Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ECONOMIST: ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο ΠΟΥΤΙΝ

Με μια ασυνηθιστη για τα ιστορικά χρονικά αρθρογραφία, το γνωστό περιοδικό «The Economist», σε δημοσίευμα του, απομυθοποιεί πλήρως την «πρωτοκαθεδρία» της Δύσης στην παγκόσμια διπλωματική και οικονομική σκακιέρα και ταυτόχρονα εκθειάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ρωσική Ομοσπονδία.
Ο υπεύθυνος του διεθνούς τμήματος του περιοδικού, ο γνωστός βρετανός δημοσιογράφος Έντουαρντ Λούκας, στο τελευταίο δημοσίευμά του «Tizdenj», για τη γεωστρατηγική πολιτική, με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Δύση πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει το γεγονός, ότι η Ρωσία είναι ο κυριάρχος του παιχνιδιού». Την ίδια στιγμή, μετά τις σημαντικές συμφωνίες πολλών δις δολαρίων στην Λατινική Αμερική, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom, αποκτά τον έλεγχο των μεγαλυτέρων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που βρίσκονται στην Γερμανία, ισχυροποιώντας στο μέγιστο βαθμό την Ρωσία, ως βασικό παίκτη στον τομέα της ενέργειας.

Ο γνωστός δημοσιογράφος κάνει εκτενή αναφορά στις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. κατακεραυνώνοντας την πρακτική και τη στάση των Ευρωπαίων στο ζήτημα τόσο των κυρώσεων όσο και της ενεργειακής πολιτικής με τον αγωγό South Stream. Σε μια αποστροφή του μάλιστα με σκωπτικό τρόπο και με δόση ειρωνείας αναφέρει: «Αλίμονο σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση που σέβεται μόνο τις αποφάσεις που κερδίζει όπως έκανε σχετικά με τον «South Stream».

Είναι ξεκάθαρο και για το γνωστό περιοδικό, ότι το διευθυντήριο των Βρυξελλών προσπάθησε να επιβάλει τους δικούς του κανόνες αλλά δυστυχώς για αυτούς η Ρωσία αποδείχθηκε πολύ σκληρός παίκτης. «Η Ε.Ε. σκέφτεται πώς να βρει μια κοινή γλώσσα με την Ρωσία και δεν εξετάζει πλέον ορισμένα από τα συμφέροντά της, αγνοώντας έτσι τους κανόνες που η ίδια έχει θεσπίσει», αναφέρει ο Λούκας. Μια εξίσου σημαντική επισήμανση του δημοσιογράφου είναι και οι επιπτώσεις στις χώρες της Ε.Ε. από την απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις. Λέει χαρακτηριστικά: «Οι χώρες που έχουν παγώσει τις σχέσεις τους με την Ρωσία λόγω της Κριμαίας, θα πρέπει να εξηγήσουν αυτό στους πολίτες, οι οποίοι τώρα θα πληρώσουν το φυσικό αέριο σε υψηλότερη τιμή».

Αναφορικά με τις αιχμές του γραμματέα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ο υπεύθυνος της διεθνούς πολιτικής του περιοδικού επισημαίνει ότι η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, η Ρωσία έχει αποδεχθεί την πρόκληση προκειμένου να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ!

Παντοδύναμη Gazprom

Τον έλεγχο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου το οποίο βρίσκεται στη μικρή γερμανική πόλη Ρέχντεν, στην Νότια Σαξονία, αποκτά ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη γερμανική εταιρεία χημικών προϊόντων Basf. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, η εν λόγω εταιρεία θα συμμετάσχει στην εξόρυξη και ανάπτυξη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Σιβηρία. Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η συμφωνία με την Basf, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκρίθηκε αμέσως από την Κομισιόν και προβλέπει τη μεταβίβαση του ελέγχου των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Gazprom.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η μεταβίβαση δεν εμπίπτει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας λόγω του ουκρανικού ζητήματος. «Προχωράμε απλώς στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2013» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Wintershall (θυγατρικής εταιρείας της BASF) Στέφαν Λιούνιγκ. Η μεταβίβαση του ελέγχου των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Gazprom αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας ανταλλαγής στοιχείων ενεργητικού μεταξύ της γερμανικής εταιρείας BASF και της Gazprom.

Ότι σχεδιάζει έναν «πόλεμο εξόντωσης» κατά της Ρωσίας, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ο πρώην Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο. Σε σχετικό του άρθρο, που δημοσιεύθηκε χθες σε διάφορα εθνικά μέσα ενημέρωσης, ο Κάστρο, σκιαγραφώντας το νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, τον κατηγόρησε για «αυξανόμενο μίσος» προς την Μόσχα και τους συμμάχους της Ρωσίας.

«Άκουσα τη χθεσινή ανακοίνωση του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Τέτοιο μίσος που υπήρχε στο πρόσωπό του! Πραγματικά απίστευτα τεράστια προσπάθεια γίνεται κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», έγραψε ο Κάστρο.


Το ανάρτησα από http://www.kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: