημοσκοπήσεις.

Ας σκεφτούμε μόνο ότι στα 10 τελευταία χρόνια η αποχή από τις εκλογές αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι όμως αντιπροσωπεύονται στα δημοσκοπικά δείγματα. Ασφαλώς χρειάζεται διαρκή βελτίωση η ερευνητική διαδικασία, αλλά η αναγκαία συζήτηση για τη βελτίωση όλου του status του χώρου των δημοσκοπήσεων θα πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα, μακριά από την ακατάσχετη συνωμοσιολογία και τις ολοκληρωτικού χαρακτήρα καταγγελτικές γενικεύσεις που γεννούν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους.

* Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της GPO.


Το ανάρτησα από http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: