Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Ισόρροπη Συμμετοχή Γυναικών και Ανδρών στην πράξη!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, η κοινή εκδήλωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «Ισότιμη Συμμετοχή Γυναικών και Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργών Εσωτερικών, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.

H Γενική Γραμματέας του ΠΣΓ, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, υπογράμμισε τη σημασία συμμετοχής των γυναικών στους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση και την καλύτερη προώθηση των πολιτικών ισότητας των φύλων, ως αναγκαίο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και προάσπισης της δημοκρατίας. Τονίζοντας την σημασία ‘ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στην πράξη’, η Γραμματέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Καμπάνια 50/50, που έχει υιοθετήσει και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), για την ποσόστωση 50/50 στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ενώ υπογράμμισε πως όλοι μαζί οφείλουμε να διεκδικήσουμε την ευρωπαϊκή και τοπική κοινωνία που επιθυμούμε.

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, στην εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους υποψήφιες των πολιτικών παρατάξεων.

Την εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, συντόνισε η δημοσιογράφος Έλλη Τριανταφύλλου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΖΕΦΗΣ ΔΗΜΑΔΑΜΑ
 
Γεν. Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών - Γραμματέα Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ


"Ισότιμη Συμμετοχή Γυναικών και Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση"
Ισότιμη Συμμετοχή Γυναικών και Ανδρών στην πράξη!!


     
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
 

«Σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και με την πολύτιμη συμμετοχή σας σε αυτήν τη συζήτηση σε αυτήν τη χρονική συγκυρία των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εκλογές για την Ευρώπη.
Σήμερα, αποφασίσαμε να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και να συνδιοργανώσουμε μαζί η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών & ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών τη Συζήτηση για την «Ισότιμη Συμμετοχή Γυναικών και Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ένα σημαντικό θέμα για το οποίο το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών προωθεί την καμπάνια 50/50 μαζί με πολυάριθμες συμμαχίες κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα PES, το οποίο έχει αναγνωρίσει την πρωτοβουλία. εταξύ άλλων και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding, η οποία υποστηρίζει την Κοινή Διακήρυξη “No Modern Democracy without Gender Equality” του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, ως αναγκαίο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και προάσπισης της δημοκρατίας.

Ο Πολιτικός Συνδεσμός Γυναικών, όπως όλες και όλοι γνωρίζουμε, προωθεί συστηματικά και δυναμικά την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε μια μακρόχρονη πορεία συναινετικής και πρωτοπόρας συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και δραστηριοποιείται και παρεμβαίνει προς την κατεύθυνση της Ισότιμης Συμμετοχής ανδρών γυναικών τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στην πρωτοβουλία του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ το οποίο συμμετέχει υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)” στις ευρωεκλογές να ζητήσει επίσημα την ποσόστωση 50/50 των φύλων στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του για την ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας και των αρχών της, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλο και περισσότερες άξιες και ικανές γυναίκες να εκπροσωπήσουν και να εκπροσωπηθούν.

Δεν μπορουμε όμως για μία ακόμη φορά εν όψη των κρίσιμων ευρωεκλογών να σημειώσουμε οτι η Ευρώπη δεν είναι πια η Ευρώπη που γεννηθήκαμε και ζήσαμε.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να αναδείξουμε και να βάλουμε στην agenda των καίριων θεμάτων αυτά που καθημερινά βιώνουμε, ως απόρροια των πολιτικών του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης που επκράτησε στην ΕΕ :

Α) τις νέες δραματικές ανατροπές που ζούμε στο επίπεδο διαβίωσης, απασχόλησης, εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής συνοχής, τη νέα φτώχεια, την ανομία, την ανεξέλεγκτη βία.

Β) Η κρίση αυτή αγγίζει ιδιαίτερα έντονα τη γυναίκα, τη μητέρα, την εργαζόμενη, την υποαπασχολούμενη, την υπό «ενοικίαση εργαζόμενη», την άνεργη, τη νοικοκυρά, ειδικότερα δε των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά του Νότου.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί, ότι παρόλο που το 52% του πληθυσμού της Ευρώπης είναι γυναίκες, η εκπροσώπησή τους στις εθνικές κυβερνήσεις αγγίζει μόλις το 23% ενώ σημαντικότατο ποσοστό της τάξης του 21% είναι στο όριο της φτώχειας, τη στιγμή που το 59% των γυναικών της Ευρώπης είναι απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης αλλά άνεργες στην πλειονότητά τους καθώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τη διάκριση των φύλων στον εργασιακό τομέα. Ακόμη, μεγάλο ποσοστό των γυναικών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, ωστόσο, υπό το φόβο αντιποίνων και κοινωνικού στιγματισμού, μόλις το 1% εξ αυτών θα απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές.

Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μείζον διακύβευμα το «είδος της ευρωπαϊκής και τοπικής κοινωνίας» την οποία προτείνουμε και διεκδικούμε.

Σήμερα λοιπον δίνουμε το βήμα σε όλες και όλους ώστε να ενισχύσουμε μαζί τη φωνή μας για τον άνθρωπο, την γυναίκα και τον άνδρα στην Ευρώπη που όλοι θέλουμε, στην Ευρώπη της αλληλεγύης, στην Ευρώπη του Βορρά και του Νότου, και όλοι μαζί ισότιμα να προχωρήσουμε στο μέλλον.
Ισότιμη Συμμετοχή Γυναικών και Ανδρών στην πραξη!!

Αυτό ειναι το στοίχημά μας και αυτό θα στηρίξουμε με την ψήφο μας!!

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: