Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ

ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ
Παραγωγοί του Ολύμπου με συστηματική προσπάθεια κατάφεραν να μεταφέρουν μία από τις καλύτερες από την αρχαιότητα ποικιλίες τσαγιού σε υψόμετρο που τους επιτρέπει την συστηματική καλλιέργεια, κυρίως στην Καριά και στα Καλύβια (-κανονικά φύεται πάνω από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο).

Με τον τρόπο αυτό ακόμα ένα “μαγικό” ελληνικό προϊόν προστίθεται στη λίστα με τα σπουδαία προϊόντα που αυτός ο τόπος παράγει και μπορεί πλέον να εμπορευθεί με επάρκεια.

Η διεθνής ζήτηση που υπάρχει για μεγάλες ποσότητες τσαγιού του βουνού -και ειδικά του Μεσογειακού- είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Το παιδιόθεν οικείο για τους Ελληνες «τσάι του βουνού» ανήκει στο γένος sideritis L. Διεθνώς είναι γνωστό και ως Ironwort.
Οι δε ιδιότητές του, πολλές και σημαντικές:

Το τσάι του βουνού, όπως το μαύρο τσάι, διατηρεί επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλης), ενώ έχει μελετηθεί και η θετική του επίδραση σε όσους πάσχουν από Parkinson, καθώς και σε όσους θέλουν να την προλάβουν. Υπάρχουν μελέτες που του αποδίδουν θετικές επιδράσεις ενάντια στον καρκίνο, την χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, την κακή στοματική υγιεινή και την παχυσαρκία. Σημειώστε, ωστόσο, πως ενώ όσο περισσότερο τσάι πίνετε, τόσο αυξάνονται τα οφέλη του, περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό καφεΐνης από όλες τις ποικιλίες τσαγιού – αλλά ακόμη κι έτσι, έχει μόλις τη μισή ποσότητα σε σύγκριση με τον καφέ».

«Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο στη Γερμανία έδειξε ότι βοηθάει ακόμα και στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ», προσθέτει ο κ. Δημήτρης Χαλκιάς, ένας από τους πρώτους που τόλμησαν να μεταφέρουν την καλλιέργεια του τσαγιού σε χαμηλότερα υψόμετρα του Ολύμπου.

Όπως αναφέρει στο Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας:

  •  Περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.

  •  Τονώνει το ανοσοποιητικό ή προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα: Το μαύρο τσάι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ουσίες (θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες) με αντιμικροβιακή δράση.

  •  Προστατεύει την καρδιά: Τα αντιοξειδωτικά του μαύρου τσαγιού (φλαβονοειδή) μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), με αποτέλεσμα να ασκούν ευεργετική επίδραση στα αγγεία της καρδιάς.

  •  Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο: Το Φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά για την φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας, είναι φυσικό συστατικό του τσαγιού και χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στη στοματική κοιλότητα.
Στην Ελλάδα αναπτύσσονται αυτοφυώς, περίπου 17 είδη, τα γνωστότερα είναι:
τσάι βλάχικο (και στο Άγιο Όρος μπεττόνικα) (Sideritis athoa - Σιδερίτης η αθώα),
τσάι του Μαλεβού ή τσάι του Ταϋγέτου (Sideritis clandestina - Σιδερίτης η λαθραία),
τσάι Κρήτης: μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά (Sideritis syriaca - Σιδερίτης η συριακή),
τσάι της Εύβοιας ή τσάι απ’ το Δέλφι (Sideritis euboea - Σιδερίτης η εύβοια),
τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica - Σιδερίτης η σκαρδική),
τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού (Sideritis raeseri - Σιδερίτης του Ράσερ).

  •  Η επιχειρηματική ευκαιρία

Ο κ. Βασίλης Γκόλτσος ξεκίνησε μόλις πέρυσι την προσπάθεια: «Είμαι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο. Κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αν ευδοκιμεί σε χαμηλότερο υψόμετρο, από 700 μέτρα και κάτω, γιατί το αυτοφυές τσάι του Ολύμπου είναι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 1.600 μέτρα, όπου φυσικά δεν μπορεί να καλλιεργήσει κανείς. Τα πρώτα δείγματα ήταν θετικά. Το δείγμα που έβγαλα φέτος είναι πολύ αρωματικό και από την άλλη εβδομάδα θα το πάω σε εργαστήρι για να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος και να δούμε τι προδιαγραφές έχει. Εγώ καλλιεργώ με ακόμη ένα άτομο στα Καλύβια, απόσταση περίπου είκοσι λεπτών από την Καριά».

Ο κ. Δημήτρης Χαλκιάς, είναι ίσως από τους πιο παλιούς. Ξεκίνησε την προσπάθειά του πριν από 5 έτη και «φέτος έχουμε φθάσει να να έχουμε σπαρμένα γύρω στα 15-17 στρέμματα στην Καριά». Η ετήσια παραγωγή του είναι περίπου πεντακόσια κιλά. Οπως αναφέρει «η φετινή σοδειά έχει ήδη πωληθεί». «Νομίζω ότι και 5 τόνους να έβγαζα, δεν θα έφθανε για να καλυφθεί η ζήτηση».


Το ανάρτησα από Life2day.gr, Espresso.gr, foodbites.eu, madein-greece.com και toxrisimo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: