Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΣΟΚ: ''Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΛΗΣΙΣΤΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3''...

Ακτινογραφία στην παρολίγον συμφωνίας κάνει το ΠΑΣΟΚ, μετά τη δήλωση της κυβέρνησης ότι ήταν έτοιμη...
να δεχθεί το «προσχέδιο Μοσκοβισί»,

υποστηρίζοντας ότι οι παραδοχές συνιστούν τεράστια υποχώρηση της χώρας σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρισκόταν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνηση. Κατηγορούν δε τη σημερινή κυβέρνηση ότι πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3 “φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ η προηγούμενη «ενδοτική» κυβέρνηση πήγαινε τη χώρα εκτός μνημονίου σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής”.

Όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, εφόσον ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη συνέντευξή του μετά το χθεσινό eurogroup ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει το προσχέδιο Μοσκοβισί, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί:

1.Παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι απολύτως συνδεδεμένη με το μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι όροι της. Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο συνιστούν το πρόγραμμα. Νομικά αυτό που έχει παραταθεί μέχρι 28.2 ,με νομό που ψήφισε η ελληνική Βουλή, είναι η δανειακή σύμβαση.
2.Το ισχύον από το 2012 πλαίσιο για το χρέος και τις παραμετρικές αλλαγές χωρίς καμία μονομερή ενέργεια.
3.Τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια).
4.Τις δεσμεύσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ιδίως σε σχέση με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
5.Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση το πρόγραμμα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν μονομερώς από νέα μέτρα της κυβέρνησης ( άρα πλήρης αντίθεση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης).
6.Την συμφωνία με τους εταίρους σε σχέση με τυχόν νέα δικά της μέτρα που πρέπει να είναι δημοσιονομικώς πλήρως θεμελιωμένα.

“Αυτές όμως οι παραδοχές της σημερινής κυβέρνησης συνιστούν τεράστια υποχώρηση της χώρας σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρισκόταν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στις 29 Δεκεμβρίου 2014, όταν διαλύθηκε η Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ και προκηρύχθηκαν οι εκλογές”, τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνουν πως “η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρατείνει τεχνικά για δύο μήνες - μέχρι τις 28.2 - τη δανειακή σύμβαση για να πάει μετά όχι σε ενδιάμεσο πρόγραμμα και μετά σε νέο πρόγραμμα ( δηλαδή Μνημόνιο 3 ), αλλά για να περάσει στη νέα, πολύ πιο άνετη για την χώρα, φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής!”.

Υπογραμμίζουν δε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει το ζήτημα της μετατροπής του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, ενώ τώρα υπάρχει πλήρης σιωπή, δηλαδή αποδοχή του προγράμματος του ΔΝΤ ως έχει, κάτι που είπε και η κα Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη μετά το eurogroup.

Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι η δίμηνη τεχνική παράταση μέχρι τις 28.2 έγινε για δύο λόγους: Πρώτον, για να είναι ομαλή η σχέση της ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες. Δεύτερον, για να συμφωνηθεί μέσα στο δίμηνο το πλαίσιο της επόμενης φάσης, της φάσης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. “Η σημερινή κυβέρνηση, όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, θα προτιμούσε η παράταση της δανειακής σύμβασης να είναι πολύ μεγαλύτερη από το δίμηνο που λήγει στις 28.2, ώστε να μη χρειαστεί να μπει στη δύσκολη θέση να χειριστεί το θέμα. Η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την εντύπωση ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, διεκδικεί την παραμονή σε ένα έκτακτο καθεστώς που μπορεί να μη λέγεται δανειακή σύμβαση ( με όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ), αλλά πχ «πρόγραμμα γέφυρα». Αυτό όμως δεν είναι το νέο πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που είναι το βήμα επανόδου στην ομαλότητα μιας ισότιμης χώρας μέλους της ευρωζώνης. Επιπλέον διεκδικεί ένα «πρόγραμμα γέφυρα» χωρίς τις ευνοϊκές υπολειπόμενες δόσεις της δανειακής σύμβασης, αλλά με υπερεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ προκειμένου να καλύπτονται οι ταμειακές ανάγκες του δημοσίου”.
Κάνουν, επίσης, λόγο για νέο επικοινωνιακό πρόσχημα της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του προγράμματος / μνημονίου. “Όμως αυτά είναι ταυτόσημα με νομική βάση τη δανειακή σύμβαση”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Πρόσχημα αντίστοιχο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, με την κατάργηση της τρόικα που μετονομάστηκε σε «εκπροσώπους των τριών θεσμών». Το δε επιχείρημα ότι οι υπουργοί δεν συζητούν με τα στελέχη της τρόικα διαψεύδεται από την μυστική συνάντηση Βαρουφάκη / Τόμσεν.

“Η προηγούμενη κυβέρνηση - με επιμονή του ΠΑΣΟΚ - δεν συμφώνησε σε κανένα μέτρο δημοσιονομικής λιτότητας ή σε μέτρο αντίθετο προς το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ως προϋπόθεση για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Αυτό έγινε χωρίς δημαγωγίες, χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια με τα αισθήματα του ελληνικού λαού, χωρίς αρνητική διεθνή δημοσιότητα που προξενεί μεγάλη βλάβη στην ελληνική οικονομία. Βασικός στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης - και σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ - ήταν η μείωση του ύψους του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές”, αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη.


Το ανάρτησα από http://fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: