Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ,ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

· Επειδή η κοινωνική συνοχή κρέμεται από μια κλωστή, επειδή τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα για τη χώρα, επειδή οι αγωνίες του κόσμου είναι τρομακτικές, χωρίς να φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια ελπίδα για το αύριο, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση από όλες τις δυνάμεις, ιδιαίτερα από το κράτος και από τις Υπηρεσίες του, όταν αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν βία.

· Δική μου πολιτική κατεύθυνση όταν και όσο ήμουν στο Υπουργείο, ήταν αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς φυσικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε στο τέλος κάποιους -οι οποίοι πάντοτε μεμονωμένα- ξέφευγαν από τους κανόνες εμπλοκής και προχωρούσαν σε βίαιες πράξεις εναντίον των πολιτών.

Όλες Αυτές τις πράξεις εγώ τις καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο· Το αρμόδιο Υπουργείο είναι υπεύθυνο ν’ απαντήσει και να δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις. Και κυρίως, πάνω απ’ όλα η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει και την ευθύνη των επιχειρήσεων.

· Εγώ δε θα έκανα τέτοιες δηλώσεις.

· Από τότε μέχρι τώρα, όπου εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο ήρθε να καλύψει ένα κενό δεκαετιών στη χώρα μας με την ανυπαρξία δηλαδή υπηρεσιών ασύλου, υπηρεσιών που μπορούσαν να οργανώσουν κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών, αυτό ουσιαστικά δημιουργήσαμε. Τότε προβλέψαμε την αποκεντρωμένη λειτουργία, την πολιτικοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών, που μέχρι τότε τις διαχειριζόταν η Ελληνική Αστυνομία και βάλαμε μπροστά όλο αυτό το σχέδιο με την ένταξη των 14 υπαρχόντων κέντρων κράτησης μεταναστών στη νέα Υπηρεσία προκειμένου ν’ αναμορφωθούν, να χρησιμοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να υπάρχει εκσυγχρονισμός των λειτουργιών τους και οι νέες προδιαγραφές που απαιτούνται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

· Κοιτάξτε, η προσπάθεια είναι εκ των ουκ άνευ. Είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο και να υποστηριχθεί απ’ όλες τις πλευρές. Και επιμένω σ’ αυτό γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με πολλή νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ότι το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στη χώρα μας, δε μπορεί να λυθεί εάν δε λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου. Και για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου, πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών. Ούτως ώστε να διευκολύνεται ο διαχωρισμός εκείνων που δικαιούνται διεθνή προστασία και εκείνων οι οποίοι είναι παράνομοι και πρέπει ν’ απελαθούν ή να μπουν αμέσως στα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού.

· Αν δε γίνουν όλα αυτά με τη σειρά που σας τα ανέφερα, με την τάξη και το νοικοκύρεμα το οποίο χρειάζεται σε ένα χώρο, ο οποίος πραγματικά ήταν στον αέρα όλα τα προηγούμενα χρόνια για δεκαετίες και το κρύβαμε, έμπαινε κάτω από το χαλί και το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τα πολιτικά κόμματα το καθένα για το δικό του λόγο δεν ασχολιόταν με το θέμα αυτό, εάν δε γίνει με αυτή τη σειρά, σας διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Και όχι μόνο αυτό, οι όποιες κινήσεις θα είναι αποσπασματικές και θα εγκυμονούν πάντοτε τον κίνδυνο μιας μεγάλης έντασης και σύγκρουσης, που σε αυτήν ειδικά την περίοδο που περνάει η χώρα μας, με τη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θα έχει πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις και ενδεχομένως και πολιτικές επιπτώσεις.

· Αυτά τα οποία επιχειρεί σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφ' όσον διευκρινιστεί και το τονίζω αυτό, ότι είναι μέσα στο πλαίσιο το νομοθετικό το οποίο εμείς δημιουργήσαμε με το νόμο το δικό μου πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή τηρούνται πλήρως όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής για τα κέντρα αυτά, και εγγυώνται ανθρώπινες συνθήκες ζωής, τότε είναι πράγματι σε καλή κατεύθυνση.

Πρέπει να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν και κάτι άλλο, ότι αυτά τα κέντρα, επειδή είναι κέντρα τα οποία δεν είναι για να μπαινοβγαίνει ο κόσμος μέσα, είναι για κράτηση..
· Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και εντάσεις εσωτερικές, μικροεξεγέρσεις, κίνδυνοι που μπορεί να δημιουργηθούν από την εκεί παραμονή των μεταναστών -γιατί κανείς δεν ξέρει και τι ποιότητος είναι οι άνθρωποι αυτοί κάθε φορά, μπορεί να υπάρχουν και εγκληματικά στοιχεία, δεν είναι πάντοτε όλοι καλές οικογένειες και άνθρωποι οι οποίοι πράγματι αναζητούν μόνο μια καλύτερη ελπίδα. Γι’ αυτούς όλους τους λόγους λοιπόν, αυτά τα κέντρα πρέπει να βρίσκονται εκτός κατοικημένων περιοχών και να μην επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες ή να βάζουν σε κίνδυνο τις τοπικές κοινωνίες.

· Εφόσον έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι εκτός των κατοικημένων περιοχών, σε χώρους όπου μπορούν να πληρούνται όλες οι συνθήκες ασφαλείας για τους ίδιους τους παράνομους μετανάστες, για τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα να μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι άλλες Υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται, που αφορούν την υγεία και την διαβίωσή τους.

· Εγώ δε θα έκανα αυτή την επιλογή.

· Εννοώ όλους εκείνους οι οποίοι συζητούν τα θέματα της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, προαναγγέλλοντας κιόλας τη βεβαιότητα της αποδοχής του κ. Σαμαρά ως Πρωθυπουργού σε μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι είναι εκτός του πλαισίου λογικής της πολιτικής αντιπαράθεσης που γίνεται στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών και σε κάθε περίπτωση δεν προσθέτει τίποτα στη δική μας στρατηγική, στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στον εκλογικό μας αγώνα.

· Όσο ακριβώς δικαιούται και ο Βαγγέλης Βενιζέλος να πάρει εκείνος την ίδια εντολή στην περίπτωση που συμβεί ακριβώς το ίδιο, να είναι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα..

· Αυτό το σχήμα, όπως αντιλαμβάνεστε, δε μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα των εκλογών.

· Είναι άλλο η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία τελικώς διαμορφώθηκε ως κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλο μια κυβέρνηση συνεργασίας.

· Εάν υπάρξει η αναγκαιότητα κυβέρνησης συνεργασίας με το οποιοδήποτε κόμμα, πρέπει να βασίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία.

· Επιμένω ότι ο βασικός στόχος, η βασική επιδίωξη, η αναγκαιότητα αν θέλετε για την ίδια την Ελλάδα και για την κοινωνία μας, είναι σήμερα μια προοδευτική διακυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης


ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλημέρα σας κ. Παπουτσή.


Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλημέρα σας.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε κάποια εικόνα εσείς κατ' αρχήν γι’ αυτά που έγιναν χθες και προχθές στο Σύνταγμα πάλι; Έχετε κάποια άποψη;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εικόνα δεν έχω. Άποψη έχω, φυσικά έχω. Η άποψή μου είναι ότι επειδή η κοινωνική συνοχή κρέμεται από μια κλωστή, επειδή τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα για τη χώρα, επειδή οι αγωνίες του κόσμου είναι τρομακτικές, χωρίς να φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια ελπίδα για το αύριο, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση από όλες τις δυνάμεις, ιδιαίτερα από το κράτος και από τις Υπηρεσίες του, όταν αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν βία.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να υποθέσω δηλαδή ότι δεν είδατε αυτοσυγκράτηση χθες και προχθές στο Σύνταγμα.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, να υποθέσετε ότι δεν έχω πλήρη εικόνα. Απλώς υπενθυμίζω ότι δική μου πολιτική κατεύθυνση όταν και όσο ήμουν στο Υπουργείο, ήταν αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών δυνάμεων χωρίς φυσικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε στο τέλος κάποιους -οι οποίοι πάντοτε μεμονωμένα- ξέφευγαν από τους κανόνες εμπλοκής και προχωρούσαν σε βίαιες πράξεις εναντίον των πολιτών.

Όλες Αυτές τις πράξεις εγώ τις καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτή η αυτοσυγκράτηση, όπως είναι γνωστό, ούτε τα χημικά απέτρεψαν ούτε τον ξυλοδαρμό κόσμου ο οποίος έφταιγε ή δεν έφταιγε κτλ., την έχουμε ξανακάνει αυτή τη συζήτηση και μαζί. Θα ήθελα να σταθούμε σε κάτι άλλο: Χτες και προχθές, τι είχαμε:

Είχαμε μετά την τραγική αυτοκτονία ενός ανθρώπου, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται ήταν και αρκετά συνειδητή πράξη όπως προκύπτει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, θα ήθελα ένα σχόλιο και γι’ αυτό από την πλευρά σας, πήγαν οι άνθρωποι ν’ αποτίσουν φόρο τιμή, ν’ αφήσουν ένα λουλούδι, ένα σημείωμα, ν’ ανάψουν ένα κεράκι κτλ. Δεν ήταν η κλασική εικόνα με τις γνωστές οργανωμένες ομάδες.. Και παρ’ όλα αυτά είχαμε μια αντίστοιχη συμπεριφορά από την πλευρά της Αστυνομίας.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν έχω πλήρη εικόνα κ. Παπαπαναγιώτου, πραγματικά δεν έχω εικόνα ακριβώς του τι συνέβη. Το αρμόδιο Υπουργείο είναι υπεύθυνο ν’ απαντήσει και να δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις. Και κυρίως, πάνω απ’ όλα η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει και την ευθύνη των επιχειρήσεων.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βλέπω να κρατάτε αποστάσεις.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κρατάω τις αποστάσεις που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κρατάει ένας πολιτικός. Αποστάσεις που προσδιορίζει το ίδιο το σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Από την άλλη πλευρά όμως, εκείνο στο οποίο δε θέλω να κρατάω αποστάσεις, είναι η πραγματικότητα, η κοινωνική πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Θεωρώ ότι είχαμε ένα τραγικό γεγονός, ένα από τα τραγικά γεγονότα που δυστυχώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να γίνει αντικείμενο πολύ μεγάλης και σοβαρής επιστημονικής μελέτης. Δεν είναι θέμα το οποίο αφορά μόνο την οικονομική κρίση. Είναι λάθος επίσης να προσεγγίζουμε τις αυτοκτονίες και να τις συνδέουμε μόνο με την οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Αλλά χωρίς καμία αμφιβολία η ίδια η κρίση που περνάμε, η οικονομική κρίση και τ’ αδιέξοδα, είναι αυτά τα οποία αναδεικνύουν, εμφανίζουν και σε πολλές περιπτώσεις οξύνουν προβλήματα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μια πολύ σοβαρή προσέγγιση από κάθε άποψη.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πώς θα χαρακτηρίζατε τις δηλώσεις είτε του κ. Κουλουλόπουλου ο οποίος είπε ότι ένας συνταξιούχος φαρμακοποιός δεν ψάχνει στα σκουπίδια ή του κ. Μπεγλίτη που είπε «δεν ξέρω αν τα έφαγαν τα παιδιά του, αν τα έφαγε ο ίδιος..»;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ δε θα έκανα τέτοιες δηλώσεις. Αλλά από την άλλη πλευρά δε μπορώ και δεν έχω και πλήρη εικόνα του συνόλου του περιεχομένου των δηλώσεων των δυο συναδέλφων τους οποίους και τους δύο εκτιμώ και γνωρίζω και την ευαισθησία τους και την πολιτική τους στάση. Θεωρώ ότι μάλλον έχουν παρεξηγηθεί οι δηλώσεις..

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι εννοείτε έχουν παρεξηγηθεί;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εννοώ ότι έχουν φωτισθεί ορισμένες πλευρές των δηλώσεων χωρίς να γίνεται μια συνολική εκτίμηση της συνολικής προσέγγισης την οποία έκαναν.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή δε μιλούν από μόνες τους αυτές οι προσεγγίσεις; Θέλουν και ανάλυση κατά τη γνώμη σας; Είπατε βέβαια, εσείς δε θα κάνατε αυτές τις δηλώσεις.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είπα, δε θα τις έκανα. Από κει και πέρα όμως θέλω να πω ότι δε μπορώ να χαρακτηρίσω -επειδή έγινε μια αναφορά μέσα σε μια συνολική δήλωση- μια συνολική προσέγγιση όπου υπήρχαν δηλώσεις και διευκρινίσεις στη συνέχεια από τους ίδιους. Δεν μπορώ εγώ ν’ αμφισβητήσω και τις διευκρινίσεις που έδωσαν. Αντίθετα θέλω να σταθώ στην εντιμότητα και στη συνέπειά τους ως πολιτικοί άνθρωποι με την παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι από το οποίο θα προκύπτει και πόσο σοβαρό είναι όλο αυτό το εγχείρημα το οποίο παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες για τη δημιουργία αυτών των 30 κέντρων κράτησης, φύλαξης των μεταναστών. Είχε ξεκινήσει κάποια προεργασία επί των ημερών σας ή αυτό ανέκυψε τώρα;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καταρχάς υπάρχει μια τεράστια σύγχυση αυτή την περίοδο. Αυτά τα 30 τα οποία ακούω ως αριθμό και από τις περιγραφές τις οποίες έχω ακούσει τουλάχιστον προς στιγμήν -μετά άρχισε να υπάρχει μια διευκρίνιση- φαινόταν ότι μιλούμε για άλλο πράγμα από αυτά τα οποία είχαμε ξεκινήσει εμείς.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Απ’ ό,τι κατάλαβα, οι αναφορές που έγιναν τον τελευταίο καιρό αφορούσαν κέντρα συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών. Αυτού του είδους η προσέγγιση ήταν έξω από τη δική μου λογική και έξω από τη λογική την οποία έχει αποδεχθεί η ελληνική Βουλή ψηφίζοντας το δικό μου νόμο, το Φεβρουάριο του 2011.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πριν από ένα χρόνο..

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Από τότε μέχρι τώρα, όπου εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο ήρθε να καλύψει ένα κενό δεκαετιών στη χώρα μας με την ανυπαρξία δηλαδή υπηρεσιών ασύλου, υπηρεσιών που μπορούσαν να οργανώσουν κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών, αυτό ουσιαστικά δημιουργήσαμε. Τότε προβλέψαμε την αποκεντρωμένη λειτουργία, την πολιτικοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών, που μέχρι τότε τις διαχειριζόταν η Ελληνική Αστυνομία και βάλαμε μπροστά όλο αυτό το σχέδιο με την ένταξη των 14 υπαρχόντων κέντρων κράτησης μεταναστών στη νέα Υπηρεσία προκειμένου ν’ αναμορφωθούν, να χρησιμοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να υπάρχει εκσυγχρονισμός των λειτουργιών τους και οι νέες προδιαγραφές που απαιτούνται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό τώρα πώς μετετράπη σε 30 κέντρα κράτησης; Και ρωτάω αν υπήρχε κάποια προεργασία από την πλευρά σας για να δούμε αν πράγματι ήταν κάτι μεθοδευμένο και σχεδιασμένο ή ήταν κάτι το οποίο ξεκούδουνα ενόψει εκλογών και επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτά τα θέματα έχουν προκαλέσει μεγάλες ευαισθητοποιήσεις και ενδεχομένως βάζουν ή βγάζουν κόμματα από τη Βουλή, ότι αν έχουμε ένα πυροτέχνημα ή μια σοβαρή προσπάθεια μπροστά μας.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, η προσπάθεια είναι εκ των ουκ άνευ. Είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο και να υποστηριχθεί απ’ όλες τις πλευρές. Και επιμένω σ’ αυτό γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με πολλή νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ότι το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στη χώρα μας, δε μπορεί να λυθεί εάν δε λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου. Και για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου, πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών. Όύτως ώστε να διευκολύνεται ο διαχωρισμός εκείνων που δικαιούνται διεθνή προστασία και εκείνων οι οποίοι είναι παράνομοι και πρέπει ν’ απελαθούν ή να μπουν αμέσως στα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού.

Αν δε γίνουν όλα αυτά με τη σειρά που σας τα ανέφερα, με την τάξη και το νοικοκύρεμα το οποίο χρειάζεται σε ένα χώρο, ο οποίος πραγματικά ήταν στον αέρα όλα τα προηγούμενα χρόνια για δεκαετίες και το κρύβαμε, έμπαινε κάτω από το χαλί και το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τα πολιτικά κόμματα το καθένα για το δικό του λόγο δεν ασχολιόταν με το θέμα αυτό, εάν δε γίνει με αυτή τη σειρά, σας διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Και όχι μόνο αυτό, οι όποιες κινήσεις θα είναι αποσπασματικές και θα εγκυμονούν πάντοτε τον κίνδυνο μιας μεγάλης έντασης και σύγκρουσης, που σε αυτήν ειδικά την περίοδο που περνάει η χώρα μας, με τη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θα έχει πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις και ενδεχομένως και πολιτικές επιπτώσεις.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα λοιπόν σε καλή κατεύθυνση λέτε είναι όλο αυτό. Είναι επαρκώς προετοιμασμένο;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας λέω ότι όλα αυτά τα οποία επιχειρεί σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφ' όσον διευκρινιστεί και το τονίζω αυτό, ότι είναι μέσα στο πλαίσιο το νομοθετικό το οποίο εμείς δημιουργήσαμε με το νόμο το δικό μου πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή τηρούνται πλήρως όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής για τα κέντρα αυτά, και εγγυώνται ανθρώπινες συνθήκες ζωής, τότε είναι πράγματι σε καλή κατεύθυνση.

Πρέπει να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν και κάτι άλλο, ότι αυτά τα κέντρα, επειδή είναι κέντρα τα οποία δεν είναι για να μπαινοβγαίνει ο κόσμος μέσα, είναι για κράτηση..

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για κράτηση και απέλαση μετά..

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, και για απέλαση. Γι’ αυτό το λόγο, επειδή η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και εντάσεις εσωτερικές, μικροεξεγέρσεις, κίνδυνοι που μπορεί να δημιουργηθούν από την εκεί παραμονή των μεταναστών -γιατί κανείς δεν ξέρει και τι ποιότητος είναι οι άνθρωποι αυτοί κάθε φορά, μπορεί να υπάρχουν και εγκληματικά στοιχεία, δεν είναι πάντοτε όλοι καλές οικογένειες και άνθρωποι οι οποίοι πράγματι αναζητούν μόνο μια καλύτερη ελπίδα. Γι’ αυτούς όλους τους λόγους λοιπόν, αυτά τα κέντρα πρέπει να βρίσκονται εκτός κατοικημένων περιοχών και να μην επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες ή να βάζουν σε κίνδυνο τις τοπικές κοινωνίες.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα εσείς έχετε την άποψη ότι πρέπει να είναι εκτός κατοικημένων περιοχών. Δικαίως δηλαδή υπάρχει αντίδραση στην Αμυγδαλέζα κατά τη γνώμη σας.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λέω η δική σας άποψη ποια είναι.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, είναι η διεθνής εμπειρία αυτή. Συμφωνώ απολύτως με αυτό. Θεωρώ ότι εφόσον έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι εκτός των κατοικημένων περιοχών, σε χώρους όπου μπορούν να πληρούνται όλες οι συνθήκες ασφαλείας για τους ίδιους τους παράνομους μετανάστες, για τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα να μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι άλλες Υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται, που αφορούν την υγεία και την διαβίωσή τους.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επομένως ορθώς αντιδρούν οι κάτοικοι της Αμυγδαλέζας;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι θα το λύσουν μετά από τη συνεννόηση που κάνει ο Υπουργός με το Δήμο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δε λέω αν θα λυθεί ή όχι, ρωτώ αν με βάση το σκεπτικό σας καλά κάνουν οι άνθρωποι, γιατί είναι κατοικημένη περιοχή εκεί.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ δε θα έκανα αυτή την επιλογή.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Αυτό που λέτε είναι κάτι σαφές. Να σας ρωτήσω: Προχθές είπατε ότι κάποιοι βιάζονται να πιάσουν στασίδι στις μετεκλογικές εξελίξεις. Τι και ποιους ακριβώς εννοούσατε;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εννοώ όλους εκείνους οι οποίοι συζητούν τα θέματα της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, προαναγγέλλοντας κιόλας τη βεβαιότητα της αποδοχής του κ. Σαμαρά ως Πρωθυπουργού σε μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι είναι εκτός του πλαισίου λογικής της πολιτικής αντιπαράθεσης που γίνεται στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών και σε κάθε περίπτωση δεν προσθέτει τίποτα στη δική μας στρατηγική, στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στον εκλογικό μας αγώνα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή εάν ας πούμε, παίρνοντας υπ' όψιν τι δείχνουν λίγο και οι δημοσκοπήσεις, χωρίς να τις κάνει κανείς ευαγγέλιο και χωρίς να θεωρεί ότι αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις θα γίνει και στην κάλπη, εάν υπάρξει ένα αποτέλεσμα που δε βγάζει αυτοδυναμία και η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με μια αξιόλογη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, 5-6 μονάδες ας πούμε, λέμε με βάση τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, σ’ αυτή την περίπτωση δε δικαιούται ο κ. Σαμαράς να πάρει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όσο ακριβώς δικαιούται και ο Βαγγέλης Βενιζέλος να πάρει εκείνος την ίδια εντολή στην περίπτωση που συμβεί ακριβώς το ίδιο, να είναι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα..

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ασφαλώς..

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όμως, επειδή το ΠΑΣΟΚ αυτή την πολιτική την είχε και την έχει σ’ επίπεδο αρχών, ήταν η ίδια πολιτική την οποία προτείναμε στην περίοδο που είχαμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζητώντας τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου, σας υπενθυμίζω ότι ο όρος ο οποίος ετέθη από τον κ. Σαμαρά ήταν η άμεση απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου και η διαμόρφωση μιας κυβέρνησης όπου στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία δε συμμετέχει με κοινοβουλευτικούς Υπουργούς. Στηρίζει την κυβερνητική πολιτική εκεί που επιβάλλει τις δικές της επιλογές και στη συνέχεια υποδύεται την αντιπολίτευση.

Νομίζω ότι αυτό το σχήμα, όπως αντιλαμβάνεστε, δε μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα των εκλογών.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ήταν λάθος αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία τότε;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως και ήταν λάθος.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εάν ήταν λάθος αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία τότε εσείς γιατί να το κάνετε αύριο;

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί σας εξηγώ ότι υπάρχει μια διαφορά: Είναι άλλο η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία τελικώς διαμορφώθηκε ως κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλο μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία μπορεί να προκύψει μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών και μια νέα καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων και της σύνθεσης της Βουλής, όπου εάν υπάρξει η αναγκαιότητα κυβέρνησης συνεργασίας με το οποιοδήποτε κόμμα, πρέπει να βασίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία.

Και γι’ αυτόν το λόγο ακριβώς, εγώ επιμένω ότι ο βασικός στόχος, η βασική επιδίωξη, η αναγκαιότητα αν θέλετε για την ίδια την Ελλάδα και για την κοινωνία μας, είναι σήμερα μια προοδευτική διακυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: