Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ! ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΓΥΠΑΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΡΗΤΗ

Ο μικρός γυπαετός έγινε διάσημος εκ γενετής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Γέννηση γυπαετού καταγράφηκε για πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια στα Αστερούσια Όρη, στα νότια του νομού Ηρακλείου. Μαρκαρισμένος πλέον από τους ερευνητές, ο νεοσσός αναμένεται να ανοίξει τα φτερά γύρω στα τέλη του μήνα.
 

Αν και δεν κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη, λόγω της μεγάλης γεωγραφικής του εξάπλωσης σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, ο γυπαετός Gypaetus Barbatus είναι εξαιρετικά σπάνιο πτηνό.
Στην Ελλάδα απαντάται πλέον μόνο στην ορεινή Κρήτη, όπου πιστεύεται ότι επιζούν ελάχιστα αναπαραγωγικά ζευγάρια, τα οποία γεννούν μόνο ένα ή δύο αβγά κάθε χειμώνα.
Μάλιστα η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2007 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλιπή προστασία του είδους. Η κατάσταση όμως δεν είχε βελτιωθεί μέχρι το 2010, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιστολή απείλησε με νέα προσφυγή.
 
Το γιγάντιο πτηνό, με άνοιγμα φτερών έως και 2,8 μέτρα, απειλείται κυρίως από τους ασυνείδητους κυνηγούς αλλά και από έλλειψη τροφής -τα εκτεθειμένα πτώματα ζώων σπανίζουν πλέον σε όλη την Ελλάδα.
Στην Κρήτη, ο γυπαετός ονομάζεται και κοκκαλάς λόγω της αγάπης του για τα κόκκαλα, τα οποία αφήνει να πέσουν από μεγάλο ύψος για να τα σπάσει και να πάρει το μεδούλι.  
Στα Αστερούσια Όρη, ο νεοσσός μαρκαρκίστηκε από ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με τη βοήθεια της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Φοίνιξ.

Το ανάρτησα http://gdaskalakis.blogspot.com
και in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: