Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΚΕΠΕ: ΛΑΘΟΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 14,7 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Ζήτημα αποτελεσματικότητας του ΕΣΠΑ αλλά και «διασπάθισης κονδυλίων, που σήμερα βρίσκονται σε στενότητα», θέτει έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Συστήνει νέο τρόπο κατανομής των 14,7 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει. Ασκεί οξεία κριτική στο πώς διανέμονται τα κονδύλια για νέες τεχνολογίες και ζητεί μεγάλη αναδιανομή των πόρων για τις επιχειρήσεις.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την αναθεώρηση (που τώρα διενεργείται υπό την κοινοτική εποπτεία), να μην επιλεγούν τα καλύτερα έργα που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα και θα στηρίξουν τις φτωχότερες περιοχές, αλλά τα... ταχύτερα.
Το ΚΕΠΕ τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η μελέτη «Εργαλεία και Προτάσεις για την Περιφερειακή Κατανομή των Πόρων του ΕΣΠΑ» των ερευνητών Π. Προδρομίδη και Θ. Τσέκερη, εξετάζοντας συγκεκριμένα προγράμματα και δείκτες ανάπτυξης ανά την επικράτεια, αξιολογεί τη διανομή των κονδυλίων και προτείνει την ανακατανομή τους.
Συστήνει να επανεξεταστεί πώς θα διανεμηθούν τα 14,7 δισ. ευρώ που απομένουν, ώστε τα προγράμματα κάθε υπουργείου να συνδυαστούν με τα περιφερειακά -κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει-, αλλά και να δοθούν τόσα λεφτά όσα χρειάζεται κάθε περιφέρεια ανάλογα με το πόσο «πίσω» είναι σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Αναφέρει ότι «έχουν ανακύψει ουσιαστικές δυσχέρειες σε ό,τι αφορά την έγκαιρη απορρόφηση των πόρων, φέρνοντας τους διαχειριστές προ του διλήμματος ή ζητήματος μεταφοράς πόρων από προγράμματα που δεν κινούνται όσο γρήγορα χρειάζεται, σε άλλα που έχουν υψηλότερη απορρόφηση».
Ομως, προσθέτει, «όταν ο χρόνος πιέζει, ενδέχεται οι αποφάσεις επισπεύσεως των διαδικασιών να αποβούν εις βάρος της αποδοτικότητας», δηλαδή να έχουν προτιμηθεί τα προγράμματα που θα γίνουν πιο γρήγορα (σ.σ. ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα 107 έργα που θα γίνουν εντός του 2011).
Κάνουν λόγο για ασάφεια στα ποσοστά των κατανομών με βάση τον αριθμό των περιφερειών και του ποσοστού των δημοσίων υπαλλήλων ανά περιφέρεια, κάτι «που προκαλεί εύλογο προβληματισμό ως προς την αρτιότητα ή προχειρότητα του όλου σχεδιασμού και τη συνέπειά του προς τις ρητές επιδιώξεις».
Δίνουν σημασία η κατανομή των κονδυλίων να γίνεται όχι με βάση διεργασίες μεταξύ των υπουργείων, αλλά με συστηματική ανάλυση βάσει συγκεκριμένων δεικτών (επιχειρηματικότητας, τουριστικού ενδιαφέροντος κ.λπ.) και προτείνουν αναλυτική ανακατανομή κονδυλίων ανά περιφέρεια και ανά πρόγραμμα (για τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και το πρόγραμμα ψηφιακή σύγκλιση).
Η μελέτη θέτει επίσης τις αμφιβολίες της για την ικανότητα των περιφερειακών μηχανισμών, που πλέον έχουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες να τα βγάλουν πέρα. «Ενδέχεται η ανάθεση της διαχείρισης στις περιφέρειες, δίχως την εμπλοκή ειδημόνων από τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία, να δημιουργήσει οξύμωρες καταστάσεις», αναφέρουν οι ερευνητές. 
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  της Δήμητρας Κλαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια: