Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»


Η σπουδαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος- ιστορικός εκτιμά ότι το οικονομικό πρόβλημα θα λυθεί και ότι μέσα από αυτό θα προκύψουν και θετικές εξελίξεις.

Πιο ειδικά η κα Αρβελέρ δηλώνει: «Καλώς ή κακώς το οικονομικό πρόβλημα θα λυθεί. Θα πάψει η αστυφιλία. Θα γυρίσουμε λίγο στο ύπαιθρο. Θα δούμε ότι το χωραφάκι θα μπορεί να βγάλει όχι μόνο ντομάτες και μαρούλια, αλλά και άλλα πολλά.



Ε, παιδί της κατοχής είμαι και εγώ, ξέρω πως έγιναν τα πράγματα. Αλλά το ότι υπάρχει η Χρυσαυγή, το ότι υπάρχει δηλαδή ένα κόμμα μίσους αυτή τη στιγμή, γιατί αυτό είναι… Δεν μιλώ ιδεολογικά. Μιλώ για πράγματα τα οποία είναι βαρβαρότητες καθημερινές.»

Και η κυρία Αρβελέρ συνεχίζει :


«Άλλο να το λες, προσθέτει, τι θέλουνε αυτοί εδώ, να φύγουνε και να κάνουνε, κι άλλο να τους αλυσοδένεις και να τους σκοτώνεις έτσι; Τελείως διαφορετικά. Λοιπόν, αυτό το πράγμα για μένα είναι η μεγάλη κατάπτωση, αν θέλετε της ελληνικής κοινωνίας.»
Η κα Αρβελέρ, μάλιστα εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι «φασίστες». Πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανασφάλεια, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καταλάβει ότι το κράτος είναι αναποτελεσματικό»
Επιπρόσθετα, η σπουδαία Ελληνίδα μιλάει για όλα αυτά που έχει ζήσει, την κατοχή, το Μάη του -68, τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, τη Σορβόννη και τις συναντήσεις της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το Μάνο Χατζιδάκι και το Μίκη Θεοδωράκη, το Φρανσουά Μιτεράν, το Ζακ Σιράκ, το Χέλμουτ Κολ.
Η εκπομπή ξεκινά από το Βύρωνα, τη γειτονιά που μεγάλωσε και κλείνει στο διαμέρισμά της στους κήπους του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, εκεί που ζει πια η 86χρονη «μετανάστρια, η οποία μεταξύ άλλων λέει:
 «Πριν ας πούμε 10 χρόνια, δε θα βρίσκατε ούτε ένα Γάλλο να πει κάτι εναντίον της Ελλάδας. Τώρα θα βρεις πολλούς.
 «Οι διανοούμενοι της Ευρώπης δε θα μας συγχωρήσουν ποτέ, που εξαιτίας μας έγιναν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιευρωπαϊστές «.
 » Λέμε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έρχονται στη Σορβόννη για να μάθουν κάτι πλην των Ελλήνων που έρχονται για να μάθουν όλα σε όλους»
 » Ο Μάης του -68 έγινε από τα πλουσιόπαιδα. Γιατί είχανε τα πάντα και δεν είχανε την ευτυχία. Διδάσκεται η ευτυχία; Λέω ναι. Όπως διδάσκεται και η αρετή».
 » Η Ευρώπη είναι μια κοινή βιβλιοθήκη. Σε όποιον Ευρωπαίο κι αν πας, θα βρεις πάνω κάτω τα ίδια βιβλία. Θέλω να πω, θα βρεις τους Αισχύλους, τους Σοφοκλήδες, θα βρεις Σαίξπηρ, θα βρεις Γκαίτε, αυτά θα βρεις.»

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Διετέλεσε πρύτανης των πανεπιστημίων της Σορβόννης από το 1976, είναι Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου,διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και πολιτισμού και πρόεδρος του Πολιτιστικού κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων.




Στην εκπομπή «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» ΤΟΥ Σταύρου Θεοδωράκη σε συνέντευξή της η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, μίλησε για πολλά πράγματα και θέματα, ιστορικά, πολιτικά, επιστημονικά καθώς και για τις εμπειρίες της ως πρύτανης και τις συναντήσεις της με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα. Αναφέρθηκε στις πολιτικές πεποιθήσεις και επιλογές της, ανέλυσε διάφορα γεγονότα από την νεανική της ηλικία και μίλησε άνετα για τη ζωή της γενικότερα και για τις φιλίες της με διάφορα σημαντικά πρόσωπα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στη συνέντευξή της είναι ότι μιλάει για διάφορες αξίες της ζωής και γενικότερα για θέματα που αφορούν όλους, με παραδείγματα, αναδρομές αλλά και χιουμοριστικό τόνο.




Η πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, κάνει μια ανασκόπηση και διηγείται προσωπικές της εμπειρίες με πρόσωπα της παγκόσμιας σκηνής.

....................................................................


Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, στην ερώτηση ποιο είναι το πιο ουσιαστικό πρόβλημα σήμερα, εκείνη απάντησε ότι είναι η Χρυσή Αυγή. Δήλωσε ακόμη ότι είναι ένα κόμμα που εκφράζει το μίσος, που ήδη υπήρχε, με βάρβαρο τρόπο. Θεωρεί ότι η ανασφάλεια των ανθρώπων τους οδήγησε σε αυτό το κόμμα και ύστερα σε κατάπτωση της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφέρει ακόμη ότι: «Πριν από δέκα χρόνια δε βρίσκατε ούτε ένα Γάλλο να πει κάτι εναντίον της Ελλάδας. Τώρα θα βρεις πολλούς. Πολλοί Γάλλοι διανοούμενοι στράφηκαν εναντίον της Ελλάδας, διότι δυσφημίσαμε την έννοια της Ευρώπης».

Ένα ακόμη πρόβλημα που θεωρεί ότι «μαστίζει » στις ημέρες μας είναι η ημιμάθεια και όχι η αμάθεια, πράγμα που οφείλεται και στο αίσθημα της αλαζονείας και στο γεγονός ότι θεωρούμε πως είμαστε γνώστες των πάντων.

Για κείνη η ευτυχία δεν είναι το παν. Πιο σημαντική είναι η αυτογνωσία.

Δήλωσε ακόμη ότι σήμερα πρέπει να ακούμε τον άλλον και ότι ο διάλογος είναι δημιουργικός.

Για το θέμα της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς αναφέρει χαρακτηριστικά: » Η Ευρώπη είναι μια κοινή βιβλιοθήκη. Σε όποιον Ευρωπαίο και αν πας θα βρεις πάνω κάτω τα ίδια βιβλία. Θέλω να πω, θα βρεις τους Αισχύλους, τους Σοφοκλήδες, θα βρεις Σαίξπηρ, θα βρεις Γκαίτε, αυτά θα βρεις».




Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσκάλεσε στην εκπομπή του την Πρύτανη της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Αρχικά τη ρώτησε από που ξεκίνησε την καριέρα της και αυτή απάντησε ότι όλα ξεκίνησαν από το Βύρωνα. Μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια, είπε ότι τα καλοκαίρια κοιμόταν συνήθως σε ταράτσες και σαν παιδί έπαιξε στις αλάνες. Τους δρόμους τους ήξερε απέξω και πρώτα από όλα ήξερε το χάρτη του ουρανού.

Αναφέρθηκε στη φράση του Σεφέρη: » όπου και αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει».

Πιστεύει ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έρχονται στη Σορβόνη για να μάθουν κάτι, όχι όμως και οι Έλληνες.

Τόνισε τη σημασία της αμφισβήτησης λέγοντας ότι είναι η μόνη στάση η οποία μας επιτρέπει να πάμε διανοητικά πιο πέρα. Αν δεν αμφισβητούμε τίποτε κατά κάποιο τρόπο είμαστε πανευτυχείς. Αν δεν υπάρχει αμφισβήτηση δεν υπάρχει πρόοδος, η αμφισβήτηση είναι τελικά μία αρετή.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ελλάδας και είπε ότι βασικό πρόβλημα θεωρεί τη Χρυσή Αυγή. Το οικονομικό πρόβλημα θεωρεί ότι θα λυθεί και μάλιστα ότι θα αρχίσει να ανατρέπεται η αστυφιλία. Η Χρυσή Αυγή όμως είναι ένα κόμμα μίσους που μάλιστα το εκφράζει κατά τρόπο βάρβαρο. Πιστεύει ακόμη ότι αυτοί που ψηφίζουν το κόμμα αυτό δεν είναι φασίστες αλλά άτομα σε ανασφάλεια μια και το κράτος δεν έχει αποτελεσματικότητα.

Στη συνέχεια της εκπομπής είπε ότι πριν δέκα χρόνια δε θα έβρισκε κανείς ένα Γάλλο να πει κάτι εναντίον της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι διανοούμενοι στη Γαλλία δε θα μας συγχωρέσουν ποτέ ότι εξαιτίας μας οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έγιναν αντιευρωπαϊστές. Δήλωσε ακόμη ότι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα εκδρομή 1000 παιδιά και οι καθηγητές τους λένε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους γονείς τους. Τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα αλλά οι γονείς τους φοβούνται για το αν θα μπορούν να γυρίσουν, γιατί μπορεί να γίνει κάποια απεργία ή μπορεί να υπάρχουν πορείες.

Μοιράστηκε μια εμπειρία της στην εκπομπή που ένας δάσκαλος ζήτησε από τα παιδιά να αναφέρουν κάποιους ποιητές. Ένα παιδί σήκωσε το χέρι του και ανέφερε τον Καβάφη. Ο δάσκαλος τότε είπε ότι ζήτησε να του αναφέρουν ποιητές και όχι ποιήτριες! Τότε είπε η Αρβελέρ ότι θύμωσε υπερβολικά με τέτοιους δασκάλους που υπάρχουν.

Κλείνοντας είπε στο Θεοδωράκη για κάτι φήμες που ήθελαν να είναι ο Χατζιδάκις ερωτευμένος μαζί της και ότι αυτή το έμαθε από μια συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη.

Τέλος αναφέρθηκε στο «δεκάλογό της «: «γνώθι σαυτόν» , «μηδέν άγαν» , «σπεύδε βραδέως», » χειρότεροι από τους αμαθείς είναι οι ημιμαθείς» » θάνατος; ο ενύπνιος θάνατος» …


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της κας Γλύκατζη Αρβελέρ στο Παρίσι και στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είδαμε διάφορα πλάνα από τις γεμάτες με βιβλία βιβλιοθήκες της αλλά και διάφορες φωτογραφίες της από το παρελθόν της, που η ίδια προθυμοποιήθηκε να δείξει.

Αρχικά με τον κο Θεοδωράκη μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία, τόσο για το εκπαιδευτικό σύστημα και τα προβλήματα που επικρατούν όσο και για ένα παρόμοιο συμβάν με τα δικά μας, δηλαδή κουκουλοφόροι να εισβάλλουν στα σχολεία ή στα πανεπιστήμια και να σπάνε σχολικό εξοπλισμό. Η κα Αρβελέρ αναφέρθηκε στο συμβάν και μας εξήγησε πόσο «εύκολα» και σκληρά το έλυσε. Η συζήτηση έφτασε στη δική μας πολιτική και εκπαιδευτική κατάσταση και το χάος που επικρατεί. Η κα Αρβελέρ εξέφρασε τη γνώμη της και περιέγραψε τη φήμη που πια έχουμε στη Γαλλία. Στη συνέχεια ένα σημαντικό πρόβλημα που ήρθε στην επιφάνεια είναι αυτό της βίας. Η κα Αρβελέρ θεωρεί πως μέσα από αυτό το χάος βγήκε η Χρυσή Αυγή.

Κλείνοντας αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση, είναι η φήμη που έχουν οι νέοι Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια της Γαλλίας. Η κα Αρβελέρ επισήμανε πως οι Έλληνες φοιτητές δεν έρχονται στη Γαλλία για να μάθουν, αφού η φράση «το ξέρω» βγαίνει συχνά από το στόμα τους!

Η κα Αρβελέρ προσπάθησε να δώσει κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα του κου Θεοδωράκη αλλά και στα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα μας, αλλά όχι σε όλες. Άλλωστε ποιος θα μπορούσε να δώσει σε όλα απαντήσεις…

Στη συνέντευξη αυτή η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ κάνει λόγο για όλα όσα έχει ζήσει. Πιο συγκεκριμένα μιλάει για τα γεγονότα του Μάη του 1968, τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, τη Σορβόνη καθώς επίσης και τις συναντήσεις της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το Μάνο Χατζιδάκι, το Μίκη Θεοδωράκη, το Φρανσουά Μιττεράν, το Ζακ Σιράκ και το Χέλμουτ Κολ. Η «ατελείωτη» εκπομπή γυρίστηκε αρχικά στο Βύρωνα και τέλος στους κήπους του Λουξεμβούργου στο Παρίσι όπου ζει η 86χρονη βυζαντινολόγος. Περιληπτικά η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ αναφέρεται στα εξής:

-πριν περίπου δέκα χρόνια δεν υπήρχε Γάλλος που να πει κάτι εναντίον της Ελλάδας. Τώρα, οι ρόλοι όμως αντιστράφηκαν και αυτοί που κρίνουν την Ελλάδα αρνητικά είναι πολλοί.

-οι διανοούμενοι Ευρωπαίοι δε θα μας συγχωρήσουν ποτέ το ότι εξαιτίας μας αναγκάστηκαν να γίνουν αντιευρωπαϊστές.

-όλα τα παιδιά έρχονται στη Σορβόνη για να μάθουν κάτι, εκτός από τους Έλληνες που έρχονται για να μάθουν όλα σε όλους.

-τα γεγονότα του Μάη του 68 έγιναν για τα πλουσιόπαιδα, γιατί είχανε τα πάντα εκτός από την ευτυχία, κάτι που θεωρεί ότι διδάσκεται.

-η βιβλιοθήκη της Ευρώπης είναι κοινή, καθώς όπου και να πάει κανείς θα βρει τους «Αισχύλους», τους «Σοφοκλήδες», το Σαίξπηρ…

- Το 17% των νέων Γάλλων είναι αναλφάβητοι και αναρωτιέται πόσοι άραγε είναι στην Ελλάδα.

- Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα μίσους που εκφράζει την αμφισβήτηση με βαρβαρότητα και βιαιότητα.



Το ανάρτησα από http://www.protagonistes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: