Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ Ή ΕΊΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟΙ Ή ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΆΚΡΑ

Η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική 

και αποκρουστική, αναφέρει ο 

νομπελίστας οικονομολόγος με 

άρθρο παρέμβαση στους NYT, λίγο 

μετά το τέλος του Eurogroup.

Τις εξελίξεις μετά την διακοπή των εργασιών του Eurogroup σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο του στους New York Times, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών.


Στο άρθρο του με τίτλο «Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»), που αποτελεί μια παραλλαγή της περίφημης ρήσης «Carthago delenda est» («Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί»), με την οποία ο Κάτων ο πρεσβύτερος επίμονα προέτρέπε τη Σύγκλητο να επιδιώξει την καταστροφή της μεγάλης αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας, ο Πολ Κρούγκμαν αναφέρει τα εξής:

«Οι ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών κατέρρευσαν λόγω του προσχεδίου για κοινό ανακοινωθέν, το οποίο η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει “παράλογο”. Σύμφωνα με τη δική μου ανάγνωση, αυτή είναι η πρόταση κλειδί: Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα και χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, συμβαδίζοντας με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012. Μετάφραση: καμία παραχώρηση στην απαίτηση πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρξε καμία περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψουν τέτοια δήλωση, γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νόμιζαν ότι έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης».

Και προσθέτει:

«Υποθέτω ότι είναι πιθανόν να είναι απλώς ηλίθιοι, να μην κατανοούν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και αυτού του είδους το bullying (σ.σ. νταηλίκι) εν θα λειτουργήσει.

«Μια εναλλακτική υπόθεση -που είναι πιο πιθανή- είναι ότι αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να δώσουν διαπραγματευτικό έδαφος, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να ωθείται στην χρεοκοπία και, πιθανότατα, εκτός ευρωζώνης, με το υποθετικό οικονομικό ναυάγιο ως ένα μάθημα για οποιονδήποτε άλλον σκέφτεται να ζητήσει ελάφρυνση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλουν το οικονομικό ισοδύναμο της «Καρχηδόνειας συνθήκη» που η Γαλλία επιδίωξε να επιβάλει στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και αποκρουστική», καταλήγει ο Κρούγκμαν. 


Το ανάρτησα από http://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: