Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

«ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΈΛΛΗΝΕΣ;»: ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΝ ΕΣΣΔ ΑΠΑΝΤΟΥΝ

Με όχημα την ελληνική γλώσσα, την οποία απέδειξαν ότι μπορούν να χειρίζονται άψογα, νέοι και νέες που μένουν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης βρέθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύοντας ότι οι ομογενείς διψούν για… Ελλάδα!
Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ομογενών από την Πρώην ΕΣΣΔ (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
«Πάντα μαζί! Πάντα ενωμένοι!», ήταν το σύνθημα του διημέρου που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Αποδέκτες της πρόσκλησης ήταν νέοι τρίτης και τέταρτης γενιάς από δέκα χώρες, που επιλέχθηκαν δίνοντας –σε πρώτο στάδιο– μια έκθεση με τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Το ταξίδι μέχρι την Ελλάδα έγινε προκειμένου να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν. Τη δεύτερη μέρα παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους και βραβεύτηκαν οι καλύτερες.


«Ποια θέματα κυριάρχησαν στις συζητήσεις;», ρωτάμε την Ευγενία Κοτανίδου, πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικής Νεολαίας Γεωργίας και συντονίστρια Νεολαίας Χωρών της Πρώην ΕΣΣΔ.

«Μα, φυσικά η ελληνική τους ταυτότητα και το πώς μπορούν να διατηρήσουν το ελληνικό στοιχείο. Ενδιαφέρονται για το πώς θα κρατήσουν τον ελληνισμό ζωντανό στις χώρες όπου ζουν. Πώς θα προωθήσουν την ελληνική γλώσσα και την εκπαίδευση», εξηγεί στο pontos-news.
Χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα για να εκφράσουν δύσκολες και πολύπλοκες ιδέες, οι νέοι που συμμετείχαν στη συνάντηση εντυπωσίασαν όσους τους άκουσαν.

«Δεν περίμεναν ότι μπορούν να μιλούν με τόση ευκολία τα ελληνικά. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα», σημειώνει η Ευγενία Κοτανίδου. Και συμπληρώνει: «Θέλαμε να ακούσουμε τι θέλουν και πώς σκέφτονται ότι μπορούν να το πετύχουν».

Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό, για την έκθεση που έγραψε και παρουσίασε, την κέρδισε η Ιουλία Ζαρίκοβα από την Ουκρανία. Το δεύτερο βραβείο πήρε η Άννα Χιτάροβα από την Αρμενία, και το τρίτο η Βιολέτα Μοϊσίεβα από τη Γεωργία.

«Σας αξίζουν συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σας. Δίνετε νέα δυναμική στην πορεία της ομογένειας», είπε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Σάββας Αναστασιάδης. Ευχαρίστησε επίσης, αποκαλώντας τον μάλιστα «φίλο» του, τον έτερο Πόντιο και ψυχή της πρωτοβουλίας Ιβάν Σαββίδη, που στήριξε όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου. Ο Ιβάν Σαββίδης, συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών της Πρώην ΕΣΣΔ, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα βοηθήσει ώστε πολλές από τις προτάσεις που άκουσε να γίνουν πράξη.
Ιβάν Σαββίδης και Γιάννης Μπουτάρης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η συνάντηση της Θεσσαλονίκης έκλεισε με λύρα, νταούλι και ποντιακούς χορούς, με τη συμμετοχή του Γιάννη Καϊσίδη από το Καζακστάν.

«Τώρα σκοπεύουμε να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή με τη βοήθεια του διαδικτύου. Άλλωστε υπάρχουν οι προτάσεις των παιδιών που πρέπει να δούμε πώς θα τις υλοποιήσουμε με την βοήθεια και του κ. Σαββίδη», λέει η Ευγενία Κοτανίδου.

Στόχος του Συμβουλίου Νεολαίας Χωρών της Πρώην ΕΣΣΔ είναι να γίνει στο μέλλον ένα τοπικό ή ακόμα και παγκόσμιο συνέδριο. Άλλη μία σκέψη είναι να πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο. «Πλέον θα κρατήσουμε μια καλή και ζωντανή επαφή», καταλήγει η συντονίστρια του Συμβουλίου. 
Το ανάρτησα από http://www.pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: