Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΟ RADIO ZOUGLA KAI ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Μ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ


Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπουτσή καλό μεσημέρι.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλό μεσημέρι.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι αφήσατε ένα διάστημα πριν μιλήσετε έτσι, μετά την υποτιθέμενη υποψηφιότητά σας η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, για να ηρεμήσετε και να μην αντιδράσετε εν θερμώ, το μαντεύω καλά;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Χρειαζόμουν μία απόσταση από τα πράγματα. Έπρεπε να συζητήσω με τον εαυτό μου και κυρίως να αντιμετωπίσω τη διάψευση που έζησα από ορισμένους ανθρώπους. Ήταν ανθρώπινη η αντίδρασή μου, δεν ήταν πολιτική.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι βέβαια δεν το συζητώ. Μετά από τόσα χρόνια μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με φίλους, αγωνιστές, συναγωνιστές, συντρόφους, όπως θέλετε πείτε τους, που δώσατε την ψυχή σας και τον εαυτό σας, περιμένατε κάποια άλλα πράγματα που δεν ήρθαν.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι ακριβώς… δεν απαίτησα ποτέ ούτε διεκδίκησα, κι όπως ξέρετε δεν έκανα και επί χρόνια προεκλογική εκστρατεία γύρω από αυτή την υποψηφιότητα.Η δικιά μου υποψηφιότητα ήταν μια πολιτική υποψηφιότητα. Εκείνο όμως, το οποίο αν θέλετε με ενόχλησε ανθρώπινα, ήταν όχι το ότι κάποιος επέλεξε να υποστηρίξει το Βαγγέλη Βενιζέλο, είναι δικαίωμα του καθένα, το σέβομαι και αγωνίστηκα για να έχει ο καθένας το δικαίωμα να κάνει αυτού του είδους τις επιλογές. Εκείνο το οποίο πραγματικά με ενόχλησε, ήταν ότι ορισμένοι μου στέρησαν το δικαίωμα της δικιάς μου υποψηφιότητας, αυτή είναι η ουσία.


Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, να ρωτήσω τώρα κάτι, γιατί αυτά τα ερωτήματα τα θέσαμε και στον κ. Ρέππα και σε άλλους φίλους σας και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους συζητήσαμε επανειλημμένα από αυτή την εκπομπή και ρωτήσαμε τι λογική έχει να υπάρχει μία μοναδική υποψηφιότητα σε ένα κόμμα το οποίο θεωρείται κεντροαριστερό ας πούμε, αν μπορεί να θεωρηθεί έτσι, που άλλοι το ονομάζουν πλέον κεντροδεξιό το ΠΑΣΟΚ. Πώς μπορείς να πείσεις τον Έλληνα πολίτη όταν για δεύτερη φορά μετά από εκείνη την απίστευτη εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου που έτρεξε πάλι μόνος του στην κούρσα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικαλούνται το καταστατικό; Είναι ποτέ δυνατόν να πείσεις τους Έλληνες σήμερα κάτω από την παρούσα φάση έτσι όπως έχουν τα πράγματα, ότι όλα αυτά δεν είναι η απόλυτη υποκρισία;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:Δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται περί υποκρισίας. Και πρέπει να σας πω ότι κι εγώ ήμουν από εκείνους που επικαλέστηκαν τον πλήρη σεβασμό του καταστατικού.
Η δικιά μου διαφοροποίηση ήταν άλλη. Υποστήριξα ότι θα έπρεπε το Εθνικό Συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία να επιλέξει εκείνους που θεωρεί και οφείλει, σύμφωνα με το καταστατικό, να εγκρίνει τις υποψηφιότητές τους για την ηγεσία.
Αλλά αυτό όμως τώρα δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Σημασία έχει από δω και πέρα να εγγυηθούμε τουλάχιστον αυτό το οποίο συμφωνούμε όλοι στα λόγια, αλλά πρέπει να το εγγυηθούμε και στην πράξη και με αποτέλεσμα, το μεγάλο ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ, διότι αυτή είναι η δύναμή μας.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια δεν μπορείτε να το εγγυηθείτε, διότι ο τρόπος που ακόμα και τούτη την ώρα λειτουργείτε δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για κάτι τέτοιο.
Εγώ γυρνάω πίσω και σας λέω, δεν μπορούσατε να αποφασίσετε όλοι μαζί ότι τελειώνει κλείνει αυτό το κεφάλαιο των Εθνικών Συμβουλίων και των καταστατικών, σήμερα για να βγούμε μπροστά σε αυτό το λαό που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ θα πρέπει να μην υπάρχει ίχνος υποκρισίας;
Να υπάρχουν τρεις, τέσσερις, πέντε, δέκα υποψήφιοι. Τόση ένδεια υπήρχε μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που κανένας δεν μπορούσε να προτείνει κανέναν;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Υπήρξε και αυτή η πρόταση στην οποία αναφερθήκατε μόλις τώρα, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.
Όμως, επαναλαμβάνω, όλα αυτά είναι στοιχεία μιας περιόδου που κυριαρχεί η ανασφάλεια παντού. Ανασφάλεια στην κοινωνία, ανασφάλεια στα κόμματα, ανασφάλεια στο εσωτερικό των κομμάτων και βεβαίως ανασφάλεια και των στελεχών. Και ο καθένας, πολλές φορές, αντιμετωπίζει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, είχε από την αρχή τοποθετηθεί πολύ ανοιχτά, θα έλεγα με κάποια ευελιξία γύρω από αυτά τα ζητήματα. Αλλά φαίνεται ότι επικράτησαν λογικές άλλες, λογικές οι οποίες ήθελαν να περιφρουρήσουν το αποτέλεσμα εκ προοιμίου.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να εκδημοκρατιστούν τα ελληνικά κόμματα και να μπορούν να αντέχουν τις μεγάλες αντιθέσεις και τις διαφορές. Δηλαδή αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός να επιστρέφει στο κόμμα ως Υπουργός και ο Υπουργός να γίνεται Πρωθυπουργός. Αυτό η ελληνική νοοτροπία δεν το αντέχει.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είμαστε πολύ μακριά δυστυχώς.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ μακριά δυστυχώς.
Δεν αντέχει όμως κι άλλα πράγματα, δεν αντέχει τη διαφορετικότητα στην ψηφοφορία, δεν αντέχει την έλλειψη πειθαρχίας σε αυτό που λέγεται κομματική πειθαρχία, δεν αντέχει την ψήφο δηλαδή κατά συνείδηση των Βουλευτών και δεν αντέχει και άλλα πράγματα τα οποία τα γνωρίζετε και δε χρειάζεται τώρα να τα επαναλαμβάνω.
Πως είναι δυνατόν να πείσεις έναν λαό να σε ψηφίσει τούτη την ώρα, όταν δοκιμάστηκες σε αυτό το στίβο και δεν άντεξες στην κούρσα και στα μισά λιποθύμησες; Πως είναι δυνατόν να λύσεις τα υπόλοιπα προβλήματα, που είναι πιο ουσιώδη και πιο σημαντικά σίγουρα και πιο καυτά σε σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, η λειτουργία των κομμάτων και φυσικά και του ΠΑΣΟΚ οπωσδήποτε θα είναι διαφορετική από ότι ήταν στο παρελθόν.
Αλλά η λειτουργία των κομμάτων επηρεάστηκε σοβαρότατα στη μεταδικτατορική περίοδο, από τον τρόπο οργάνωσης των κομμάτων της Αριστεράς, όπου η έννοια της κομματικής πειθαρχίας κυριαρχούσε.
Βεβαίως, έχετε απόλυτα δίκιο. Πρέπει να υπενθυμίζουμε σε όλους και καλά κάνουμε και το υπενθυμίζουμε, ότι ο Βουλευτής στη Βουλή σύμφωνα με το Σύνταγμα ψηφίζει κατά συνείδηση. Και αυτό το δικαίωμά του και την υποχρέωσή του σύμφωνα με το Σύνταγμα, γιατί περί υποχρεώσεως πρόκειται, δεν μπορεί να το αφαιρέσει και να το καταστρατηγήσει κανείς.
Ο ίδιος όμως αποδεσμεύεται από αυτή την υποχρέωσή του από το Σύνταγμα, κατά τη γνώμη μου μπορεί να πει κανείς ότι είναι λάθος, αλλά αποδεσμεύεται όταν συμφωνεί να ακολουθεί μία συλλογική προσπάθεια και τις συλλογικές αποφάσεις εντός των κομμάτων του.
Εδώ όμως, πάντα υπάρχει μια προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι να λειτουργούν και τα κόμματα. Δηλαδή, να υπάρχει η διαδικασία της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, που διαμορφώνεται γύρω από μία συγκεκριμένη θέση. Όταν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, τότε οι όποιες επιπτώσεις και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας, τότε είναι στον αέρα όπως αντιλαμβάνεστε.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια και το αντιλαμβάνομαι πολύ καλά.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και αυτός ήταν αν θέλετε και ο λόγος για τον οποίον άσκησα έντονη κριτική στο Γιώργο Παπανδρέου, για την επιλογή του να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 30 Βουλευτές, επειδή είπαν και εξέφρασαν την αγωνία ενός μέρους του ΠΑΣΟΚ, ενός μέρους του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας, που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και βλέπουν με πολύ μεγάλη επιφύλαξη όλες αυτές τις βίαιες αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στη χώρα μας.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μη φοβάστε, οι Αρχηγοί τους μαζεύουν όλους πίσω στο μαντρί προ του κινδύνου των εκλογών. Το βλέπετε και στη Νέα Δημοκρατία συμβαίνει αυτό και στο ΠΑΣΟΚ συμβαίνει και γενικότερα αρχίζουν οι Έλληνες να συνηθίζουν ότι τα κόμματα θα διαθέτουν ρεύματα, όπως συμβαίνει στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και μάλιστα πολλά από αυτά είναι αυτοχρηματοδοτούμενα με δικές τους εφημερίδες μέσα και όχι μόνον, έτσι;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχετε απόλυτα δίκιο. Εγώ 16 χρόνια που βίωσα την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κι έχοντας συνεχή επαφή με όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα στις ευρωπαϊκές χώρες αυτό το οποίο περιγράφετε ήταν το αυτονόητο. Δεν ήταν το ζητούμενο, ήταν το αυτονόητο πριν από 15 - 20 χρόνια. Γι΄ αυτό σας λέω ότι είμαστε ακόμα μακριά εδώ στην Ελλάδα, μέχρι να κατορθώσουμε να οργανώσουμε τα κόμματά μας μέσα σε συνθήκες περισσότερης δημοκρατίας και κυρίως πάνω στη βάση μιας νέας συλλογικότητας που έχουν ανάγκη όλα τα κόμματα, όχι μόνον το ΠΑΣΟΚ.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, εγώ τώρα κάνω αυτή την κουβέντα, για να δείξω ότι στον κόσμο που μας παρακολουθεί συνήθως μιλούσατε για καταστολή, για ναυάγια, για θλιβερές ιστορίες, έτσι είναι η ζωή όταν διαχειρίζεσαι την εξουσία ενός τόπου. Λίγες φορές άκουσαν τον Παπουτσή να μιλάει πολιτικά οι πολίτες, είναι αλήθεια αυτό..
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία πάντως.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν πρέπει να καταλάβεις ποιον έχεις απέναντί σου; Και δυστυχώς οι Έλληνες δε γνωρίζουν ποια είναι τα πραγματικά πολιτικά «ζώα» που μπορούν να εμπιστευθούν, ποιοι είναι οι τυχάρπαστοι και οι τυχοδιώκτες Πολιτικοί, δεν μπορούν να το καταλάβουν. Εδώ υπάρχει κόσμος που ψηφίζει Χρυσή Αυγή σήμερα, νέα παιδιά που δεν ξέρουν τι σημαίνει φασίστας, δεν ξέρουν τι σημαίνει ναζιστής.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δυστυχώς.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και δε γνωρίζουν τι σημαίνει ακτιβιστής της ακροδεξιάς, δεν τα γνωρίζουν αυτά τα πράγματα κι όμως πηγαίνουν και ψηφίζουν εκεί και θα δείτε ότι θα είναι και στη Βουλή, είναι σίγουρο αυτό.
Όπως θα διαπιστώσετε ότι ο κόσμος θα αποδοκιμάσει, γιατί εμείς το βλέπουμε στις καθημερινές μετρήσεις, θα αποδοκιμάσει έντονα τα δύο κυβερνητικά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ κυρίως γιατί ήταν στην εξουσία την τελευταία τετραετία, περισσότερο από τέσσερα χρόνια δηλαδή και τη Νέα Δημοκρατία για όσα έκανε όλα αυτά τα χρόνια.
Κι εγώ πιστεύω προσωπικά ότι η κούρσα εξουσίας δεν έχει τελειώσει στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή πιστεύω ότι θα κληθείτε να παίξετε ρόλο αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα έχει αποδοκιμαστεί άγρια το ΠΑΣΟΚ και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αυτό πιστεύω, αυτή είναι η άποψή μου, το βλέπω δηλαδή από την καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο, από τις μετρήσεις και από την εμπειρία όλων αυτών των ετών.
Και δεν το λέω για να σας κολακέψω τα αφτιά, αλλά είμαι λίγο περίεργος να μου πείτε πως ο Παπουτσής του Πολυτεχνείου αντιμετώπισε τη θέση του Υπουργού της καταστολής. Γιατί αυτό μέσα σε έναν άνθρωπο, μέσα την ψυχή του, είναι αντιφατικό πράγμα.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχετε δίκιο, γιατί αυτή την αντίφαση πράγματι όχι απλώς την έζησα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά τη σκέφτηκα πάρα πολύ καλά πριν αναλάβω.
Όμως, την εποχή εκείνη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ήταν τότε Υπουργός στη θέση αυτή, είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να μετακινηθεί σε ένα άλλο Υπουργείο και επειδή ακριβώς τα επιχειρήματά του ήταν πολύ σοβαρά ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να τον μετακινήσει τότε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Και μου ζήτησε να πάω εγώ σε αυτό το Υπουργείο λόγω ακριβώς της μεγάλης σημασίας που έχει, όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια, για την εσωτερική ασφάλεια, αλλά κυρίως λόγω των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη Συνθήκη του Σέγκεν και την κριτική την οποία δεχόταν η χώρα μας την περίοδο εκείνη.
Και επιπλέον, λόγω της κρισιμότητας της περιόδου. Ο Παπανδρέου πίστευε βαθιά στην ήπια διαχείριση των κοινωνικών αγώνων, στην ήπια αντιμετώπιση δηλαδή της κοινωνικής έντασης η οποία εκ των πραγμάτων υπήρχε και φαινόταν ότι έρχεται με μεγαλύτερη ένταση.
Θέλω να σας πω και να σας εξομολογηθώ κάτι. Δεν θα πήγαινα ποτέ σε αυτό το Υπουργείο, εάν ήταν Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δεν ήταν όμως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Κι εγώ εκείνο που εκλήθην ήταν να δημιουργήσω το νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο έκανα ήταν να δημιουργήσω το Γραφείο για την Αντιμετώπιση των Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Ενστόλων, όλων των Σωμάτων, απέναντι στους πολίτες.
Εκείνο το οποίο έκανα ήταν να δημιουργήσω ένα νέο πλαίσιο για να καλύψω τα κενά δεκαετιών που αφορούσαν τη μεταναστευτική πολιτική. Και μάλιστα από μία σύγχρονη οπτική. Και με βάση ακριβώς τις απαιτήσεις και τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και βεβαίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ο περιβόητος φράχτης Παπουτσή που θα έμπαινε στον Έβρο.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο φράχτης ήταν ένα μέτρο το οποίο προέκυψε μέσα από τη συζήτηση με τους τοπικούς φορείς στον Έβρο και με τις Τουρκικές Αρχές.
Και δεν είναι μόνο ο φράχτης. Είναι ένα διπλό έργο για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Το ένα μέρος του είναι ένα σύστημα με θερμικές κάμερες με τις οποίες μπορείς να βλέπεις από αρκετά χιλιόμετρα ποιοι έρχονται και πότε έρχονται και σε ποια σημεία κινούνται. Κι αυτό το τμήμα του έργου είναι έτοιμο και λειτουργεί από το Δεκέμβριο.
Και το άλλο μέρος είναι ο φράχτης ως ένα τεχνικό εμπόδιο σε μια περιοχή που εάν πάει κανείς και τη δει, είτε είναι στην πεδιάδα της Λάρισας της πατρίδας μου, είτε στον Έβρο στα σύνορα, είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι αλλάζει χώρα.
Γι΄ αυτό το λόγο, αυτό το έργο προκηρύχθηκε, μπήκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έγινε ο διαγωνισμός σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες, ευτυχώς χωρίς να έχουμε ενστάσεις επί της διαδικασίας και παρόλα αυτά, ξεκίνησε σχετικά αργά, το Φεβρουάριο και σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ο ανάδοχος του έργου θα το παραδώσει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπουτσή εμείς το φράχτη δεν τον είδαμε στον Έβρο, τον είδαμε στην πλατεία Συντάγματος βέβαια, τον μεταλλικό αυτό φράχτη για τους διαδηλωτές που ήταν ένα άλλο..
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο ένα κατόρθωμα αυτό της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των Κυβερνήσεων μάλλον Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ετών. Αυτό το τονίζω επανειλημμένα, διότι μοιράζεστε τις ευθύνες γι΄ αυτό το κακό.
Και επιστρέφω για πολύ λίγο σε αυτό το κεφάλαιο που λέγεται υποψηφιότητα, γιατί θα ήθελα ειλικρινά να μου πείτε πως είναι δυνατόν τόσα χρόνια σε αυτό το χώρο, τόσες φιλίες, τόσοι αγώνες, τόσες απογοητεύσεις και τόσες ικανοποιήσεις, να μη βρεθούν οι άνθρωποι να προτείνουν τον Παπουτσή και άλλους δέκα μέσα στο ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητά τους;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κοιτάξτε, το καταστατικό προβλέπει ότι χρειάζονται 90 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίοι θα πρέπει να προτείνουν την υποψηφιότητά κάποιου.
Το Εθνικό Συμβούλιο ήδη είχε αντιμετωπίσει την κρίση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και 30 Βουλευτές είχαν βγει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, άρα δεν είχαν το δικαίωμα της συμμετοχής στη διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου.
Και από κει και πέρα παραδοσιακοί φίλοι και σύντροφοι και συναγωνιστές για πολλά χρόνια έκαναν διαφορετική επιλογή και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών την τελευταία στιγμή.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Που δεν το περιμένατε δηλαδή.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, δεν το περίμενα, φυσικά όχι.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Και τότε η αξιοπρέπειά σας δε σας επιβάλλει να τους αποχαιρετίσετε και να πείτε γεια σας μάγκες αρκετά και προδόθηκα και αγωνίστηκα και λερώθηκα και σπιλώθηκα και άκουσα τα μύρια όσα και χρεώθηκα πράγματα, τι δουλειά έχω εγώ μαζί σας.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να σας πω, είναι μία σκέψη η οποία ανθρώπινα θα μπορούσε να περάσει από το μυαλό κάθε ανθρώπου και πέρασε κι από το δικό μου.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και πολιτικά, όχι ανθρώπινα μόνο.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πέρασε αυτή η σκέψη. Πολιτικά όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, που είναι στελέχη του κινήματος, που είναι οι άνθρωποι οι οποίοι πίστεψαν και πορεύθηκαν μαζί μου για πολλά χρόνια, για δεκαετίες και είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ενεθάρρυναν τη δικιά μου υποψηφιότητα. Όμως, δε βγήκε. Και δε βγήκε θέλετε με τεχνικό offside, μία έκφραση την οποία χρησιμοποίησα εν τη ρύμη του λόγου μου στην ομιλία μου στο Εθνικό Συμβούλιο, θέλετε με επιλογή γιατί κάποιοι αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να αλλάξουν για τους δικούς τους λόγους; Εντάξει, τι να κάνουμε, ισχύουν κι αυτά στην πολιτική. Είναι η πραγματικά λυπηρή πλευρά της πολιτικής, εκεί που διαπιστώνεις ότι χρειάζεται περισσότερη μπέσα από αυτή την οποία υπολόγιζες ότι υπήρχε.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, εσείς τη λέτε λυπηρή, εγώ θα σας πω ότι είναι θλιβερή. Και πιστεύω ότι είστε αιθεροβάμων κυριολεκτικά όταν εννοείτε ή αν θέλετε ελπίζετε μετά από τόσα χρόνια θητείας που έπρεπε να το γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτό το χώρο οι επικεφαλείς των κομμάτων και των θώκων επιβάλλονται από ένα κατεστημένο το οποίο είναι πολύ γνωστό σε σας.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ δεν ήμουν όμως ποτέ αρεστός σε αυτό το κατεστημένο.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν ήσαστε ναι σε αυτό το κατεστημένο.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν ήμουν αρεστός ποτέ. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο με γεμίζει και ικανοποίηση. Γιατί όχι μόνο δεν υπήρξα αρεστός αλλά δε θέλησα καν να γίνω αρεστός. Γιατί αν ήθελα θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ελπίζω να βάλετε μυαλό στο μέλλον.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι για να γίνω αρεστός όμως.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι για να γίνετε αρεστός, αλλά για να επιλέξετε καλύτερους φίλους. Και ποτέ δεν είναι αργά, αυτό να το ξέρετε.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Προτιμώ να παίρνω δύναμη από εκεί που μου έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι πρέπει να αντλεί δύναμη ο πολιτικός. Από τον ίδιο τον πολίτη. Από τον ίδιο τον κόσμο. Οταν του δίνει την εντολή με την ψήφο του για την έδρα του στη Βουλή.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπουτσή επειδή τον άνθρωπο τον γνωρίσατε πολύ καλά, όπως κι εγώ, αν επέστρεφε σήμερα θα έπεφταν πολλές σφαλιάρες. Επομένως ας το αφήσουμε καλύτερα.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτό είναι βέβαιον.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάποιους θα τους έχωνε κάτω από τα τραπέζια, κάποιοι άλλοι θα έψαχναν να βρουν που είναι το παντελόνι τους. Εν πάση περιπτώσει, καλή τύχη, αφού επιλέξατε..
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα αγωνιστείτε στο πλευρό του Βαγγέλη Βενιζέλου τώρα, όπως έτσι λέγεται υποκριτικά ξέρετε, ότι ο ένας φιλάει τον άλλον και μετά τον σκυλοβρίζει, τα ξέρετε αυτά.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, εγώ θα είμαι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας όπου με τίμησε ο κόσμος με την ψήφο του και την εμπιστοσύνη του στις προηγούμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2000 κι έπειτα που επέστρεψα στην Ελλάδα. Και ταυτόχρονα με το Βαγγέλη Βενιζέλο, είχα μια εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο της Κυβέρνησης σε όλα τα θέματα κοινής αρμοδιότητος και κοινών δραστηριοτήτων. Κι ελπίζω να έχουμε την ίδια συνεργασία και στο πλαίσιο του Κινήματος.
Ούτως ή άλλως εγώ συνεχίζω να πιστεύω στην ανάγκη ενός πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ και το τονίζω αυτό, γιατί αυτή την περίοδο ακούω διάφορους οι οποίοι συνεχίζουν να επιμένουν στην έννοια του μικρού και καθαρού ΠΑΣΟΚ. Και θέλω να ελπίζω ότι και ο Βαγγέλης Βενιζέλος πιστεύει σε αυτή την αναγκαιότητα.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, χαιρετώ, καλή τύχη και καλό απόγευμα.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, γεια σας.
Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: