Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκυβερνήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ;


Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές δεν είναι παρά μόνο ένα: Να σταθεί πολιτικά όρθιο και οι ψηφοφόροι να το επιλέξουν τοποθετώντας στην τρίτη κοινοβουλευτική θέση. Αυτή είναι και η μεγάλη αγωνία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αφού στην ουσία δεν περιμένουν να αντλήσουν από πουθενά αλλού ψήφους , αντίθετα, δίνουν εφόδια πριμοδοτώντας ακόμη και με στελέχη που διαφώνησαν και έφυγαν από κοντά του, άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα τον «ΣΥΡΙΖΑ», « Το Ποτάμι» και τη «Νέα Δημοκρατία».


Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα. Αν δηλαδή καταφέρει και παραμείνει εντός του πολιτικού παιχνιδιού και πάρει μέρος στις διερευνητικές εντολές που εκ του Συντάγματος προκύπτουν. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πιστεύουν πως με τους κατάλληλους χειρισμούς το ΠΑΣΟΚ αργά ή γρήγορα μετά τις εκλογές θα συνεργαστεί ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα βρίσκονται στα μαχαίρια, αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλεγεί στις 25 Ιανουαρίου από τους ψηφοφόρους να είναι πρώτος στις προτιμήσεις τους για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο ΠΑΣΟΚ αποδέχονται μια προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί όπως λένε να υπάρχει ένα σημείο συμφωνίας σε ότι αφορά ένα μίνιμουμ κυβερνητικού σχεδίου που θα οδηγεί τη χώρα στη πολιτική σταθερότητα. Συνεργασία, όχι απαραίτητα με τη μορφή υπουργών από το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση , αλλά σίγουρα με τη μορφή ψήφου ανοχής στη βουλή, έτσι ώστε να ψηφίζονται όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια που χρειάζεται η χώρα από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ζητούν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στον ίδιο καμβά με τον κ. Βενιζέλο που περιγράφει τη νέα συγκατοίκηση του κόμματος του με τον ΣΥΡΙΖΑ αν αυτο προκύψει μετά τις εκλογές, "ζωγραφίζουν" στελέχη που πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ αφού συνεργάστηκε με τη ΝΔ, θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο εθνικό στόχο.

Ο πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην "Α" δηλώνει τα εξης:

"Είναι επιτακτική ανάγκη η επόμενη μέρα των εκλογών
να βρει τη χώρα με προοδευτική κυβέρνηση και νέο πρόγραμμα
με αναθεωρημένη τη μνημονιακή συνταγή.
Μόνο έτσι αποκτά πραγματικό περιεχόμενο η αλλαγή σελίδας
Το ιδανικό θα ήταν αυτό το πρόγραμμα με αφετηρία τη σκληρή διαπραγμάτευση των επόμενων εβδομάδων να το υπηρετήσει ένα εθνικό μέτωπο δυνάμεων συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση στην επόμενη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει μόνο κάτω από την προϋπόθεση πραγματικής προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων τερματίζοντας οριστικά τον ιστορικό συμβιβασμό στον οποίο κατέφυγε για λόγους εθνικής ανάγκης με τη Δεξιά".

Ο υφυπουργός ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρει με δήλωσή του στην «Α»:
«Το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά, ως δύναμη ευθύνης και υποστηρικτής της σταθερότητας, θα έβλεπε θετικά μετά τις εκλογές τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης συνεργασίας όλων των πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων της χώρας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στόχος μιας τέτοιας κυβέρνησης , θα ήταν να συνεχιστεί η τιτάνια προσπάθεια που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε, από την πρώτη στιγμή της κρίσης και στη συνέχεια το ακολούθησαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση και να ορθοποδήσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος:

«Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να επιβάλει την εθνική ενότητα. Την ενότητα που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό εξάλλου κάνουμε τα τελευταία χρόνια και παρά το βαρύ τίμημα που πληρώσαμε δεν πρόκειται να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης. Μια γραμμή που λέει, δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, δεν υπάρχει plan b, δεν έχουμε σύμμαχο το χρόνο, δεν έχει κανείς δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Λεωνιδας Γρηγοράκος αναπληρωτής υπουργος υγειας :

"Ο Λαός θα δώσει την εντολή!

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που πρώτη προσπάθησε να εισαγάγει στον Δημόσιο Διάλογο την έννοια της συνεργασίας. Θα ήταν λοιπόν λάθος να αποκλείσουμε το σενάριο των συνεργασιών. Συνεργασίες που θα ορίζονται από τη βούληση του λαού, όπως αυτή θα εκφραστεί στις εκλογές και θα στηρίζονται σε ένα προγραμματικό πλαίσιο μεταξύ κομμάτων του Δημοκρατικού Τόξου. Με αυτά τα δεδομένα το ΠΑΣΟΚ θα φέρει συνεχώς την πρόταση για συνεργασία των προοδευτικών κεντροαριστερών δυνάμεων του τόπου, με κοινό παρονομαστή την οριστική αλλά κυρίως ουσιαστική έξοδο απο την κρίση κι ότι αυτή συνεπάγεται".

Μιχάλης Κασσής βουλευτής ΠΑΣΟΚ :

"Μέσα απο την εκλογική διαδικασία στις 25 Ιανουαρίου ευχομαι να προκύψει κυβέρνηση , ετσι ωστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Απο εκει και πέρα, το ΠΑΣΟΚ στη κατεύθυνση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα με τα άλλα κόμματα και με τον ΣΥΡΙΖΑ".

Ο στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Βενιζέλου Χρήστος Πρωτόπαπας δηλώνει στην «Α» για την προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΠΑΣΟΚ όπως και το 2012 θα προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αμέσως μετά τις εκλογές. Θεωρούμε ότι ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας (πλην χρυσής αυγής) , η οποία είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από τη κρίση και τα μνημόνια πάντα μέσα στη ζώνη του ευρώ.
Πρέπει να αποκρούσουμε κάθε αλαζονική λογική αυτοδυναμίας, και κάθε σκέψη για δεύτερες εκλογές. Και τα δύο μπορεί να αποδειχθούν τραγικά για τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ πάντα κρατάει ψηλά τη σημαία της ευθύνης και έχει αποδείξει όπως και το 2012, ότι δεν ενδιαφέρεται για τις καρέκλες, αλλά για τη θετική πορεία του τόπου».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος πιστεύει ότι μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτή. Ο ίδιος δηλώνει στην «Α» : «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένα βήματα για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Στο πλαίσιο αυτό , μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά , σεβόμενοι την ψήφο του ελληνικού λαού».

Το ρεπορτάζ ειναι απο την εφημερίδα αγορα 


Το ανάρτησα από http://www.egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: