Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία υπουργών Οικονομικών σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρω- ζώνης συμφώνησαν, χθες Παρα- σκευή, να ζητήσουν από τις Ελλη- νικές ιδιωτικές τράπεζες, που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, δήλωσε, διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας ετοιμάζονται για μεγάλες απώλειες. Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα πρέπει να προετοιμαστούν για απώλειες πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, της τάξης τουλάχιστον του 50%, με στόχο να διασώσουν από την πτώχευση τη χώρα, η ο- ποία εξασφάλισε χθες Παρασκευή τη δέσμευση για χορή- γηση διεθνούς δανείου μετά την υιοθέτηση δρακόντειων μέτρων λιτότητας.
Οι υπουργοί των 17 χωρών της ευρωζώνης που συνεδρί- ασαν χθες στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Κυριακής, συμφώνησαν στην αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα --οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ-- ποσό που αντλείται από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αποφασίστηκε την άνοιξη του 2010. Αυτό το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται συνολικά σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό συγχρηματοδοτείται από τους Ευρωπαίους, κατά 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, και το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να δώσει την έγκρισή του. Η καταβολή του ποσού έχει προγραμματιστεί μέσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, επιτρέποντας στην Αθήνα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών.
Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφανθεί θετικά στις αρχές Νοεμβρίου. Η επικεφαλής του, η Κριστίν Λαγκάρντ, θα κάνει μια σύσταση προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν παράλληλα το σχέδιο μιας συμμετοχής, πολύ μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη, των τραπεζών στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, που αποφασίστηκε επί της αρχής τον Ιούλιο και αφορά κρατικά δάνεια ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας των πιστωτών της Ελλάδας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) που δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, οι τράπεζες θα πρέπει να δεχτούν μια απομείωση της τάξης του 60% των πιστώσεών τους, αν θέλουν το ποσό των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ να μείνει ως έχει.
Με μια απομείωση 50%, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στα 114 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έκθεσης.
Και σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν ντε φάκτο τα αποτελέσματα. «Τουλάχιστον 50% είναι απαραίτητο» για την απομείωση, υπογράμμισε η πηγή. Σε αυτή τη βάση θα διεξάγονται στο εξής οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου.
Παραμένει άγνωστο αν οι τράπεζες θα δεχτούν να υποβληθούν σε αυτές τις νέες μεγάλες απώλειες. Τον Ιούλιο είχαν δεχτεί μια απομείωση μόλις 21%.
ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: