Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η πρόταση που κατέθεσα, ως υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά στην ηγεσία του Κινήματος στις 4 Ιουνίου 2012:
      

    
Σύντροφοι,

Εκτίμησή μου είναι ότι ο τελευταίος νόμος περί Συνεταιρισμών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για το μέλλον τόσο των Συνεταιρισμών όσο και την ανάπτυξη του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Πεποίθησή μου, επίσης, αποτελεί ότι μοχλός ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα είναι η Αγροτική Τράπεζα.

Στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένα σχεδόν όλα τα κτήματα των αγροτών και τα αστικά τους ακίνητα.

Οι αγρότες, μετά την απόφαση της 25/4/2012 στην Διυπουργική για την μεταβίβαση του 92,7% των μετοχών της ΑΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, τρομοκρατήθηκαν και φοβούνται για την απώλεια της περιουσίας τους και του εισοδήματός τους.



Μελλοντικός αγοραστής το πολύ με 10 δις ευρώ αγοράζει και αποκτά δικαιώματα στο 25% της Ελληνικής Επικράτειας με δεδομένο ότι σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτιμάται περίπου στα 6 δις ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει, κατά την άποψή μου, να επαναδιατυπώσει τη θέση του για το ζήτημα της ΑΤΕ, ως σημαντικότατου σημείου επαναδιαπραγμάτευσης της αναθεώρησης του Μνημονίου, υπέρ του ισχύοντος καθεστώτος πριν την 25/4/2012 και με τις προϋποθέσεις, που θέτει ο νόμος Σκανδαλίδη περί Συνεταιρισμών, ως εξής:


Συνεταιρισμοί, αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις, για τα νέα δάνειά τους, να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια-.

2. Κάλυψη των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος από τις συνθήκες της αγοράς, μέσω ΕΛΓΑ, με αύξηση της εισφοράς των αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: