Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΕ ΈΧΑΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ, ΟΥΤΕ ΈΧΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στον φυσικό μου χώρο, της υγείας και του ΠΑΣΟΚ. Για μένα και οι δύο είναι βιωματικοί χώροι. Με συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί χρόνια τώρα, λόγω της πολιτικής και επιστημονικής μου διαδρομής.
Επιλογή μου, επιδίωξή μου είναι να υπηρετώ και τους δύο με συνέπεια και υπευθυνότητα. Βλέπω την πολιτική ως πεδίο ιδεών, την υγεία ως προσφορά. Για μένα και οι δύο έχουν αμιγώς ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Στο επίκεντρό τους είναι οι ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας.

Το επίπεδο, τόσο της πολιτικής όσο και της υγείας, είναι δείκτης ανάπτυξης και πολιτισμού μιας χώρας. Με τη σύζευξή τους μπορείς να επιτύχεις την ατομική και συλλογική ανάταξη.

Φίλες και φίλοι,

Μιλώντας για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, στην πραγματικότητα θέτουμε το ζήτημα των δομών και των υπηρεσιών ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Το ζήτημα αυτό αποκτά ξεχωριστή πολιτική σημασία στην εποχή της οξείας δημοσιονομικής κρίσης.

Το υπόδειγμα του κράτους πρόνοιας και των μηχανισμών αλληλεγγύης που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στήριξε και υλοποίησε πριν πολλά χρόνια στη γηραιά ήπειρο, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες. Το νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον καθιστά αναγκαία την επανεξέταση των πολιτικών που πρέσβευαν οι προοδευτικές δυνάμεις τις προηγούμενες δεκαετίες.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της ενίσχυσης των υπερεθνικών θεσμών, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς καλούνται να επεξεργαστούν και να προτείνουν μια νέα στρατηγική για τα όρια και τις μορφές που πρέπει να έχει σήμερα ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού υποτάσσουν τα πάντα στις ανάγκες των αγορών και του κέρδους.

Αδιαφορούν για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Δεν πιστεύουν στην κοινωνία της αλληλεγγύης. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε και η Μάργκαρετ Θάτσερ «Δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο άτομα…». Απέναντι στις πολιτικές αυτές οφείλουμε να αντιτάξουμε τις πολιτικές της συλλογικότητας, της κοινωνικής συνοχής.

Με αυτές μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία.
Με αυτές μπορούμε να θεμελιώσουμε τη δική μας απάντηση στις συντηρητικές και νέο-δεξιές δυνάμεις.
Με αυτές μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα νέο πολιτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Οι πολιτικές για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία δεν μπορεί παρά να είναι οι βασικές συνιστώσες.

Τώρα που γνωρίζουμε τις συνέπειες μιας επίπλαστης ανάπτυξης και ευημερίας, μπορούμε να επεξεργαστούμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες.

Τώρα μπορούμε χωρίς ιδεοληψίες και εμμονές σε ξεπερασμένες πολιτικές να συνδυάσουμε την κοινωνική χρησιμότητα με την οικονομική αποτελεσματικότητα.

Ο συνδυασμός αυτός είναι απαραίτητος για να μην οδηγηθούμε ξανά στην αναβίωση των ελλειμμάτων. Για να μην στηρίζουμε την κοινωνική μας πολιτική στον ξένο δανεισμό. Για να μην οδηγηθούμε ξανά στο χείλος του γκρεμού.

Βασική προϋπόθεση για μια νέα στρατηγική είναι η αποδέσμευση από τον λαϊκισμό, από τις πελατειακές πολιτικές, από τις συντεχνιακές πρακτικές, από τις λογικές των ειδικών ρυθμίσεων. Χωρίς αυτά τα υλικά δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε το σύνολο των προτάσεών μας για την αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας προχωρώντας σε τολμηρές αλλαγές στο ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η ανατοποθέτησή του ΕΣΥ είναι αναγκαία είναι απαραίτητη, προκειμένου να εναρμονίσουμε τις δομές και τις υπηρεσίες του με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της υγείας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει πλούσιο έργο στην υγεία. Τα στελέχη του στον χώρο αυτό έχουν αξιόλογη γνώση και εμπειρία. Η πολιτική που πρεσβεύουμε είναι επίκαιρη και ολοκληρωμένη.

Ως κυβερνητικός εταίρος το κόμμα μας έχει επεξεργαστεί και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το σύνολο των θεμάτων που συνδέονται με το καίριο ζήτημα της προστασίας της υγείας των πολιτών, με την πρόληψη και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν σε όλες τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με τις πολιτικές μας για την υγεία, οριοθετούμαστε απέναντι στη συντηρητική ΝΔ, απέναντι στη δεξιά παράταξη. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των πολιτικών μας ή εθελοτυφλεί ή κινείται εκ του πονηρού.

Φίλες και φίλοι,

Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, στις 22 Ιουλίου 2014, μου εμπιστεύθηκαν κρίσιμα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της υγείας. Με την ιδιότητα του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας θα μιλήσω συνοπτικά για τα θέματα που προσωπικά διαχειρίστηκα στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα.

Καταρχήν, έδωσα ιδιαίτερα σημασία στις επισκέψεις μου στα νοσοκομεία. Έχω επισκεφθεί μέχρι τώρα πάνω από 20 νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να υπερκεράσω τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να δώσω λύσεις στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υπάρχει και μια άλλη σειρά θεμάτων που διευθετήθηκαν, τα οποία δεν θα αναφέρω για να μην σας κουράσω. Σημειώνω μόνο την ολοκλήρωση αποσπάσεων μετατάξεων προσωπικού του ΕΣΥ που εκκρεμούσαν για πάνω από 2 έτη στο Υπουργείο.

Επιδίωξή μου ήταν επίσης να αντιμετωπίσω με ρεαλιστικό και πρακτικό τρόπο τις χρονίζουσες δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας, με θεσμικές παρεμβάσεις. Το σχέδιο Νόμου που θα φέρω προσεχώς στο Κοινοβούλιο θα δίνει λύσεις σε μια σειρά πρακτικών θεμάτων που δυσκολεύουν τη ζωή των νοσοκομείων. Αναφέρω ως παράδειγμα τη μη έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών των γιατρών.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, σας ενημερώνω ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Η υλοποίηση του προϋπολογισμού ακολουθεί το σχεδιασμό του Υπουργείου και τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Θεωρώ ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα χρειαστούν κάποια επιπλέον χρηματοδότηση προς το τέλος του έτους η οποία είναι εξασφαλισμένη.

Παράλληλα, μαζί με τους συνεργάτες μου σχεδιάζω και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών όσο και για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν εάν δεν δράσουμε προληπτικά.

Ένα εξ’ αυτών είναι η λειτουργία των ΜΕΘ. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι έχω προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε όχι μόνο να μην κλείσει καμία λειτουργούσα κλίνη αλλά ταυτόχρονα να ανοίξουν και κάποιες επιπλέον.

Τέλος, αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένα αποφάσεις και μέτρα την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ:

· Από τον Ιούνιο του 2014 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 498 επικουρικών ιατρών οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία της χώρας.

· Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε άλλες 302 θέσεις, τις οποίες και θα προκηρύξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Συνολικά για το 2014 θα μπουν στα νοσοκομεία της χώρας 800 επικουρικοί ιατροί.

· Πριν από λίγες ημέρες προκηρύχτηκε και η πρόσληψη 900 επικουρικών γιατρών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

· Ως προς το μόνιμο προσωπικό, από το σύνολο των 416 θέσεων ιατρών που ήταν η κατανομή του Υπουργείου Υγείας για το 2013, προσλήφθηκαν ήδη οι 178 και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τους υπόλοιπους.

· Για το νοσηλευτικό προσωπικό εκκρεμούσαν 63 θέσεις, εκ των οποίων τοποθετήθηκαν οι 48 και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους υπόλοιπους 15.

· Για το ΕΚΑΒ, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την προκήρυξη 200 θέσεων πληρωμάτων του. Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας για το ποσοστό που διατίθεται σε αυτό με ειδικές διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία και αμέσως μετά θα προβούμε στη δημοσιοποίηση της προκήρυξης.

· Για τους αγροτικούς ιατρούς, προχωρήσαμε σε δύο προκηρύξεις 767 ατόμων για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών των περιφερειακών ιατρείων της χώρας.

· Επιπλέον αυτών των θέσεων που ανέφερα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε να προσληφθούν έως τέλος του έτους άλλα 503 άτομα μονίμου προσωπικού εκ των οποίων 370 ιατροί (πρόκειται για ιατρούς που είχαν κριθεί το 2011 αλλά είχε σταματήσει η πρόσληψή τους).

·Όσον αφορά τις προσλήψεις του 2015, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την πρόσληψη 1500 ιατρών για τους οποίους έχω ήδη δώσει εντολή στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επιλογής και 2500 νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

· Σημειώνω τέλος το αίτημα, το οποίο απέστειλα στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να επωφεληθεί ο τομέας της υγείας από το επικείμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Το αίτημα μου αφορά 3.000 θέσεις.

Θεώρησα χρήσιμο να σας ενημερώσω με συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο που έχουμε επιτελέσει στο Υπουργείο Υγείας τους τελευταίους μήνες. Σ’ αυτή την περίοδο προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό του μου γιατί όπως σας είπα λίγο πριν η Υγεία είναι ο βιωματικός μου χώρος.

Δεν αλλάξαμε εκ βάθρων το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάναμε όμως συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα. Ο τομέας της Υγείας χωλαίνει, χρόνια τώρα, εξαιτίας της έλλειψης σωστής και ορθολογικής οργάνωσης, της απουσίας ενός επαρκούς και ευέλικτου σχεδιασμού για την αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας. Ο κατακερματισμός των Νοσοκομειακών Μονάδων, για παράδειγμα, είναι φυσική συνέπεια των παραπάνω δυσλειτουργιών.

Το πρόβλημα των οικονομικών πόρων είναι υπαρκτό. Σήμερα μάλιστα εξαιτίας της κρίσης γίνεται πιο έντονο. Ωστόσο, βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της Υγείας δεν οφείλονται μόνο σε αυτό.

Οι οικονομικοί πόροι που δαπανώνται είναι αρκετά σημαντικοί, ωστόσο δεν αξιοποιούνται και δεν κατανέμονται σωστά, ενώ ταυτόχρονα ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος τους σπαταλάται για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων ενός πολυδαίδαλου μηχανισμού, που χρόνια τώρα λυμαίνεται το χώρο της Υγείας.

Η αναγνώριση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Υγεία, είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να βλέπουμε χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις, χωρίς αυταρέσκειες και ιδεοληψίες. Είναι προϋπόθεση για να ακολουθήσουμε μια νέα στρατηγική που θα έχει βασικά της στοιχεία τον ρεαλισμό και τον πραγματισμό.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα, για την κοινωνία, για τους πολίτες. Η θεμελίωση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας που δεν θα αγνοεί τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις είναι συνυφασμένη με την έξοδο από την κρίση.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας εποχής που φεύγει και μιας νέας που έρχεται. Με το έργο μας, με τη δουλειά μας, με την κοινή προσπάθειά υπερβήκαμε το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», «μνημονιακές-αντιμνημονιακές δυνάμεις». Μπαίνουμε στην τροχιά της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βγήκαμε από την κόλαση και πηγαίνουμε στον παράδεισο.

Αναμφίβολα υπάρχουν ακόμα τεράστια προβλήματα που συνδέονται τόσο με τις μεγάλες εκκρεμότητες της χώρας -όπως η διευθέτηση του δημόσιου χρέους- όσο και με την ίδια την καθημερινότητα του πολίτη.

Η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία, η ύφεση ήταν και παραμένουν οι καθημερινοί εφιάλτες για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Αλλά και στον τομέα της Υγείας απομένουν ακόμη πολλά να διορθωθούν, να αλλάξουν, να γίνουν. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το κυβερνητικό έργο είναι απολύτως επαρκές ή ότι δεν υπάρχουν λάθη και ανακολουθίες με τις πολιτικές που έχουμε επαγγελθεί.

Ωστόσο, είμαστε σε μια φάση που μπορούμε να πούμε ότι τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας. Και το κυριότερο απ’ όλα, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση.

Βέβαια η απεξάρτησή μας από τα μνημόνια μάς θέτει μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η απρόσκοπτη πρόσβασή μας στις αγορές είναι καίριο και πολλαπλά σύνθετο ζήτημα. Όσο κι αν δεν μας αρέσει σ' αυτές προσβλέπουμε. Αυτές θα κρίνουν την ομαλή μας επιστροφή στην κανονικότητα.

Για να έχει επιτυχία το εγχείρημα εξόδου στις αγορές:
  •  Οφείλουμε να τις πείσουμε για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά μας.
  •  Οφείλουμε να τις πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε με συνέπεια την πολιτική που χαράξαμε χωρίς παλινδρομήσεις και αναστολές.
  • Οφείλουμε να τις πείσουμε ότι έχουμε διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα.

Η υποτροπή είναι υπαρκτός κίνδυνος. Οι συνέπειές της θα είναι καταστροφικές και επιζήμιες για τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ πήρε τη μεγάλη απόφαση να δώσει τη μάχη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της χώρας. Η κυβερνητική συνεργασία, με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ στην αρχή, και στη συνέχεια μόνο με τη δεξιά παράταξη, δε σήμανε σε καμιά περίπτωση κατάλυση της πολιτικής και ιδεολογικής μας αυτονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ ούτε έχασε τη φωνή του ούτε έχασε την ψυχή του, συμμετέχοντας στη διακυβέρνηση της χώρας. Με τη Ν.Δ. μπορεί να συγκυβερνούμε όμως οι πολιτικές και οι ιδεολογικές μας διαφορές ήταν και παραμένουν διακριτές και μεγάλες. Ούτε αναιρούνται ούτε εξαλείφονται. Εκπροσωπούμε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Είμαστε η έκφραση και η ενσάρκωση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης που βγήκε μέσα από τη φύτρα ενός ιστορικού πολιτικού ρεύματος που έχει ιστορικές και αμετάβλητες καταβολές.

Επιδίωξή μας ήταν και παραμένει ο προοδευτικός προσανατολισμός της διακυβέρνησης του τόπου. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε ακατάπαυστα προκειμένου να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στην κυβέρνησης συνεργασίας επεδίωξε και επιδιώκει τον αναπροσανατολισμό των πολιτικών της, των επιλογών της. Μια σειρά καίριων αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο στην κυβερνητική πολιτική γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της υγείας, οφείλονται στις μάχες που το ΠΑΣΟΚ έδωσε, συντεταγμένα, τόσο σε επίπεδο κορυφής με τη διαβούλευση που είχε ο Πρόεδρός μας με τον Πρωθυπουργό, όσο και σε επίπεδο κομματικό σε συναντήσεις που είχαν στελέχη μας με Υπουργούς της κυβέρνησης.

Οφείλουμε, λοιπόν, να προβάλουμε χωρίς αναστολές και χωρίς ενδοιασμούς τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ, στα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αλλά και στις αλλαγές που επιτεύχθηκαν στον τομέα της Υγείας.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή ημερίδα θα έχει τη δική της συμβολή και συνδρομή στη θεμελίωση και επικαιροποίηση της στρατηγικής μας για την υγεία, για το ΕΣΥ, για το κοινωνικό κράτος. Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, διακατέχονται από πραγματισμό και ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που μας προσφέρει η σκληρή πραγματικότητα.

Με τις προτάσεις αυτές μπορούμε να αναδείξουμε τις ουσιαστικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που έχουμε με τον σημερινό κυβερνητικό εταίρο μας. Το ότι συμπράξαμε για μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί οι στρατηγικές μας διαφορές.

Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: