Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη

Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη
«ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ»: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ(ΘΟΥΛΗ), Sidiropoulou Thouli - Chrysanthi: Η δήλωσή μου στα ΜΜΕ την 14/1/2015 μετά την αντιδημοκρατική και ανθρωποφαγική πολιτική καρατόμηση μου κι ενώ χρίστηκα και ανακηρύχτηκα υποψήφια με κάθε προβλεπόμενη σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και νόμιμη διαδικασία, από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, επί Προεδρίας Βενιζέλου, από τον Κουκουλόπουλο και τον "Ημαθιάρχη" Χρυσοχοΐδη,συνεπικουρούμενοι από τους διορισμένους φίλους και φίλες τους στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και δυο πρώην Δημάρχους ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Βέροιας._"Ανήκω στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πορεύτηκα πάντα με το όραμα που μας ενέπνευσε, τις αρχές και τις αξίες που μας έδωσε και εν τέλει μας καθόρισαν, ο αείμνηστος Ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης. Αποτιμώντας σαφέστατα, στο παρόν και το μέλλον, την στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου, ως και την μοναδικά διατυπωμένη στρατηγική πρόταση για τον Κοινωνικό Μετασχηματισμό της Ελλάδας, τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό με Ανθρώπινο πρόσωπο και Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, στον Κόσμο των ανοιχτών συνόρων. Στην μακρόχρονη θητεία μου στα κορυφαία όργανα του κόμματος, εκλεγμένη πάντα από Συνέδρια και την λαϊκή βάση του Κινήματος, αγωνίστηκα με πάθος και ψυχή για τις ιδέες μου, συμπορευόμενη με τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με συμμάχους και αντιπάλους, με φίλους και εχθρούς. Κρατώντας πάντα στάση Κοινού Αγώνα. Με λάθη και παραλείψεις. Με δημιουργικές συνθέσεις. Αφήνοντας πίσω εσωστρέφειες, χαρακώματα και άγονες αντιπαραθέσεις. Οι «καθεστωτικές» συμπεριφορές και οι εγωκεντρικές μακαριότητες διαφόρων εκφάνσεων του «κυβερνητισμού» και των μονίμων οπαδών του είναι, πάντα, ιστορικά ανόητες και απαράδεκτες. Δεν μετέχω των «αχράντων μυστηρίων» ‘’ιδιοκτητών και ενοικιαστών’’, ‘’οικογενειοκρατούντων και οικογενειοκρατουμένων’’, ‘’Διευθυντηρίων και μυημένων’’, ‘’πρoθύμων και αρεστών’’, ‘’ Ημαθιαρχών και επίδοξων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας’’, ‘’ελίτ και λαϊκιστών’’. Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον Λαό και την Πατρίδα. ΜΟΝΟΝ. Με δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργία. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ που ανήκει στον Δημοκρατικό Ελληνικό Λαό. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσα τον ‘’όρκο της νιότης και της ζωής’’ μου. ΜΟΝΟΝ.

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

ΈΦΥΓΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΈΝΤΙ Ο΄ΧΑΡΑ


Ο σπουδαίος αυτός φιλέλληνας, καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου από χρόνια αναπνευστικά Η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον Βρετανό ελληνιστή, βουλευτή κάποτε του Εργατικού κόμματος Έντι Ο΄Χάρα.

Ο σπουδαίος αυτός φιλέλληνας, καθηγητής αρχαίων ελληνικών

και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, στα 78 του χρόνια.

Στον Έντι Ο΄Χάρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η μεταστροφή της κοινής γνώμης της Βρετανίας υπέρ του ελληνικού αιτήματος. Ήταν πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles).

Με κάθε ευκαιρία τόνιζε πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη πολιτισμού απέναντι σε έναν βανδαλισμό.

Σύμφωνα με τον Ο’Χάρα, η εξιστόρηση της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού που επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που υστερεί στη σύγκριση με την ολοκληρωμένη αφηγηματική του Παρθενώνα, όπως την προσφέρει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Στις ομιλίες του, επισήμαινε ότι με τη στάση του το Βρετανικό Μουσείο, εμποδίζει την αποκατάσταση της ολότητας ενός πολιτιστικού μνημείου της UNESCO.

Υπήρξε από τους νουνεχείς εκείνους ανθρώπους που δεν πίστευαν στην διεκδίκηση των Γλυπτών μέσω της δικαστικούς οδού. Θεωρούσε ότι κανένα δικαστήριο ή σώμα ένορκων δεν θα έβγαζε μια ξεκάθαρη και πειστική απόφαση που να δικαιώνει την Ελλάδα. Πίστευε ότι η απόφαση θα είναι ασαφής, ή μάλλον με πολλούς αστερίσκους και σχόλια, και αυτό θα αδυνάτιζε σημαντικά και μόνιμα πλέον τη θέση της Ελλάδας. Κι επειδή η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε καλέσει την δικηγόρο -σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ Αμάλ Αλαμουντιν και το βρετανικό δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται να αναλάβει την υπόθεση.

Ο Έντι Ο΄Χάρα είχε δηλώσει ότι ως επιτροπή θα στήριζε οποιαδήποτε απόφαση, θα επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. «Η προσωπική μου όμως θέση είναι ότι πρέπει να αποκλειστεί η νομική οδός, γιατί εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βγει ζημιωμένη», γιατί «η δικαστική διεκδίκηση έχει πολλούς σκοπέλους για την ελληνική πλευρά, και νομικές περιπλοκές, και δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις νομικά σε ποιον θα πρέπει να κάνεις την αγωγή: στο βρετανικό μουσείο ή στη βρετανική κυβέρνηση. Διότι, όταν τα έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν, το ελληνικό κράτος δεν είχε οντότητα, η Αθήνα ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επίσης το νομικό σύστημα εκείνης της περιόδου ήταν διαφορετικό από αυτό όπου υπάρχει σήμερα».

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει με το παραπάνω την προσφορά του ανδρός και το κύρος που προσέδιδε η παρουσία του σε αυτόν τον μάταιο, όπως δείχνει η πεζή πραγματικότητα, αγώνα. Γι αυτό εξέδωσε ανακοίνωση που σημειώνει:

«Ο πρώην βουλευτής του Εργατικού κόμματος, δημοφιλής και πρωτοπόρος καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

» Αναμφισβήτητα επηρέασε καθοριστικά την κοινή γνώμη, δημιουργώντας πλήθος φίλων και υποστηρικτών μέσα από τη δράση του για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ενοποίησή τους με το μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια. Η θέση του ως προέδρου της σχετικής Βρετανικής επιτροπής, (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles), επιβεβαιώνει το ζήλο και τη σπουδή με την οποία υποστήριζε την ελληνική υπόθεση και καθιστά το έργο και την προσφορά του μοναδικά.

» Με οδύνη αποχαιρετούμε έναν άξιο και μάχιμο λόγιο που κατέθεσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς και του χρόνου του στο βωμό του δίκαιου αιτήματος της πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απουσία του να καλυφθεί σύντομα από επάξιους και εξίσου δραστήριους συνεχιστές».

Το ανάρτησα από http://anaskafi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: