Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ:«ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ»

«Στο θέμα της Ελλάδας, τα πράγματα προοδεύουν», δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αγκ. Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως υπάρχει κοινή θέληση ώστε την Τετάρτη να παρθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα «καθησυχάσουν» την κρίση, ενώ σημείωσαν πως έχει αποφασιστεί η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και πως είναι πιθανές οι αλλαγές σε ευρωπαϊκές συνθήκες».
Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η κ. Μέρκελ σημείωσε πως «συζητήσαμε την αναπτυξιακή στρατηγική, καθώς και τις πρωτοβουλίες για στήριξη του ευρώ και την υπέρβαση της κρίσης». Ανέφερε πως «σήμερα δεν θα παρθούν αποφάσεις, αλλά προετοιμάσαμε το πεδίο», ενώ τόνισε πως έχει ήδη αποφασιστεί κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και πρόσθεσε πως υπάρχει μία κοινή γραμμή που στοχεύει – μεταξύ άλλων – στη διεύρυνση του EFSF και στην ανάπτυξη νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες και μίλησε για αναθεωρήσεις των πολιτικών γραμμών σε κάθε χώρα, τονίζοντας με σημασία πως «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Η κ. Μέρκελ κατέληξε πως «το ευρώ είναι το μέλλον μας, το χρειαζόμαστε και το στηρίζουμε». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί βεβαίωσε ότι «διαγράφεται ήδη μια αρκετά ευρεία συμφωνία»,
όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ), όμως μη αποκρύπτοντας ότι «θα χρειαστούν μακρές ώρες διαπραγμάτευσης, πριν από την τελική συμφωνία». Συγχρόνως, ο πρόεδρος Σαρκοζί εξέφρασε την ευχή «μια συμφωνία, που να είναι ικανή να καταλαγιάσει την κρίση» να προκύψει την Τετάρτη 26η Οκτωβρίου, οπότε θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί).
Ο κ. Σαρκοζί έκανε λόγο για κρίση άνευ προηγουμένου, αναφέροντας, πως Γαλλία και Γερμανία μιλούν με την ίδια γλώσσα, έχουν «απόλυτη αποφασιστικότητα» και υπάρχει μία «κοινή θέληση». Ειδικότερα ανέφερε πως «στο θέμα της Ελλάδας, τα πράγματα προοδεύουν», καθώς και ότι «οι εργασίες προχωρούν καλά, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες». Πρόσθεσε πως «θα συναντηθούμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νέα δέσμη μέτρων» και κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε όλοι τη συνείδηση πως την Τετάρτη θα βρεθεί συμφωνία που θα "καθησυχάσει" τη χρηματοπιστωτική κρίση».
Κοντά σε λύση για την Ελλάδα
Την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
«Έχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας», δήλωσαν οι δύο ηγέτες και δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν απαντήσεις φιλόδοξες και βιώσιμες στην κρίση χρέους, οι οποίες θα επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Α. Μέρκελ είπε ότι την Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης.
Εξάλλου, ερωτηθέντες Σαρκοζί και Μέρκελ για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι τώρα θα βρουν λύση στο πρόβλημα, τη στιγμή που δύο χρόνια αποτυγχάνουν, ο Γάλλος πρόεδρος, σε υψηλούς τόνους, απάντησε ότι αφενός μεν δεν είναι ο ίδιος και η καγκελάριος Μέρκελ υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση που έχει ξεσπάσει και αφετέρου ότι έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν ο ίδιος και η κ. Μέρκελ που έβαλαν στο ευρώ χώρες που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο και που παραβίασαν επί σειρά ετών το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι υπάρχουν χώρες που έχουν βγει από την κρίση, φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία που το 2008 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα βγαίνει από την κρίση, την Πορτογαλία που χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση και στην Ισπανία που δεν είναι πια στο μάτι του κυκλώνα, χάρη στα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός.
«Καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της τόνισε ότι η κρίση χρέους που ξέσπασε σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στην ευρωζώνη.
«Αν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πολεμάμε την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να το δούμε σε ρεαλιστική βάση και η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμάσει την προστασία των άλλων χωρών μελών. Δήλωσε ωστόσο, ότι κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος 100% για το αποτέλεσμα των αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την περικοπή του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πρόσφατα και συνεχίζονται με στόχο να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι εργασίες προοδεύουν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι οι υπουργοί οικονομικών επέτυχαν χθες συμφωνία.
Ερωτηθέντες ποιος τελικά θα πληρώσει τις τράπεζες, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι αρχικά οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν οι ίδιες τα κεφάλαια από τις αγορές, αν δεν μπορέσουν θα απευθυνθούν στα εθνικά κεφάλαια και ως ύστατη λύση θα αποταθούν στον Ευρωμηχανισμό οικονομικής αρωγής EFSF.
Εν τω μεταξύ ο Ν. Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα το EFSF να χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι «η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη».
Τέλος οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. «Είναι υποχρέωση ηθική, πολιτική και οικονομική», δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί.
Δεν αποκάλυψαν τις νέες προσεγγίσεις
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπεραμύνθηκαν, σήμερα στις Βρυξέλλες, των προσπαθειών τους να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης.
Συγχρόνως όμως οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τήρησαν επίμονη σιωπή, αναφορικά με τις νέες προσεγγίσεις τους, που επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν κατά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, την προσεχή Τετάρτη 26η Οκτωβρίου.
Στο τέλος των εργασιών του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) ο πρόεδρος Σαρκοζί ανέφερε: «Δεν μπορώ να σάς επιτρέψω (στους δημοσιογράφους) να ισχυρίζεστε, ότι τα πράγματα κατέληξαν σε αποτυχία. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρη χρηματο-πιστωτική κρίση. Έχουμε πάντως συναίσθηση των ευθυνών μας».
«Ορισμένα πράγματα, που καταπολεμούμε σήμερα, έχουν προκύψει πριν από 10ετίες», συμπλήρωσε η καγκελάριος Μέρκελ. «Η Τετάρτη, δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, που θα χρειαστεί να κάνουμε». Τέλος, αμφότεροι οι ηγέτες δήλωσαν, σήμερα, ότι συμφωνούν να επιβληθεί φόρος επ΄ ευκαιρία των χρηματο-πιστωτικών συναλλαγών. «Αυτό είναι οικονομική, πολιτική, ηθική υποχρέωσή μας», σχολίασε ο πρόεδρος Σαρκοζί.
Κάλεσμα σε Ιταλία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζήτησε, σήμερα, από την ιταλική κυβέρνηση «να μειώσει αξιόπιστα» το δημόσιο χρέος (120% του ΑΕΠ της Ιταλίας).
«Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται μόνον χάρη στα χρηματο-πιστωτικά 'οχυρά', όπως είναι το ΕΤΧΣ, με το οποίο η ευρωζώνη οπλίστηκε», σημείωσε η καγκελάριος Μέρκελ. «Θεωρούμε την Ιταλία έναν μεγάλο και σπουδαίο εταίρο της ευρωζώνης κι ας κάνει, λοιπόν, τα πάντα ώστε να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της», πρόσθεσε η κα Μέρκελ
Ο πρόεδρος Σαρκοζί έθεσε ως παραδείγματα τόσο την Ιρλανδία, όσο και την Πορτογαλία, όπου «τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», καθώς επίσης και την Ισπανία, «που δεν βρίσκεται πια στην 'πρώτη γραμμή' οικονομικού κινδύνου, χάρη στις κυβερνητικές προσπάθειες και το αίσθημα ευθύνης της αντιπολίτευσης». Λέξη, όμως, για την Ιταλία.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλιας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, σήμερα το πρωΐ στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη που έδωσε με τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής θέλησε εμφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο.
Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι δήλωσε με έμφαση ότι «σε όλη τη ζωή του ποτέ δεν απέτυχε σε κανένα διαγώνισμα, άρα δεν θα αποτύχει και στο συγκεκριμένο».
Για ανάπτυξη μίλησαν βαν Ρομπέι και Μπαρόζο
Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο» που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο κ. Ρομπέι είπε ότι σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19.00 ώρα Ελλάδας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για «περιορισμένη» αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Πάντως, αποσαφήνισε ότι προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των 27.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες να μελετήσουν ενδεχόμενες πάντως «μη-εκτεταμένες» μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, «με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, που θα συντάξει σύντομα έκθεση στο θέμα αυτό.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικές οι οικονομικές προκλήσεις και πολύ σημαντική η ενίσχυση της ανάπτυξης, με καλύτερο εργαλείο την ενιαία, κοινή αγορά. Όπως τόνισε, «αποφασίσαμε πιο άμεσες δράσεις στον τομέα της ανάπτυξης».
Για ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σημείωσε και την ταυτόχρονη ανάγκη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Τη Σύνοδο της Τετάρτης προετοιμάζει η Σύνοδος της Κυριακής
Με όλα τα βασικά θέματα ανοιχτά διεξάγονται στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 Eυρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να δώσουν συνολικές απαντήσεις στην κρίση χρέους.
Ωστόσο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευσή τους, το καλάθι των προσδοκιών θα πρέπει να θεωρείται μικρό καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στα βασικά θέματα της Συνόδου τα οποία είναι αλληλένδετα και αποτελούν πακέτο (ανακεφαλοποίηση τραπεζών, νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).
Πάντως, θετική εξέλιξη είναι το πλαίσιο συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο οποίο κατέληξαν χθες οι 27 υπουργοί Οικονομικών, μετά από δέκα ώρες συνομιλιών, ενώ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη φιλόδοξης συνολικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Τετάρτη.
Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης ύψους 108 δισ.ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.
ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: