Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:«ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ ΔΕ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το Σάββατο 7 Απριλίου 2012 στην εφημερίδα ΑΞΙΑ και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα.
1. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης έχει βρεθεί πλέον πρώτο στην ατζέντα της κυβέρνησης. Καταρχήν γιατί δεν πέρασε η σχετική τροπολογία στην Βουλή; Υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές που δεν θέλουν κέντρα φιλοξενίας στις περιφέρειες τους; Προσδιορίστε μου ένα χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών που θα πάρει το υπουργείο για το ζήτημα…
Στόχος μας είναι ο πρώτος χώρος κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα σε ειδικούς χώρους της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, όπου υπάρχουν ήδη έτοιμοι και αναξιοποίητοι οικισμοί από το 2004, όταν είχαν φιλοξενήσει αστυνομικούς για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο χώρο στην Αττική και μάλιστα σε ιδιοκτησία της Ελληνικής Αστυνομίας, για να στείλουμε το μήνυμα προς όλη την Ελλάδα, τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, ότι κάνουμε το πρώτο βήμα εμείς.
Στόχος μας δεν είναι να μεταφέρουμε το οξύτατο πράγματι πρόβλημα της Αττικής σε άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας ένα καινούργιο. Για αυτό τον λόγο, επαναλαμβάνω ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Κατανοώ τις αγωνίες των πολιτών και τους διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος από την λειτουργία των Κέντρων Προσωρινής Φιλοξενίας.
Είναι επιτακτικό να βρούμε ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες λύσεις για ένα πρόβλημα εθνικό όχι τοπικό. Χωρίς αυτούς τους χώρους το πρόβλημα δεν λύνεται. Πρέπει αυτό να το καταλάβουμε και να αναλάβουμε όλοι μαζί, με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις και συνεργασίες αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Όσο για την τροπολογία θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και προσωπικά πιστεύω ότι η κοινωνία θα δει άμεσα αποτελέσματα, πώς λειτουργεί το κέντρο και θα πειστεί για την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια της πολιτικής μας.
2. Πολλοί σας κατηγορούν ότι όψιμα θυμηθήκατε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, κυρίως για προεκλογικούς λόγους, επειδή είναι επίκαιρο και αγγίζει πλέον τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις λένε ότι η Χρυσή Αυγή και τα υψηλά ποσοστά της είναι δημιούργημα της γιγάντωσης του προβλήματος των μεταναστών… Τι απαντάτε σε αυτούς;

Κάνουν λάθος όσοι διατυπώνουν αυτό τον ισχυρισμό. Τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος με όρους ευρωπαϊκούς, σύγχρονους και ανθρωπιστικούς την άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη από το φθινόπωρο του 2009. Αλλάξαμε την πολιτική ασύλου που είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει επί ΝΔ δημιουργώντας ένα στοκ 47.000 αιτημάτων. Εξασφαλίσαμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για τη χρηματοδότηση της πολιτικής αυτής. Ενισχύσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα στα σύνορα με τη συνεργασία αστυνομίας, λιμενικού και FRONTEX και την αξιοποίηση σύγχρονων εποπτικών εργαλείων με αποτέλεσμα να έχουμε 30% μείωση στις εισόδους παράνομων μεταναστών από το 2009 μέχρι σήμερα.
Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα φυσικά δεν λύθηκε, διότι δεν κάναμε το σημαντικότερο: την χωροθέτηση και λειτουργία δηλαδή των χώρων πρώτης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών εκείνων που πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους διότι δεν μπορούν να τύχουν ανθρωπιστικής προστασίας βάσει των διεθνών συμβάσεων.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ανεξάρτητα από τις επικείμενες εκλογές, αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, πρώτον οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ανθρωπιστικές τραγωδίες κάθε είδους, δεύτερον, θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, και των Ελλήνων  και των μεταναστών, τρίτον, η απραξία και η αναποφασιστικότητα επωάζουν το «αυγό του φιδιού», κάθε είδους φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και τέταρτον, αντιμετωπίζουμε τον άμεσο κίνδυνο  αποβολής μας από τη Συνθήκη Σένγκεν,  με ό,τι αυτό  συνεπάγεται.
Αυτά είναι τα δεδομένα. Εσείς στη θέση μου τι θα κάνατε; Θα καθόσασταν με δεμένα τα χέρια να περιμένετε τις εκλογές;
3. Ο προκάτοχός σας ο κ. Παπουτσής σε συνέντευξή του στo real.gr μίλησε για κάποιους που επιβιώνουν και χτίζουν πολιτικές καριέρες πάνω στο θέμα του μεταναστευτικού… Σας αγγίζουν όσα λέει και τα θεωρείτε «πληρωμένη απάντηση» σε όσα είχατε πει όταν ξαναπήρατε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση που βρήκατε εκεί;
Ξέρετε, η δουλειά μου είναι πολύ απαιτητική. Μοναδική μου αγωνία είναι να βελτιώσω τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Ως εκ τούτου, δεν έχω την πολυτέλεια να παρακολουθώ δηλώσεις που δεν με αφορούν. Αλλά δεν έχω και καμιά διάθεση να κρίνω τις απόψεις  κανενός συναδέλφου μου. Οι πολίτες μας κρίνουν όλους και για όσα λέμε αλλά κυρίως για όσα κάνουμε.
4. Σε όσους κάνουν λόγο για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» τι απαντάτε;
Είναι απλό, είτε είναι ανιστόρητοι είτε κάνουν εμπόριο ευαισθησίας χωρίς αντίκρισμα. Απάνθρωποι δεν είναι οι χώροι υποχρεωτικής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Απάνθρωπο είναι να περιοριζόμαστε σε ωραία λόγια και συνθήματα, ενώ γύρω μας, πλάι μας, σημειώνονται χιλιάδες δράματα που μπορεί να εξελιχθούν σε μια μείζονα ανθρωπιστική τραγωδία. Τα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, θα βοηθήσουν έναν πολύ σημαντικό αριθμό μεταναστών να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες για όσο καιρό παραμένουν στη χώρα μας. Θα έχουν συνθήκες υγιεινής, και καθαριότητας, που δεν έχουν  ως τώρα,  ως σήμερα, καθώς συνωστίζονται σε «τρώγλες» κατά δεκάδες. Αναρωτιέμαι τι είναι πραγματικά πιο υπεύθυνο και αποτελεσματικό: οι άνθρωποι αυτοί να κυκλοφορούν και να χάνονται στις πόλεις μας, έρμαια των εγκληματικών δικτύων και των μεταδοτικών ασθενειών, ή να διαμένουν σε οργανωμένους χώρους φύλαξης για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέφουν στις πατρίδες τους;
5. Θεωρείτε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου έχει ευθύνες για αυτήν την κατάσταση;
Πιστεύω πως τα τελευταία 2,5 χρόνια, από το 2009 και μετά, χτίσαμε με μεθοδικότητα και για πρώτη φορά μια σοβαρή, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πολιτική για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Μπορείτε να ρωτήσετε και να σας επιβεβαιώσουν τις προσπάθειές μας όλες τις σοβαρές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαστήκαμε στενά για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το εθνικό στρατηγικό action plan για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ας μην αδικούμε λοιπόν τους εαυτούς μας «σαλαμοποιώντας» σε περιόδους μια πολιτική που με συνέπεια και αποτελέσματα εφαρμόζουμε από το 2009 μέχρι σήμερα.
6. Έχετε σκεφτεί την πρόταση Καρατζαφέρη για αλλαγή του νόμου περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας από τον έλληνα πολίτη;
Χρειάζεται ψυχραιμία. Νηφαλιότητα. Είμαστε ένα συντεταγμένο κράτος με αρχές και με υπηρεσίες ασφάλειας που λειτουργούν. Ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε φαρ-ουέστ. Χρέος δικό μας είναι να αποκαταστήσουμε την κοινωνική ειρήνη και να στείλουμε το μήνυμα ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου όπου κυρίαρχος εγγυητής της νομιμότητας είναι η Αστυνομία και κατ’ επέκταση η Πολιτεία. Αν ο καθένας κάνει σωστά τη δουλειά του, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα δείτε ότι πολύ σύντομα θα επικρατήσει ξανά η κοινωνική ειρήνη και το κυριότερο η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του κράτους να περιφρουρεί και να επιβάλει το νόμο.  Είναι στο χέρι μας λοιπόν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν το κοινωνικό αγαθό της ασφάλειας, σε μια ευνομούμενη κοινωνία δικαιοσύνης, όχι σε μια φοβική και άναρχη κοινωνία που τελικά ασκεί βία στα μέλη της. Έχω συνεπώς εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και πολιτική από τον κ. Καρατζαφέρη σε αυτό το θέμα, ο οποίος δυστυχώς ψαρεύει για άλλη μια φορά σε θολά νερά. Η χρήση όπλων πρέπει να μειωθεί όχι να αυξηθεί.
7. Προσφάτως, έχει ανοίξει μία συζήτηση που έχει διχάσει και έχει φέρει σε σύγκρουση πρωτοκλασάτα στελέχη για την επιστροφή ή μη των πρώην συντρόφων σας που δεν ψήφισαν την δεύτερη δανειακή σύμβαση και τους εφαρμοστικούς νόμους. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αν θεωρείτε δίκαιο να δώσετε την μάχη του σταυρού με κάποιον «αντι-μνημονιακό» μέσα στο κόμμα σας;
Το μείζον ζήτημα εδώ έχει να κάνει με την κεντρική στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ υπέρ του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, υπέρ του κοινού νομίσματος, υπέρ μιας πορείας που μπορεί να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα. Από εκεί πέρα, τι θα πράξουμε ως Κίνημα με τους συναδέλφους οι οποίοι έλαβαν μια διαφορετική στάση στην ψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης είναι έλασσον θέμα το οποίο θα αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα. Οι πολιτικοί, άλλωστε, αξιολογούμαστε για την ευθυκρισία, την αίσθηση ευθύνης, τη δύναμη να αντέχουμε στις πιέσεις, την πολιτική βούληση να παίρνουμε σκληρές αποφάσεις όταν χρειάζεται.  Οι συνάδελφοι μου, για διάφορους λόγους, έκαναν μια σαφή επιλογή διαχωρίζοντας τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ σε ένα ζήτημα κομβικής σημασίας. Η επιλογή τους αυτή οφείλει να κριθεί απέναντι στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτο, φύση και θέση, υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
8. Είστε από τα στελέχη που θα στηρίξουν την περίπτωση νέας συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές αν και εφόσον το πρώτο κόμμα δεν πάρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία; Και τι απαντάτε σε αυτούς που κατηγορούν αυτούς που μιλούν για συγκυβέρνηση ότι «βιάζονται να πιάσουν στασίδι»…
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, είμαστε όλοι σοφότεροι, ελπίζω. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε επί δύο χρόνια, χωρίς καμία στήριξη από την αντιπολίτευση, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις αλλά πολλές φορές δεν μπόρεσε να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα ορισμένων πολιτικών.  Το αποτέλεσμα ήταν καθυστερήσεις, παλινωδίες, χάσιμο πολύτιμου χρόνου για τη χώρα. Η συνεννόηση, αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι εθνική επιταγή.
Πιστεύω ότι η κρίση μας αλλάζει. Μας άλλαξε. Η συναίνεση που κάποτε ήταν αδύνατη, σήμερα, όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι είναι απαραίτητη. Όλα τα κόμματα, και εμείς οι πολιτικοί, οφείλουμε να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον και να δουλέψουμε με γνώμονα τη χώρα, όχι τους εαυτούς μας, ούτε τα κόμματα στα οποία ανήκουμε. Είναι χρέος μας. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν έναν παλαιωμένο τρόπο πολιτεύεσθαι που δεν αφορά τη σημερινή κοινωνία.
9. Πιστεύετε ότι τα κόμματα από την Κεντροαριστερά (Δημ. Αρ, Σύριζα, Κοινωνική Συμφωνία) θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές; Απαντάνε στα σημερινά προβλήματα του έλληνα πολίτη; Εσείς πως ψυχολογείτε- και από τους ανθρώπους που συναντάτε- τον ψηφοφόρο σας; Θέλει να μείνει στην Ευρώπη με κάθε κόστος ή πλέον καλοβλέπει και την …δραχμή;
Όσοι προπαγανδίζουν την Ελλάδα της δραχμής, αποκρύπτουν το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα έχει αυτή η επιλογή. Θα χαθούν κόποι και οικονομίες ετών, οι περιουσίες των ανθρώπων θα χάσουν την αξία τους, θα υπάρξει μαζική φυγή καλά μορφωμένων νέων στο εξωτερικό. Πρακτικά, θα καταστραφεί η μεσαία τάξη της χώρας. Από την άλλη, δεν θα ευνοηθούν οι εξαγωγές γιατί η χώρα μας εξαρτάται άμεσα από τις εισαγωγές πρώτων υλών που μετά από μια υποτίμηση, θα είναι πανάκριβες. Συνεπώς, και η αναδιάρθρωση της οικονομίας θα δυσκολέψει.
Η παραμονή μας στο ευρώ δεν συνιστά συμβιβασμό. Είναι εθνική επιλογή ώστε η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας να γίνει σε περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας - που εξασφαλίζει η Ευρώπη - και όχι σε συνθήκες ζούγκλας.
Επιπλέον, η Ελλάδα της δραχμής, δεν είναι απλώς μια επιλογή νομίσματος. Είναι στρατηγική επιλογή της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο και στο μέλλον. Σημαίνει απομόνωση, οπισθοχώρηση αλλά και εθνικούς κινδύνους.
Τα κόμματα που αναφέρετε, με τα οποία συμφωνούμε σε πολλά άλλα θέματα, διατηρούν μια αμφίθυμη στάση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διακηρύσσουν ότι θέλουν να ανήκουν σε αυτήν, αμφισβητούν όμως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη μας. Δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες ώστε η Ελλάδα πραγματικά να συγκλίνει με την Ευρώπη, σε επίπεδο ζωής, υποδομές, σταθερότητα και ασφάλεια.
Εμείς δεν έχουμε αμφιβολίες. Το μέλλον της χώρας μας είναι στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη.
10. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το κόμμα στις εκλογές θα πιάσει ακόμα και το 20%. Το θεωρείτε πιθανό αν σκεφτούμε ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ ακόμα και σε μονοψήφια ποσοστά; Πρέπει να υπάρξει περίοδος χάριτος για τον Βαγγέλη Βενιζέλο στην αρχηγία;
Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε με υπευθυνότητα απέναντι στην κρίση που έπληξε τη χώρα. Στις πιο κρίσιμες στιγμές, όταν η χώρα βρισκόταν κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, τη στιγμή που το δίλημμα ήταν μπροστά μας, βασανιστικό, δύσκολο, με κόστος και φόρτιση συναισθηματική, μπορέσαμε παρόλα αυτά να δούμε καθαρά και να πράξουμε το καθήκον μας.
Η υπεύθυνη αυτή στάση δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί από τους πολίτες. Όσοι επιθυμούν τη σταθερότητα, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την αλήθεια, θα συσπειρωθούν, πιστεύω, στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι οι ανεύθυνες υποσχέσεις και η προσπάθεια αποφυγής του πολιτικού κόστους ακριβώς οι πρακτικές  που μας οδήγησαν εδώ. Όσοι θέλουν η χώρα να προχωρήσει γρήγορα, με αυτοπεποίθηση, να ξεπεράσει την κρίση και να βγει από αυτήν πιο δυνατή, θα επιλέξουν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. 
Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις της περιόδου. Άλλωστε, οι ίδιοι οι αναλυτές εφιστούν προσοχή στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Όσο για αυτό που με ρωτάτε, αν πρέπει να δοθεί περίοδος χάριτος στον κ. Βενιζέλο, το θεωρώ αστείο έστω και σαν ερώτημα. Έχουν περάσει μόλις τρεις βδομάδες από την εκλογή του.
11. Η Βάσω Παπανδρέου είπε σε συνέντευξή της ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε «εγκλήματα» στην διετία που κυβέρνησε… Να φανταστώ, ότι συμμερίζεστε την άποψή της μιας και στο πρόσφατο παρελθόν ήσασταν ιδιαιτέρως επικριτικός για τον πρώην πρωθυπουργό…
Είμαι σίγουρoς ότι και η Βάσω Παπανδρέου όπως κι εγώ άλλωστε, μίλησε με αγωνία για τη χώρα και για την Παράταξη. Προσωπικά, στήριξα την κυβέρνηση Παπανδρέου με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μίλησα παρά μόνο θεσμικά. Μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού στις 11 Νοέμβρη έκρινα ότι είναι υποχρέωση μου προς τη χώρα αλλά και τη Δημοκρατική Παράταξη να μιλήσω δημόσια, γνωστοποιώντας τις θέσεις μου. Κάποιοι προσπάθησαν να διαβάλλουν τα κίνητρα μου. Άλλοι είπαν πως μίλησα σκληρά.
Ξέρετε, συνεχίζω να πιστεύω ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τη συζήτηση του απολογισμού της διετίας, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τους πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: