Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ


Πυκνώνει τις επαφές του ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει συναντήσει, μέχρι τώρα, μεγάλο αριθμό παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία για τον έναν ή τον άλλο λόγο βρίσκονται σήμερα εκτός Κινήματος, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και άλλες συναντήσεις.


Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό πως κινείται ο κ. Παπανδρέου, αρκεί να αναφερθεί ότι μεταξύ των στελεχών που έχει συναντήσει και έχει συζητήσει αναλυτικά μαζί τους, περιλαμβάνεται και ο Χάρης Καστανίδης, με τον οποίο οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, κυρίως ακούει τις απόψεις των συνομιλητών του για την πολιτική κατάσταση, τις αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και τι εκτιμούν εκείνοι ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να ανακάμψει ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν αναπτύσσει τις προσωπικές του απόψεις για όλα αυτά. Ωστόσο, οι περισσότεροι συνομιλητές του διαισθάνονται ότι έχει μεταβάλει στάση ή είναι κοντά σε κάτι τέτοιο. Ακόμα και αμέσως μετά το Ζάππειο, οι συνομιλητές του ήταν πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να κινηθεί, όχι τώρα τουλάχιστον και ότι θα περίμενε το αποτέλεσμα των εκλογών προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει αν θα αναμιχθεί ενεργότερα στο πολιτικό σκηνικό, είτε αφορά τη δημιουργία νέου κόμματος είτε την ανάληψη και πάλι, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ύστερα, βεβαίως από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η εντύπωση που αποκομίζουν, τώρα, οι συνομιλητές του, είναι ότι αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα αν πρέπει ν αναμιχθεί από τώρα στις πολιτικές εξελίξεις και αν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, με ποιο τρόπο θα γίνει και ποιους στόχους θα θέσει. Όπως λένε, η πρώτη ένδειξη που είχαν από τον κ. Παπανδρέου ήταν από την ομιλία του στο Ηράκλειο, ενώ η ισχυρότερη ήρθε με την επιστολή προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Και θεωρούν ότι ο δρόμος που πήρε με την επιστολή, δεν έχει επιστροφή. «Τώρα», λένε, «πρέπει να προχωρήσει» και οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός το σκέπτεται, πλέον, σοβαρά, ακόμα και να κινηθεί πολύ σύντομα, πριν τις εκλογές.

Εκτιμούν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να αναζητήσει απαντήσεις στον προβληματισμό του, αμέσως μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πετύχει την έξοδο από το μνημόνιο και να βγει στις αγορές και θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για τη χώρα να μην απομακρύνονται.

Κατά τις εκτιμήσεις των ίδιων, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι «κάτι πρέπει να γίνει στη χώρα» και ότι αυτό το «κάτι» δεν είναι σε θέση να το προφέρει η σημερινή κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Οι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να εκτιμήσει, σε περίπτωση που αποφασίσει ότι πρέπει να κινηθεί, αν την πιθανή κίνησή του ευνοεί η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε προσφυγή σε εκλογές ή αν θα πρέπει να εύχεται να υποχωρήσει η Κουμουνδούρου και να περάσει η στρατηγική της κυβέρνησης. Κατά τη γνώμη τους, η πιο ευνοϊκή εκδοχή προκειμένου να εκδηλωθεί μια κίνηση Παπανδρέου, είναι η πρώτη.

Αυτό που τους προβληματίζει και αφορά στο μέγεθος της επιτυχίας μιας ενδεχόμενης κίνησης του κ. Παπανδρέου, είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ερείσματα στο χώρο των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, έχοντας έρθει σε ρήξη με όλους αυτούς κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Στο ζήτημα αυτό ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να επιμένει, θεωρώντας ότι η διαπλοκή είναι το πρώτο και μείζον ζήτημα για τη χώρα και πως οτιδήποτε και αν κάνει, δεν πρόκειται να μην ασχοληθεί με τη διαπλοκή.

Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο θεωρούν ότι είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έχει απολέσει, σε μεγάλο βαθμό, το πλεονέκτημα που του έδινε, έναντι όλων αυτών των ισχυρών του χρήματος, την απευθείας επαφή και σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τους απλούς πολίτες, σχέση από την οποία αντλούσε τη δύναμή του.

Κατά τα λοιπά, όλοι έχουν εκτιμήσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν θα διστάσει να μην είναι υποψήφιος βουλευτής, να χάσει, δηλαδή, μια κοινοβουλευτική περίοδο. Άλλωστε, όπως επίσης εκτιμούν, θα είναι δύσκολο, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί, να αντέξει για μεγάλο διάστημα.

Ενδιαφέρον στοιχείο στις συζητήσεις του κ. Παπανδρέου, οι συνομιλητές του αναφέρθηκαν και σε θέματα της περιόδου 2009-2011. Πολλοί από αυτούς έθεσαν αρκετά από τα θέματα εκείνης της περιόδου, όχι τόσο για το μνημόνιο, όσο για θέματα αποτελεσματικής λειτουργίας και διεύθυνσης της κυβέρνησης, μη φειδόμενοι και σκληρών εκφράσεων.


Το ανάρτησα από http://agenda-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: