Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ «ΕΥΡΩ-ΠΑΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

 Περιμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής

 
Βρυξέλλες
Τις ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη σκοπεύει να αντιμετωπίσει με πολιτικούς όρους και με μια λύση - πακέτο για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο το ζήτημα της κρίσης καταγράφει ο διεθνής Τύπος. Το σενάριο θέλει οι κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, παρουσία του Φινλανδού ομολόγου του, πως και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το σενάριο τροφοδοτούν και οι πληροφορίες του Reuters ότι η Γερμανία επιθυμεί να «καθυστερήσει» το αίτημα της Μαδρίτης για βοήθεια.


Επιπλέον, οι ρυθμοί των εξελίξεων στην κατάρτιση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα, η οποία πολύ δύσκολα θα είναι έτοιμη για το Eurogroup της Δευτέρας, προστίθεται στα δεδομένα για να ενισχύσει τις εικασίες αυτές.


«Για την Ισπανία και την Ελλάδα, συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κάταϊνεν στο Παρίσι.


Πληροφορίες, τις οποίες διέψευσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ήθελαν τη Μαδρίτη να είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια για τα δημοσιονομικά της -πέραν του αιτήματος για στήριξη στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της- ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.


Το Reuters, που είχε κάνει τις σχετικές αναφορές, υποστήριζε επίσης επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές πως το Βερολίνο θέλει να καθυστερήσει το αίτημα και προτιμά να «συνδεθούν» τα θέματα Ισπανίας, Ελλάδας και Κύπρου ώστε να παρουσιαστούν από κοινού στη γερμανική Βουλή.


«Δεν φαίνεται λογικό να παραπέμπονται εκάστοτε αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και ίσως επίσης την Ισπανία στην Μπούντεσταγκ μία προς μία. Η συγκέντρωση όλων αυτών μαζί είναι πιο λογικό, τόσο ως προς την ουσία τους, αλλά και πολιτικά» είχε υποστηρίξει ο αξιωματούχος.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αναφέρει προ ημερών πως η Ισπανία μπορεί να αποφύγει ένα πακέτο διάσωσης με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Το Βερολίνο φαίνεται ότι προτιμά να φέρει στη Βουλή ένα ισπανικό πακέτο, αν χρειαστεί να το φέρει, μαζί με τη βοήθεια για την Κύπρο και την Ελλάδα.


Την καθυστέρηση της Ισπανίας, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις την αποδίδουν και σε εσωτερικούς παράγοντες: Η El Pais έχει αναφέρει τις τελευταίες ημέρες πως ενώ το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο για την προσφυγή, ο Ραχόι διστάζει εν όψει των εκλογών στη Γαλικία στις 21 Οκτωβρίου.


Τέλος, και όσον αφορά την Ελλάδα, πληροφορίες θέλουν την αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Τόμσεν να παραμένει στην Αθήνα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Το ανάρτησα από http://news.in.gr - Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: