Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΌΛΑ ΈΛΛΗΝΕΣ»



 «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ»


ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΘΟΥΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΒΕΡΟΙΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

1. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2013
Η πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός, είναι η φτώχεια: ηθική, υλική, πνευματική. Η ελληνική κοινωνία με την κατάρρευση των εισοδημάτων, την ανεργία, την φτωχοποίηση, την λιτότητα, τον εκφοβισμό και την προπαγάνδα βιώνει την πολυδιάσπασή της. Στην Ελλάδα του 2013 διαλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημοσίου συμφέροντος. Η κρίση στην χώρα και στον τόπο συνεχώς βαθαίνει. Η κυβέρνηση Σαμαρά, κάτω από την καθοδήγηση και την εποπτεία του Βερολίνου συνεχίζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων και της μονόπλευρης λιτότητας. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Έλληνες πολίτες, έχουν υποστεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τόσο σε επίπεδο αρχών, που αφορά τους Δημοκρατικούς θεσμούς, όσο και στο κοινωνικό κι οικονομικό επίπεδο. Έτσι ο ελληνικός λαός “ομοιάζει” σε εκείνον τον άλλο μακρινό πρόγονο του τον Προμηθέα, που τον έδεσαν στο βράχο του Καυκάσου τα αδέλφια Κράτος και Βία.



2. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ…ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Ένα προοδευτικό μήνυμα με διαστάσεις ηθικού χρέους έρχεται τώρα από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας, που διαλύει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οδηγεί σε πρωτοφανή ύφεση τις οικονομίες πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ιταλοί κινητοποιούνται και αμφισβητούν και προχωρούν. Προτείνουν και ανατρέπουν για την:
Αναγκαστική αναστολή της πολιτικής της λιτότητας. Επανεξέταση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της Οικονομικής Ενοποίησης. Έκδοση χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όλων εκείνων των απαραίτητων επενδύσεων για την ανάκαμψη και την ολική επαναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πολιτικές της συνοχής και της αλληλεγγύης. Στην από κοινού διαχείριση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, με πρώτη ενέργεια την έκδοση του ευρωομολόγου.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ: ΌΧΙ στην Γερμανική Ευρώπη-ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή Γερμανία.

3. ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Την Ιστορία δεν την γράφουν οι ιστορικοί ούτε την σχεδιάζουν οι πολιτικοί «επί χάρτου». Τα πράγματα, ο κόσμος, η ζωή μας προχωρούν προς τα εμπρός με τους αγώνες των εθνών, των λαών, των πολιτών. Οι στόχοι δεν πραγματοποιούνται νομοτελειακά, ούτε υλοποιούνται με την επίκληση του ονόματός τους. Οι στόχοι κερδίζονται με μάχες, με οράματα, με αγώνες γενεών. Με παρρησία και τόλμη ας δηλώσουμε από την αρχή τις αξίες μας, την ταυτότητά μας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΌΛΑ ΈΛΛΗΝΕΣ. Και δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχτούμε, ως τετελεσμένο γεγονός σπιθαμή εθνικής συρρίκνωσης. Σε αυτές τις δραματικές στιγμές του οικονομικού πολέμου, που ζούμε, και, που επιταχύνει καταιγιστικές εξελίξεις, πρέπει Ελλάδα και Κύπρος, ο Ελληνισμός να βρούμε ξανά τον ρόλο και την πορεία μας. Δεν μας ταιριάζει η μοιρολατρία που εναποθέτει στους άλλους τις λύσεις των δικών μας προβλημάτων. Δεν μας ταιριάζει η καταθλιπτική εικόνα της γενικής χρεοκοπίας, της παρακμής και της υποτέλειας, που θέλουν να εμφανίσουν για την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Ελληνισμό. Και όπως είπε ο “γιατρός” του Ελληνισμού, ο Πρόεδρος Βάσος Λυσσαρίδης: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΌΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Να πούμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΜΗ, ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΈΝΑ ΜΕΤΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ.

Να πούμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΩΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Να πούμε ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΈΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΠΟΘΑΛΛΑΣΙΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΈΝΑΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΚΥΠΡΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ».
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η διεθνής ενεργοποίηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να υπάρξει η οριοθέτησή της, με δεδομένο, ότι και το Καστελόριζο διαθέτει τη δική του ΑΟΖ, πρέπει να αποτελέσει τον σταθερό και αποφασιστικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Άμεσα να συζητηθεί στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του ΠΑΣΟΚ, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, το περιεχόμενο της Εθνικής Στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εξελίξεις στην ΚΥΠΡΟ και τις ομιλίες Ερντογάν - Ομπάμα αντίστοιχα και την απουσία της τρικομματικής κυβέρνησης.

4. ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΟΙ ΙΔΡΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, επανέρχονται με εξίσου δραματικό τόνο
και επίκαιρο τρόπο οι ιδρυτικές αρχές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ότι:
Η Εθνική Ανεξαρτησία της Ελλάδας και του Ελληνισμού αποτελεί την προϋπόθεση για τον προσδιορισμό και την πραγμάτωση της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Η Λαϊκή Κυριαρχία αποτελεί την προϋπόθεση για τον προσδιορισμό και την πραγμάτωση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Η Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί την προϋπόθεση για τον προσδιορισμό και την πραγμάτωση της Πολιτικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Σήμερα, ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Εθνική μας Αναγέννηση, οφείλει να συγκροτείται, να προσδιορίζεται και να πραγματώνεται στην Αναγέννηση της Δημοκρατικής και Σοσιαλιστικής Ελλάδας.
Το όραμά μας είναι αυτό, και δεν το διαπραγματευόμαστε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, γι αυτό είμαστε στο ΠΑΣΟΚ.

5. ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ‘’ΒΟΡΙΔΗΔΕΣ’’- ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΌΡΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ
Για εμάς υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και δεδομένα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Με κανέναν και για κανένα λόγο. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε, ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, την εντολή να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης. Και δεν έχουμε τίποτε κοινό με τον Σαμαρά και με τους ‘’Βορίδηδες’’.
Το μήνυμα των εθνικών εκλογών του 2012 για το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ηχηρό και σαφές: η καλύτερη διαχείριση στα πλαίσια της δεξιάς πολιτικής δεν μας αφορά κι επειδή η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνονται το κενό, το ΠΑΣΟΚ ή αλλάζει και στρέφεται προς τα αριστερά ή τίθεται στο περιθώριο: καθώς άλλος πολιτικός σχηματισμός θα καταλάβει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη και δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Να αποχωρήσουμε από την Κυβέρνηση και να ανανεωθούμε σε όλα και παντού. Ανανέωση όμως με πολιτικούς όρους, με συγκεκριμένα κριτήρια και με συνείδηση της παράταξης. Να μην ευτελίζουμε πια και την έννοια της ηθικής. Δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικότητα παντού, μακριά από τους χρηματιστηριακούς υπαλλήλους της πολιτικής και τους χρήσιμους υπάκουους ”δικούς μας”. Σοσιαλδημοκράτες, που διαλύουν την κοινωνία, δεν υπάρχουν. Κεντροαριστεροί, που συναινούν σε απολύσεις, φτώχεια, απογοήτευση, και συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν. Αριστεροί, που σε Κυβερνητικές θέσεις συμβιβάζονται και πυροβολούν κάθε κοινωνική ομάδα, δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν. Σοσιαλιστές, που επιτίθενται σε κάθε κοινωνική κατάκτηση και συνυπογράφουν τη μεγαλύτερη αντιμεταρρύθμιση, που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν.

6. ΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μόνο διάλογος δεν έγινε.
Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, που ίσως να ήταν και η τελευταία: Για την ανάγκη του προοδευτικού επαναπροσανατολισμού της παράταξης. Για την ιστορική και μεγάλη ευθύνη, όσων αποφασίζουν ή όσων έχουν το βάρος της διαμόρφωσης των συνθηκών ανάκαμψης του κινήματος.
Χωρίς την επαναφορά της προοδευτικής πολιτικής στο προσκήνιο, χωρίς την αναγνώριση της πολιτικής ήττας και την αλλαγή πολιτικής πλεύσης με τη συνέχιση της ίδιας δεξιάς πολιτικής και μετά το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οδεύουμε ταχύτατα στη επόμενη εκλογική συντριβή.
Όλοι εμείς, που είμαστε σοσιαλιστές επιμένουμε, ότι θέλουμε και μπορούμε κι αγωνιζόμαστε, για να διοχετεύουμε τις δυνάμεις της αγοράς σε μια πορεία, που σέβεται και υπηρετεί τον άνθρωπο και να κατοχυρώνουμε την κυριαρχία του πάνω σε αυτές. Επόμενα για το ΠΑΣΟΚ, ως σοσιαλιστικό κόμμα, ισχύει ότι δεν μπορεί να ταυτιστεί με τις πολιτικές ήττας μιας ηγετικής ομάδας.
Για όλους μας υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και δεδομένα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Με κανέναν και για κανένα λόγο.
Επειδή, το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε και ψήφισε πανηγυρικά την θέσπιση του απολύτου ασυμβιβάστου, μεταξύ της θέσης του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της κατοχής θέσης στην Κυβέρνηση ή στο Κράτος καθώς και την οριστική και καθολική ρήξη με τον ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟ, και
Επειδή οι αποφάσεις των Συνεδρίων δεν υπόκεινται ούτε σε εκπτώσεις, ούτε σε συστολές και διαστολές: 

Να δημοσιοποιηθούν τα βίντεο και τα ηχητικά ντοκουμέντα του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

7. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ
Να τελειώσουμε με το ψευδοδίλλημα της κυβερνητικής σταθερότητας. Αυτοί, που διεκδίκησαν τις κυβερνητικές ευθύνες και διέλυσαν κάθε προσπάθεια συνεργασίας το προηγούμενο διάστημα, έχουν και την ευθύνη για τις επιλογές τους.
Η αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ΠΑΣΟΚ μαζί της, δεν σημαίνει ούτε ακυβερνησία, ούτε εκλογές. Από τη θέση της αντιπολίτευσης, να αξιοποιήσει όλα τα προσφερόμενα από το Σύνταγμα μέσα για να προχωρήσουν τα πράγματα προς όφελος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η αυτόνομη στάση, η αυτόνομη πορεία, ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός είναι τα κομβικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.
«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: