Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

20 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ: ΑΛΛΑΓΗ - ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΓΕΤΗ

«Ο Ανδρέας αγαπήθηκε από τον λαό γιατί αγάπησε τον λαό»...

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τις 23 Ιουνίου του 1996, όταν ο λαοπρόβλητος πολιτικός ηγέτης και επί έντεκα χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη έπειτα από ισχαιμικό επεισόδιο.


Η πολιτική κληρονομιά του, ωστόσο, και το έργο του παραμένουν ζωντανά, φάρος για τους σύγχρονους Έλληνες. Ο Ανδρέας, όπως τον αποκαλούσε και τον αποκαλεί ακόμη και σήμερα ο ελληνικός λαός, υπήρξε ένας ηγέτης που αγαπήθηκε πολύ αλλά και δέχτηκε επιθέσεις απ’ όλους εκείνους τους οποίους ξεβόλεψε και δεν ήθελαν να χάσουν τα προνόμιά τους.

Όπως είχε αναφέρει ο έμπιστος συνεργάτης και επιστήθιος φίλος του Αντώνης Λιβάνης, σε ομιλία του που είχε διοργανωθεί στις 23 Ιουλίου 2000 στο Καλέντζι Αχαΐας από το ΙΣΤΑΜΕ για τα τέσσερα από τον θάνατο του Ανδρέα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρόν: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας ανεπανάληπτος πολιτικός, ένας τολμηρός μεταρρυθμιστής και ένας σαγηνευτικός άνθρωπος». 


Με αυτό του το τελευταίο χάρισμα γοήτευε όχι μόνο τους ανθρώπους που τον συναναστρέφονταν και τους συνεργάτες του, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. 

Είναι χαρακτηριστικές οι εκφράσεις που χρησιμοποιούσε, όπως αυτή σε μια προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα, πιθανόν τον Οκτώβριο του 1981, όταν ξεσήκωνε τα πλήθη λέγοντας: «Δημοκρατικέ λαέ των Αθηνών, απόψε ανασταίνεται ο λαός των Αθηνών, απόψε ανασταίνεται ο ελληνικός λαός»...

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Το ανάρτησα από http://www.epikaira.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: