Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Μ΄ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ - 48 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευμα της Daily Mail 
Μεταφορές δισεκατομμυρίων ευρώ με μυστικές πτήσεις αλλά και με πλοία και φορτηγά, στην Ελλάδα αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η βρετανική Daily Mail με τίτλο «Οι μυστικές πτήσεις των αεροσκαφών που ήταν γεμάτα με μετρητά και έσωσαν το ευρώ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για ένα εκτεταμένο σχέδιο μυστικών μεταφορών -συχνά με στρατιωτικά αεροπλάνα- προς την Ελλάδα και αργότερα προς την Κύπρο έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην πληγούν από έλλειψη ρευστότητας και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μαζικές αναλήψεις από τους καταθέτες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 όταν παρατηρήθηκε η πρώτη μεγάλη έλλειψη μετρητών στην Ελλάδα καθώς οι πολίτες είχαν αντιδράσει στην απειλή, τότε, της τρόικας πως θα πάγωνε την πληρωμή της δόσης των 12 δισ. ευρώ, με μαζικές αποσύρσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στο πάγωμα των καταθέσεων ή στο να θέσει όριο στις αναλήψεις και στο να τυπώσει περισσότερα χαρτονομίσματα η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα και την ΕΚΤ επέλεξε το δεύτερο έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πανικός εντός και εκτός της χώρας.

Όπως εξήγησε λίγους μήνες αργότερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, εάν η ζήτηση για χρήματα δεν μπορούσε να καλυφθεί θα υπήρχε η εντύπωση ότι οι τράπεζες δεν ήταν ικανές να αποπληρώσουν τους καταθέτες τους.

"Θα οδηγούσε σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης με πολύ σοβαρές συνέπειες για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις γενικές προοπτικές της χώρας".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια μαζική εκροή καταθέσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε γρήγορα να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, με την Ιταλία να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αύξηση των χαρτονομισμάτων που βρέθηκαν να κυκλοφορούν ήταν πρωτοφανής: η αξία τους διπλασιάστηκε από 19 δισ. ευρώ το 2009 στα 40 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011. Αυτή ήταν και η πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ακολούθησαν και νέες μεταφορές χαρτονομισμάτων, κυρίως από Γερμανία αλλά και την Ιταλία, στις αρχές του καλοκαιριού του 2012, την περίοδο δηλαδή των διπλών εκλογών. Την ίδια εποχή ανέβαιναν οι κορώνες περί κινδύνου πολιτικής αστάθειας, χρεοκοπίας, αδυναμίας πληρωμών.

Τα χρήματα αυτά αφού έφταναν στην Αθήνα συνέχιζαν το ταξίδι τους σε κάθε γωνία της Ελλάδας, από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα για να γεμίσουν τα ΑΤΜ και τα ταμεία των υποκαταστημάτων των τραπεζών.

Αν και η εκτύπωση χαρτονομισμάτων χαρακτηρίζεται από τραπεζικούς κύκλους φυσιολογική και συνηθισμένη σε εποχές έλλειψης ρευστότητας, τα ποσά ήταν υπερβολικά μεγάλα.

Με τις μεταφορές αυτές το συνολικό ποσό έφτασε τα 48 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν μετρητά σε κυκλοφορία των οποίων η αξία είναι μεταξύ 4% και 7 %
 του ΑΕΠ, το 2009 στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,2 % και μέχρι το 2012 είχε φτάσει το 24,8%.


Το ανάρτησα από  http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: