Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΩΚΟΣ: ΥΠΟΜΟΝΗ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ


  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 19 Οκτώβρη 1980. Αποφοίτησε από το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε δημοσιογραφία. Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά του Αγρινίου καθώς και με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ζει στο Αγρίνιο και εργάζεται στο Μεσολόγγι.

Το στέκι του εδώ και 15 ημέρες έχει γεμίσει κόσμο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών πάνε εκεί και κουβεντιάζουν, αναλύουν την επικαιρότητα, αγωνιούν για το τι θα βγάλει η κάλπη. Έχουν περάσει άπαντες οι υποψήφιοι είτε για να αφήσουν την κάρτα τους απλά είτε για να συζητήσουν είτε απλά για να βγάλουν το λόγο τους και να φύγουν, ισχυριζόμενοι πως όταν έρθουν αυτοί στα πράγματα, θα σταματήσουν όλα τα ατομικά η κοινωνικά δεινά. 

Ο NISOS προσπαθεί να μην χάνει την ευκαιρία να παρίσταται και να λέει ευθαρσώς την άποψή του σε αυτούς τους διαλόγους και γι αυτό το λόγο πολιορκείται από πολλούς υποψηφίους διαφόρων κομμάτων. Άλλωστε όλα αυτά τα έχει βιώσει όπως συχνά πυκνά λέει -ίσως και με ένα παράπονο- και έχει δει την ατέρμονη υποκρισία, τον φαρισαϊσμό σε αυτούς τους κύκλους και έκτοτε απέχει συνειδητά από κάθε ενεργή ανάμιξη. Εδώ και δύο εβδομάδες όμως τι άλλαξε;

«Μου αρέσει να χαζεύω τους ανθρώπους αυτούς, να βλέπω τι φοράνε, πως μιλάνε, τις συσπάσεις του προσώπου τους όταν θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους, τον ατεκμηρίωτο -ως επί το πλείστον- αλλά γεμάτο βερμπαλισμό λόγο τους. Ξέρεις, οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αυτό είναι κάτι που δε με αφήνει καθόλου ασυγκίνητο. Άλλωστε σε όλες τις εποχές το πρόβλημα με την άγνοια ήταν ότι συσσωρεύει αυτοπεποίθηση όπως προχωράει. Κι αυτοί που ανακάλυψαν αυτό το στέκι τις τελευταίες ημέρες, από όσο θα έχεις διαπιστώσει, είναι γεμάτοι άγνοια, που όμως θεωρούν ότι θα καταφέρουν να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ένεκα της εξωτερικής τους εμφάνισης και του φανφαρονισμού τους. Δυστυχώς κατορθώσαμε και κάναμε την πολιτική να μην έχει καμία σχέση με τα προβλήματα και της ανάγκες της κοινωνίας και του ανθρώπου ειδικά. Αυτοί εφευρίσκουν προβλήματα για κάθε λύση και μετά καλούν εμάς να τους ψηφίσουμε για να μας λύσουν το πρόβλημα. Είναι κάτι ανάλογο με τον ταλαίπωρο νεαρό που σκότωσε τον πατέρα του και ζήτησε την επιείκια του δικαστηρίου επειδή έμεινε ορφανός».

Κι όμως το θεωρεί συναρπαστικό όλο αυτό, να παρακολουθεί την απόλυτη παρακμή που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος κι ας του στερεί πολύτιμο χρόνο από τη μικρή Μαγιού και την αγαπημένη του Ινές. Όπως εκείνο το δειλινό που μπήκε μέσα ένας νεαρός με έναν μεσήλικα και άρχισαν να μοιράζουν κάρτες. Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι ο νεαρός ήταν υποψήφιος βουλευτής και ο μεσήλικας, πατέρας του. Ο λόγος του όμως, παρά το μικρό της ηλικίας του, είχε συνοχή και τον άκουσαν με ενδιαφέρον όσοι βρίσκονταν στο μαγαζί εκείνη την ώρα, ίσως γιατι τα έριχνε στο σύστημα. Κάπου εκεί παρενέβη ο NISOS.

«Ωραία τα είπε αλλά με πολύ γκρίνια και είναι νέος άνθρωπος. Αλλά δείτε ποιοι γκρινιάζουν, κανονικά οι γέροι, το θέμα είναι ότι σε αυτήν τη χώρα έχουμε μικρούς σε ηλικία γέρους. Ένας Γάλλος συγγραφέας έγραφε. Κάποιοι γκρινιάζουν επειδή τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια. Εγώ είμαι ευγνώμων που τα αγκάθια έχουν τριαντάφυλλα».

Αυτά είπε, ήπιε τη μπύρα του και αποχώρησε πηγαίνοντας στο σπίτι να πλαγιάσει. Εκεί τον υποδέχτηκε με γκρίνια η μικρή Μαγιού. Αλλά δικαιολογημένη γκρίνια, την εγκατέλειψε δύο εβδομάδες τώρα…

Υγιαίνετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: