Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΓΕΩΡΓΟΙ ΈΧΑΣΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 132,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

«Κόκκινη κάρτα» από το
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. Απέρριψε την ελληνική αίτηση αναίρεσης της απόφασης 2010/152/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της οποίας αποκλείστηκε η χορήγηση 132,4 εκατομμυρίων ευρώ για τον αγροτικό τομέα.
 
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, με το ποσό αυτό επρόκειτο να καλυφθούν δαπάνες που είχαν δηλωθεί στους τομείς του βαμβακιού, της χορήγησης βοήθειας για απόρους και την αγροτική ανάπτυξη, για την τετραετία 2004-2007.

Το γεγονός ήταν γνωστό στους κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφού πρόκειται για επιβολή διόρθωσης 105.453.170,44 ευρώ λόγω ελλείψεων στο σύστημα ελέγχων των εκτάσεων κ.ά. Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης για τις χρονιές 2005 και 2006 επιβλήθηκαν διορθώσεις 18.523.716 ευρώ, ενώ στον τομέα της βοήθειας προς απόρους οι διορθώσεις για τα χρόνια 2005-7 ήταν 8.330.648,04 ευρώ για καθυστερήσεις στη διανομή τροφίμων κ.ά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας υφίσταται πρόστιμα, παρ' ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να γίνεται μέχρι σήμερα αλαλούμ με τα βοσκοτόπια, δεν βοηθά. Κτηνοτρόφοι εδώ και καιρό διαμαρτύρονται ότι το σύστημα πάσχει και δεν γίνεται ορθή ανάγνωση ή ταύτιση των γεωχωρικών δεδομένων στην πράξη, με αποτέλεσμα να αποκλείονται και άνθρωποι που τηρούν τις προϋποθέσεις.

Το θέμα της τήρησης των ελέγχων αποτελεί μόνιμη πληγή, αφού η Κοινότητα προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και οι υπηρεσίες και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των οργανισμών του, λόγω και των μνημονίων, έχουν αποψιλωθεί. Λόγω γραφειοκρατίας καθυστερεί η προκήρυξη των θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γεωργικές ασχολίες. Μάλιστα, υπήρξαν θέσεις εκτιμητών μέχρι σήμερα τετράμηνης διάρκειας με προφανείς συνέπειες για το έργο γεωπόνων - κτηνιάτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πειστεί για το γεγονός ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν έτσι οι οργανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το σενάριο που κυοφορείται είναι για οκτάμηνες συμβάσεις, οι οποίες αν και δεν ικανοποιούν τελείως τη βούληση της Αχαρνών, ωστόσο είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ωστόσο, αυτό θα κριθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού μένει πλέον η υπογραφή του τσάρου Γκίκα Χαρδούβελη για να οριστικοποιηθεί.

Σε επίπεδο ελέγχων, κυοφορείται εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τις επόμενες ημέρες, μνημόνιο μακροπρόθεσμης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο μεγάλους οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις και τα χρήματα για επενδύσεις, με τον ΕΛΓΑ, που αφορά στις αποζημιώσεις ώστε να αρθούν τα νομικά κωλύματα που αφορούν στην προστασία προσωπικών δεδομένων κ.ά.


Το ανάρτησα από http://www.enet.gr και την ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: