Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΖΕΦΗ ΔΗΜΑΔΑΜΑ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η επίλυση των οικογενειακών διαφορών
αποτελεί μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πτυχή της Δικαιοσύνης και απαιτεί την υιοθέτηση σύγχρονων λειτουργικών και ευέλικτων μεθόδων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Οικογενειακού Δικαστηρίου επανέρχεται δυναμικά και αποτελεί μια καινοτόμα προσπάθεια με στόχο τη διευθέτηση των διαφορών, τη συμφιλίωση και τη συνεργασία των αντίδικων πλευρών με εξειδικευμένους δικαστές και με επιστημονική υποστήριξη για την επίλυση των διαφορών.

Βασική αρχή είναι η αποδυνάμωση του «δικαστικού χαρακτήρα» και η ενίσχυση της διαμεσολάβησης και της συνεργασίας μεταξύ των μερών/γονιών ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ισόρροπη λειτουργία της οικογένειας και πρωτίστως της προστασίας της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης των διαφορών μέσω Οικογενειακής Διαμεσολάβησης με εξειδικευμένους διαμεσολαβητές για την επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας, ενώ αν δεν επιτευχθεί η διευθέτηση του ζητήματος τότε οδηγούμαστε στο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, αναγκαία κρίνεται η πρωτοβουλία εγκατάστασης των Οικογενειακών Δικαστηρίων σε χώρο διαφορετικό από αυτό των υπολοίπων πολιτικών-ποινικών δικαστηρίων. Η μεταφορά τους σε ουδέτερο χώρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο βήμα με απώτερο σκοπό την αποφυγή της έκθεσης, κυρίως των παιδιών, στο δυσμενές και ψυχρό περιβάλλον των δικαστηρίων με αστικές και ποινικές υποθέσεις.

Το Οικογενειακό Δικαστήριο θα απαρτίζεται από εξειδικευμένους δικαστές που θα εκδικάζουν αποκλειστικά υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, με την συνεπικουρία του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού (παιδοψυχολόγοι, οικογενειακοί σύμβουλοι, επιμελητές ανηλίκων) με στόχο την υιοθέτηση συναινετικής και συμφιλιωτικής διαδικασίας για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων ιδίως σε επίπονα διαζύγια.

Αναμένουμε επομένως τη δυναμική προώθηση της μεταρρύθμισης του Οικογενειακού Δικαίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τόλμη και ευαισθησία, όπως εφαρμόζεται σε άλλα κράτη με επιτυχία (π.χ. Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο) για την αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων όπως η προστασία των ανηλίκων, των οικογενειών τους και των πολυεπίπεδων διαπροσωπικών σχέσεων που δημιουργούνται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Έφτασε ο καιρός να μην λύνουμε τα οικογενειακά μας στο δικαστήριο..!

*
Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αντιπροέδρου Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, phd Οικονομική Ανάπτυξη και Περιβάλλον


Το ανάρτησα από http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: