Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη

Σιδηροπούλου Χρυσάνθη-Θούλη
«ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ»: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ(ΘΟΥΛΗ), Sidiropoulou Thouli - Chrysanthi: Η δήλωσή μου στα ΜΜΕ την 14/1/2015 μετά την αντιδημοκρατική και ανθρωποφαγική πολιτική καρατόμηση μου κι ενώ χρίστηκα και ανακηρύχτηκα υποψήφια με κάθε προβλεπόμενη σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και νόμιμη διαδικασία, από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, επί Προεδρίας Βενιζέλου, από τον Κουκουλόπουλο και τον "Ημαθιάρχη" Χρυσοχοΐδη,συνεπικουρούμενοι από τους διορισμένους φίλους και φίλες τους στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και δυο πρώην Δημάρχους ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Βέροιας._"Ανήκω στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πορεύτηκα πάντα με το όραμα που μας ενέπνευσε, τις αρχές και τις αξίες που μας έδωσε και εν τέλει μας καθόρισαν, ο αείμνηστος Ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης. Αποτιμώντας σαφέστατα, στο παρόν και το μέλλον, την στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου, ως και την μοναδικά διατυπωμένη στρατηγική πρόταση για τον Κοινωνικό Μετασχηματισμό της Ελλάδας, τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό με Ανθρώπινο πρόσωπο και Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, στον Κόσμο των ανοιχτών συνόρων. Στην μακρόχρονη θητεία μου στα κορυφαία όργανα του κόμματος, εκλεγμένη πάντα από Συνέδρια και την λαϊκή βάση του Κινήματος, αγωνίστηκα με πάθος και ψυχή για τις ιδέες μου, συμπορευόμενη με τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με συμμάχους και αντιπάλους, με φίλους και εχθρούς. Κρατώντας πάντα στάση Κοινού Αγώνα. Με λάθη και παραλείψεις. Με δημιουργικές συνθέσεις. Αφήνοντας πίσω εσωστρέφειες, χαρακώματα και άγονες αντιπαραθέσεις. Οι «καθεστωτικές» συμπεριφορές και οι εγωκεντρικές μακαριότητες διαφόρων εκφάνσεων του «κυβερνητισμού» και των μονίμων οπαδών του είναι, πάντα, ιστορικά ανόητες και απαράδεκτες. Δεν μετέχω των «αχράντων μυστηρίων» ‘’ιδιοκτητών και ενοικιαστών’’, ‘’οικογενειοκρατούντων και οικογενειοκρατουμένων’’, ‘’Διευθυντηρίων και μυημένων’’, ‘’πρoθύμων και αρεστών’’, ‘’ Ημαθιαρχών και επίδοξων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας’’, ‘’ελίτ και λαϊκιστών’’. Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον Λαό και την Πατρίδα. ΜΟΝΟΝ. Με δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργία. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ που ανήκει στον Δημοκρατικό Ελληνικό Λαό. ΜΟΝΟΝ. Στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσα τον ‘’όρκο της νιότης και της ζωής’’ μου. ΜΟΝΟΝ.

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ" ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΆΚΤΩΡΑ: ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΆΚΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ...ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΈΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ


Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν μόνο στα σχέδια, τώρα όμως είναι και επίσημο, μετά και την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες. Η «μικρή ΔΕΗ» προχωράει, η δε «ναυαρχίδα» των μονάδων που περιλαμβάνονται σε αυτή, δηλαδή αυτή που με διαφορά έχει τη μεγαλύτερη αξία, είναι η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα.


Εδώ λοιπόν είναι που αρχίζουν και τα περίεργα, τα οποία, αν δεν διορθωθούν άμεσα από το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση γενικότερα, θα σημαίνει ότι το παιχνίδι παίζεται με «σημαδεμένη τράπουλα».

Η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης –ή αλλιώς το «διαμάντι του στέμματος» της «μικρής ΔΕΗ»– είναι σχεδιασμένη να τροφοδοτείται από τα τοπικά λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας και της Βεύης. Εδώ λοιπόν είναι που ξεκινάει το πρόβλημα, αφού η εταιρεία ΑΚΤΩΡ έχει ήδη τον έλεγχο του ενός λιγνιτωρυχείου, αυτού της Αχλάδας, και το ΥΠΕΚΑ, μέσω της

γνωστής σκανδαλώδους διαδικασίας απ’ ευθείας ανάθεσης για την οποία έχουμε, ήδη, γράψει στην εφημερίδα μας πολλές φορές κατά το παρελθόν, θέλει να του δώσει και το λιγνιτωρυχείο της Βεύης.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, με συμβόλαιο που υπέγραψε πριν από έναν χρόνο, ο ΑΚΤΩΡΑΣ έχει έως το 2020 το αποκλειστικό δικαίωμα εργολαβικής εκμετάλλευσης για την εξόρυξη και διακίνηση του παραγόμενου λιγνίτη από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, γεγονός μάλιστα που είναι σε πλήρη γνώση του ΥΠΕΚΑ.

Με το να του αναθέσει, λοιπόν, και μάλιστα απ’ ευθείας, και το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, το ΥΠΕΚΑ δίνει στον ΑΚΤΩΡΑ το κλειδί για την τροφοδοσία της μονάδας με λιγνίτη. Με άλλα λόγια, η Μελίτη και κατ’ επέκταση η «μικρή ΔΕΗ» πηγαίνει… χειροπόδαρα στον ΑΚΤΩΡΑ!

Το να έχει κάποιος ταυτόχρονα τον έλεγχο των λιγνιτωρυχείων και της Αχλάδας και της Βεύης είναι κάτι που αντίκειται στους κανόνες ανταγωνισμού, και αυτό είναι κάτι το οποίο είχε επισημάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφασή της 457/2009. Ειδικότερα με την απόφαση αυτή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αφήσει τη ΔΕΗ να υπογράψει σύμβαση για να παίρνει τον λιγνίτη από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, της είχε απαγορεύσει όμως ταυτόχρονα να συμμετάσχει άμεσα ή έμμεσα στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πως ενώ η ΔΕΗ δεν μπορούσε να έχει το χέρι της και στην Αχλάδα και στη Βεύη, γιατί δεν ισχύει ο ίδιος περιορισμός και για τον ΑΚΤΩΡΑ, πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή που η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης περιλαμβάνεται πια στο πακέτο της «μικρής ΔΕΗ».

Το τελευταίο, δηλαδή η επικείμενη πώληση μέσω διαγωνισμού της «μικρής ΔΕΗ», είναι και το πιο σημαντικό στην υπόθεση, αφού η μητρική ΔΕΗ στοχεύει να εισπράξει τουλάχιστον 3-4 δισ. ευρώ από την πώλησή της. Πώς λοιπόν θα μπορεί να διεξαχθεί διαγωνισμός με στοιχειώδεις έστω πιθανότητες επιτυχίας, δηλαδή επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος, όταν ένας εκ των υποψήφιων έχει ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους, αυτό του εκ των προτέρου ελέγχου όλων των πηγών τροφοδοσίας με λιγνίτη;

Μην ξεχνάμε ότι η ΑΚΤΩΡ μέσω της μητρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμμετέχει με ποσοστό 22,74% στην εταιρεία Elpedison Power που διαθέτει ήδη δύο μονάδες φυσικού αερίου, και ήδη έχει εκφράσει επισήμως την πρόθεσή της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την αγορά των μονάδων της «μικρής ΔΕΗ» (βλ., για παράδειγμα, το απόσπασμα από την πιο πρόσφατη παρουσίαση προς τους επενδυτές).

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η ανάθεση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον ΑΚΤΩΡΑ δεν έχει ολοκληρωθεί, πράγμα για το οποίο χρειάζεται υπογραφή σχετικής σύμβασης και έγκρισή της από τη Βουλή, η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι πράγματι ενδιαφέρεται για την επιτυχία του εγχειρήματος της «μικρής ΔΕΗ», να ακυρώσει άμεσα την –ούτως ή άλλως– διάτρητη διαδικασία τής απ’ ευθείας ανάθεσης της Βεύης και να συμπεριλάβει το λιγνιτωρυχείο αυτό στο πακέτο της «μικρής ΔΕΗ».

Σε διαφορετική περίπτωση, το σκάνδαλο θα είναι τεράστιο, αφού μέσω μιας απ’ ευθείας ανάθεσης αξίας 3 δισ. ευρώ (τόση είναι η αξία του κοιτάσματος της Βεύης), η κυβέρνηση κατ’ ουσίαν θα σπρώξει στην αγκαλιά του ΑΚΤΩΡΑ και τη «μικρή ΔΕΗ», την οποία όντως ο ίδιος σε θέση ισχύος θα την αγοράσει… κοψοχρονιά!


Το ανάρτησα από http://newsinnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: