Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΣΟΚ ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΜΑΝΙΑΤΗ: ΑΝΤΙ Ο κ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΙΛΑΕΙ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ


Δήλωση Γιάννη Μανιάτη, Υπεύθυνου υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Είναι ιδιαίτερα εύκολο, αλλά και ταυτόχρονα δυσάρεστο για εμάς να εξηγήσουμε τα αυτονόητα.


O κ. Σπίρτζης εξήγγειλε αύξηση στα εισιτήρια κατά τουλάχιστον 10%.

Φανταζόμαστε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των λεγόμενων ‘εντατικών’ διαπραγματεύσεων, που κατέληξαν στο να συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών στον νέο αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%. 

Αντί ο κ. Σπίρτζης να βγει δημοσίως και να ζητήσει συγνώμη από όλους τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, μιλάει στα ΜΜΜ, πετώντας αδιακρίτως λάσπη και ανακρίβειες. Όπως για παράδειγμα ότι το απλό εισιτήριο 1,20 € το χρησιμοποιούν τουρίστες και ότι το έλλειμα αυξήθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ από την (περσινή) μείωση των εισιτηρίων.

Θα προτείνουμε στον κ. Υπουργό να αντιληφθεί ότι το απλό εισιτήριο δεν το χρησιμοποιούν οι τουρίστες, αλλά η πλειοψηφία του επιβατικού κοινού, πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας. Αντί λοιπόν να είναι τουρίστας στο γραφείο του, θα του προτείνουμε να ενημερωθεί καλύτερα πριν μιλήσει. 


Κατά δεύτερον, ο ισχυρισμός ότι η μείωση των τιμών εισιτηρίων και καρτών προκάλεσε έλλειμα 50 εκ. €, αποτελεί ασσύστολο ψεύδος: Τα έσοδα από κόμιστρα αστικών συγκοινωνιών παρέμειναν αμετάβλητα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Ιούνιο, ή κάμψη ήταν αμελητέα (ούτε 7%). Αντίθετα περισσότερα από 50 εκ ειναι η τρυπα του τωρινού Υπουργου.

Έτσι, στο μόνο που έχει δίκιο ο κ. Σπίρτζης είναι στα 10 εκ. € που προκάλεσαν με προϋπολογισμό άλλων υπουργείων (Εργασίας κλπ.), εκμεταλλευόμενος ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι. 


Το δυστύχημα είναι ότι αυτές οι επιλογές στοιχίζουν και θα στοιχίσουν τη μείωση του συγκοινωνιακού έργου, μέχρι ίσως και το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

 Ότι καταφέραμε πέρυσι, βελτιώνοντας τις συγκοινωνιες, μειώνοντας τις τιμες και αποφεύγοντας οριζόντιες απολύσεις οδηγών, σήμερα καταστρέφεται και θα το πληρώσουν οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: