Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ


Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη , αισιοδοξία και δημιουργικότητα.

Γιατί το 2016 θα είναι η χρονιά μας.

Η χρονιά της αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής, μεταρρυθμιστικής παράταξης.
Το 2015 ήταν η χρονιά της ψεύτικης ελπίδας.

Ήταν η χρονιά που η πατρίδα μας έφτασε για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική μας ιστορία, στο χείλος του γκρεμού.

Όμως, το 2015 ήταν και η χρονιά της αποκάλυψης.

Ήταν η χρονιά που αποκαλύφθηκαν τα ψέματα. Κατέρρευσε η διχαστική γραμμή «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο».

Αποκαλύφθηκε η άγνοια, η απειρία, ο τυχοδιωκτισμός, οι κρυφές ατζέντες που επιβεβαιώνονται πλήρως με όσα έρχονται στο φως.

Απομυθοποιήθηκε η θεωρία του “ηθικού πλεονεκτήματος” της δήθεν αριστεράς,

Ήταν η χρονιά που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αντί να βγει από το μνημόνιο κόντεψε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.

Μέσα σε μια νύχτα πέρασε στο μνημονιακό στρατόπεδο εφαρμόζοντας μια αλλοπρόσαλλη και αναποτελεσματική πολιτική.

Προχωρούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, αυξήσεις φόρων, ξεπούλημα και αφελληνισμό των τραπεζών, διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η πολιτική τους είναι ένα μίγμα δεξιών πολιτικών και λαϊκίστικων παρεμβάσεων με δήθεν ταξικό πρόσημο. Χτίζουν παράλληλα ένα κομματικό πελατειακό κράτος με διορισμούς ημετέρων, με εξέλιξη χωρίς αξιοκρατία και διαφάνεια. Αυτό δεν είναι Αριστερά, αυτό δεν είναι νέο. Είναι παλιότερο και από το παλιό.

Με συνέπεια η οικονομία να παραμένει καθηλωμένη, κάθε επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα να δέχεται απανωτά χτυπήματα και ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία, να βαθαίνει η φτωχοποίηση και να αποδομείται το κοινωνικό κράτος.

Είναι πλέον φανερό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση με αυτή την Κυβέρνηση.

Γιατί η Κυβέρνηση αυτή αποδεικνύεται μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης για τη χώρα.

Η απειλή μιας κοινωνικής έκρηξης είναι ορατή, εξαιτίας των μεγάλων αδιεξόδων που δημιουργεί η πολιτική τους.

Ωστόσο, για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη, που πλήρωσε τόσο ακριβά τη διαχείριση της κρίσης, και δέχθηκε τόσες ανήθικες επιθέσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, το 2015 ήταν και χρονιά ανάκαμψης που καταγράφηκε και στο θετικό αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Κάναμε το πρώτο βήμα, πετύχαμε τον πρώτο στόχο. Σε αυτόν τον δρόμο θα προχωρήσουμε και τη νέα χρονιά γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό μιας επικίνδυνης κυβέρνησης της δήθεν αριστεράς, από τη μία, και τις νεοφιλελεύθερες αποτυχημένες πολιτικές μιας δεξιάς που δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τις τραγικές της ευθύνες για την κρίση από την άλλη.

Αναρωτιέμαι η ΝΔ με το νέο της αρχηγό, θα στηρίξει την πρόταση που καταθέσαμε για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2000 έως και σήμερα ώστε να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια περιμένουμε τη στάση του κ.Τσίπρα και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλυπτικά ακούσαμε και χθες βράδυ από τον κ. Βαρουφάκη.

Υπενθυμίζω ότι ο κ.Τσίπρας έσπευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης μου στη Βουλή να καλύψει το πολύτιμο asset για τη χώρα , όπως χαρακτήριζε τον κ. Βαρουφάκη.

Παρά τις δυσκολίες και σε πείσμα πολλών, η μεγάλη προοδευτική παράταξη θα είναι παρούσα, ενωμένη και ισχυρή.

Το 2016 θα είναι η χρονιά της λογικής, των προοδευτικών προτάσεων και της ευθύνης.

Μ’ αυτό τον στόχο ανέλαβα πριν λίγες ημέρες μια πρωτοβουλία, την οποία σήμερα εισηγούμαι.

Η πρότασή μου δεν αφορά μόνο τις δικές μας δυνάμεις, τα μέλη, τους φίλους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Αφορά όλους τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης.

Της Παράταξης που περιλαμβάνει την κεντροαριστερά της ευθύνης, το Ριζοσπαστικό Κέντρο, τη Σοσιαλδημοκρατία, το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Ανανεωτική Αριστερά, τις δυνάμεις της Οικολογίας.

Όλοι ΜΑΖΙ να συγκροτήσουμε ένα δυναμικό πολιτικό πόλο, με αυτόνομο ρόλο, αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά και πολιτικά οριοθετημένο από τον αριστερό λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς.

Αυτή η προσπάθεια ενσωματώνει τη δημιουργική κινητικότητα που καταγράφηκε, με τις κατά καιρούς θετικές προσπάθειες που έγιναν για την ενοποίηση αυτού του χώρου.

Αξιοποιεί τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα που είχε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία.

Απευθύνεται σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Στους άνεργους, στους μισθωτούς, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις, για την δημιουργία ενός νέου μεγάλου προοδευτικού ρεύματος που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην χώρα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Τι ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει ο νέος μεγάλος προοδευτικός πόλος που επαγγελλόμαστε;

Είναι ώρα να δώσουμε και πάλι μια ξεκάθαρη απάντηση.

Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου «δίπολου», ενός νέου πλαστού διλήμματος μετά το «μνημόνιο-ανιμνημόνιο», που αποτυπώνεται ως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιχειρούν και πάλι να πολώσουν και να διχάσουν τους Έλληνες, να διαμορφώσουν το νέο δικομματισμό και να «εξουθενώσουν» τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο.

Και οι δύο όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, αδυνατούν να δώσουν θετικές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις, να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση και να δημιουργήσουν καλύτερες ημέρες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμια του λαϊκισμού, της ιδεοληψίας και του κυνισμού της.

Στηρίζει και στηρίζεται στην λογική της ήσσονος προσπάθειας, του κομματικού ελέγχου, στην έφοδο στο κράτος, στην συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων.

Η πρότασή της για το Ασφαλιστικό που ουσιαστικά αποδομεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος, ωθεί σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, θίγει όλες τις κοινωνικές τάξεις και οδηγεί σε νέες επώδυνες παρεμβάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόταση που συναντά μεγάλες αντιδράσεις, από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως από τις νέες γενιές, που αντιμετωπίζουν τόσο εξοντωτικές επιβαρύνσεις με εισφορές, όσο και τη μετατροπή των μελλοντικών συντάξεων σε φιλοδωρήματα.

Και όπως τόνισα η Κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τα ψέματα και τις ιδεοληψίες της και να επεξεργασθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση που προϋποθέτει επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να ξαναζήσει το πολιτικό ψυχόδραμα του καλοκαιριού του 2015 και να οδηγηθούμε σε επικίνδυνα αδιέξοδα που και πάλι θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός.

Όμως η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί και την δικαιολογία για τη Δεξιά Παλινόρθωση.

Η αναγκαία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας οδηγεί στο να λησμονούμε ότι η ΝΔ είναι πάντα η Ελληνική Δεξιά!

Ο διαχρονικός πολιτικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, του δικού μας πολιτικού χώρου.

Η Δεξιά της συντήρησης και του ρετρό νεοφιλελευθερισμού, που φυσικά δεν απαρνείται τον εαυτό της και τις διαχρονικές πολιτικές της, ούτε τις πολιτικές της περιόδου 2004-2009 που οδήγησαν στην κρίση και τα μνημόνια.

Και με την ευκαιρία: Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία για την συνεργασία των «μεταρρυθμιστικών» δυνάμεων.

Πράγματι ο τόπος χρειάζεται συγκεκριμένες και τολμηρές αλλαγές, τομές, μεταρρυθμίσεις. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε πράξη.

Κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση, όμως, έχει βαθιά πολιτικό περιεχόμενο, πρέπει πραγματικά να εξυπηρετεί την ανάπτυξη, τους πολίτες, την παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών, και να στηρίζεται από ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας.

Δεν ισχύει σε αυτό το μείζον ζήτημα το «είσαι ότι δηλώνεις», δεν είναι καραμέλα η μεταρρύθμιση ούτε άλλοθι για την δικαιολόγηση των πολιτικών λιτότητας.

Οι απολίτικες γενικεύσεις εξυπηρετούν ίσως προσωπικούς στόχους, αλλά δεν προσφέρουν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ αποτελούν επομένως τη λύση για την χώρα. Δεν μπορούν να ενώσουν τους Έλληνες, να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη, την συνέργεια, την δύναμη που απαιτείται για να βγούμε από την κρίση.

ΟΧΙ λοιπόν στο νέο διχασμό, όχι στα πλαστά διλήμματα του νέου δικομματισμού.

ΟΧΙ στις λογικές των «μετώπων» που διχάζουν τον Ελληνικό λαό.

ΟΧΙ στο δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο με την δεξιά.

ΟΧΙ στο δήθεν αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και τώρα να δημιουργήσουμε το νέο, μεγάλο δυναμικό προοδευτικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τη μεγάλη Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη, τη μεγάλη Κεντροαριστερά της σύνθεσης και της δημιουργίας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το εγχείρημα που επαγγελλόμαστε, ο ισχυρός αυτόνομος πόλος που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε, πρέπει να έχει συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα.

Να υπερβούμε τη συζήτηση για το μνημόνιο και την αναγκαία βελτίωση υπερβολικά σκληρών, άδικων και αντιαναπτυξιακών δεσμεύσεων που ο κ. Τσίπρας πανικόβλητος υπέγραψε.

Να δούμε ακόμα και πιο πέρα από την επίσης αναγκαία περαιτέρω απομείωση τους κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Γιατί όσο προφανώς αναγκαία είναι και τα δύο, από μόνα τους εξίσου προφανώς δεν αρκούν.

Για αυτό εμείς πρέπει να μιλήσουμε και για την Ελλάδα μετά την κρίση και τα μνημόνια. Για την χώρα που θέλουμε να κτίσουμε, τις αρχές και τις αξίες που θα υπηρετήσουμε.

Δεν αναπολούμε την επιστροφή στο παρελθόν της ευδαιμονίας, του φθηνού χρήματος χωρίς ισχυρή παραγωγική βάση.

Ο λαϊκισμός είναι αντίπαλός μας. Τόσο ο «αρχέγονος» των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσο και η επικίνδυνη μεταμοντέρνα εκδοχή του που ενδημεί στην Δεξιά.

Όπως και πρέπει να υπερβούμε και τον εναπομείναντα λαϊκισμό μέσα μας να αντιπαρατεθούμε σε ότι μας επιστρέφει στις λογικές του πελατειακού κράτους, σε ότι συνεπάγεται την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών.

Απευθυνόμαστε στους δημιουργικούς Έλληνες που πιστεύουν στην ενεργή συμμετοχή μας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.

Θέλουμε μια χώρα ανταγωνιστική, με σύγχρονη οικονομία, μια χώρα των ανοιχτών οριζόντων.

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ανάπτυξη που πρέπει όμως να συνδέεται με ρήτρα αναδιανομής υπέρ της απασχόλησης, της στήριξης των αδυνάτων, του δικτύου αλληλεγγύης που εξασφαλίζει την Συνοχή της κοινωνίας μας.

Πιστεύουμε σε ένα κράτος κανόνων, δικαίου, φιλικό στον πολίτη και στην Ανάπτυξη. Ένα κράτος με αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλους τους τομείς, τις λειτουργίες του και τους λειτουργούς του.

Μια Κοινωνία που αντιλαμβάνεται το τόσο….όσο στην κατανάλωση, στην συμπεριφορά, στην ελευθερία.

Σε ένα Πολιτικό Σύστημα με διαφάνεια και αξιοπιστία και ένα εκλογικό Νόμο βασισμένο στην απλή αναλογική, που αποτρέπει τον διχασμό και την πόλωση.

Οι Έλληνες πρέπει να νοιώσουν ότι εκτός από υποχρεώσεις προς το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία έχουν και δικαιώματα.

Δικαίωμα στην ισονομία, δικαίωμα στο κράτος δικαίου, δικαίωμα στη δουλειά, στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Οι Έλληνες πρέπει να νιώσουν και πάλι περήφανοι και αξιοπρεπείς σε μια Ελλάδα που λειτουργεί ως κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, όπου η κρίση και τα μνημόνια θα είναι πια παρελθόν.

Αυτή πρέπει να είναι η βάση για την νέα Πολιτική μας Πρόταση στην ελληνική κοινωνία, το νέο πολιτικό μας στίγμα. Αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να μετουσιώσουμε σε Προγραμματικές Θέσεις ευρυτερης αποδοχής στην Συνδιάσκεψη του Μαρτίου που πρότεινα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Πιστεύω ότι κατανοούμε ΟΛΟΙ μας την ανάγκη για μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ.

Εξάλλου ανάλογοι προβληματισμοί και προσπάθειες υπάρχουν σε όλα τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα, όπου μέσα από αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και «πειραματισμούς» επιδιώκεται η δημιουργία της «new left», που θα ανανεώσει την πολιτική ηγεμονία μέσα στην Ένωση και θα δώσει τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας.

Η πρότασή μας είναι σαφής:

 Να βρεθούμε όλοι μαζί στην Πολιτική Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Μάρτιο, και να αποφασίσουμε για νέα Διακήρυξη, το προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα και τα σύμβολα.

 Να βρεθούμε όλοι μαζί διακηρύσσοντας την αυτονομία των χώρων μας, με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε στελέχους, με αναλογική εκπροσώπηση στη βάση της πρόσφατης εκλογικής ετυμηγορίας.

Αλλά και με ενεργό παρουσία των Κινημάτων, της Αυτοδιοίκησης, των Συνδικάτων, των Επιμελητηρίων, όλων των ζωντανών δημιουργικών και παραγωγικών εκφραστών της Κοινωνίας.

 Θα ακολουθήσει ως το Μάιο η άμεση εκλογή από την βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης, με ανοιχτό μητρώο και ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ. Εκλογή που θα διαμορφώσει και τη βάση της παράταξης.

 Τυχόν θέματα για την περαιτέρω οργάνωση της Συμπαράταξης θα συζητηθούν στην συνέχεια, με βάση τις κατευθύνσεις της Συνδιάσκεψης.

 Τα επόμενα βήματα θα κριθούν στη συνέχεια από τους συμμετέχοντες, με βάση τη συγκυρία και τη δυναμική του εγχειρήματος.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το εγχείρημά μας είναι ΑΝΟΙΧΤΟ, και με καθαρούς όρους.

Δεν δεχόμαστε συμφωνίες για καρέκλες, λογικές προσωπικών στρατηγικών και κυριαρχία μικροεγωισμών που μπορεί να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του.

Δεν πρόκειται για μια κίνηση κορυφής αλλά για μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στη βάση της παράταξης.

Από αυτή θα κριθούμε όλοι.

Γι’ αυτό προτείνω:

• Να δημιουργηθούν δίκτυα ενεργών πολιτών που θα πάρουν στα χέρια τους το εγχείρημα σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.

• Να αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ως το τέλος Φεβρουαρίου, για τον διάλογο και την ωρίμανση των αποφάσεων.

• Να συγκροτήσουμε ξεκινώντας από τις Δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών), μια Ενιαία Πολιτική Οργανωτική Επιτροπή που θα εξειδικεύει τα βήματα και την προετοιμασία για την Συνδιάσκεψη.

Σ’ αυτήν την Οργανωτική Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν κόμματα, δίκτυα και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, από την στιγμή που θα αποφασίσουν την συμμετοχή τους στην κοινή προσπάθεια.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτή την πρωτοβουλία.

Να σταθεί στην πρώτη γραμμή της και στο «κέντρο», αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η νέα Συμπαράταξη, το νέο μεγάλο ρεύμα, θα είναι η δύναμή του, θα δυναμώσει και την δική του «φωνή» και την παρέμβαση στις εξελίξεις.

Εξάλλου διατηρούμε την αυτονομία μας, συνεχίζουμε την λειτουργία και την προσπάθειά μας στο τρίπτυχο Ενότητα-Ανανέωση-Διεύρυνση.

Προχωρούμε στην εκλογή και συγκρότηση των αποκεντρωμένων οργάνων όπως έχουμε αποφασίσει.

Και προτείνω από τώρα να αποφασίσουμε ότι πριν την Συνδιάσκεψη, θα συζητήσουμε σε μια διήμερη πολιτική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και τις βασικές θέσεις με τις οποίες θα προσέλθουμε στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Ως βάση διαλόγου βέβαια, έτοιμοι να συζητήσουμε και να αποδεχθούμε και την οποιαδήποτε θετική και καινοτόμα πρόταση κατατεθεί σε αυτήν.

Συνεχίζουμε με αυξημένη ένταση και την αντιπολιτευτική μας δουλειά στην Βουλή, σταθεροί στην απόφασή μας :

Να απορρίπτουμε τον μηδενιστικό λόγο. Το όχι σε όλα που θέλει η δεξιά για να πάρει την ρεβάνς της.

Να απορρίπτουμε και το ΝΑΙ σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας.

Να ψηφίζουμε ότι θετικό έρχεται για τους πολίτες και τη χώρα.

Να συγκρουστούμε όπου χρειάζεται προβάλλοντας και εναλλακτικές προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Από την τοποθέτησή μου γίνεται σαφές ότι δεν δίστασα προκειμένου να διευκολύνω τη δημιουργία του νέου μεγάλου ρεύματος της δημοκρατικής προοδευτικής Παράταξης, θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών που θα αποδεχθούν την πρότασή μας και θα συμμετέχουν στις διαδικασίες μας.

Και αυτό μπορούν να πράξουν όσοι άλλοι έχουν τη θέληση να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.

Από την ίδια μας τη βάση, από την Ελληνική Κοινωνία και μόνο θα κριθεί το εγχείρημά μας και εμείς οι ίδιοι.

Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Με αξιοπιστία και διαφάνεια.

Με νέα πνοή και πίστη σ’ αυτό που οικοδομούμε.

Χωρίς παζάρια και διευθετήσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Χωρίς σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές.

Είναι ώρα ευθύνης, υπέρβασης και στράτευσης για όλους μας.

Είμαι αισιόδοξη. Γιατί είμαστε πολλοί.

Και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: