Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

WALL STREET JOURNAL: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΟΙ ΌΡΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ


«Η Ελλάδα πρόκειται την Τετάρτη (σήμερα) να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για τέσσερις έως έξι μήνες» αναφέρει η Wall Street Journal σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, «σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση» όπως τονίζεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι όροι της αίτησης βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα για την αποκαθήλωση όσων έγιναν με εντολή του μνημονίου και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκληθεί σύνοδος κορυφής για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας του».

Το πρόβλημα που επισημαίνεται είναι ότι «οι όροι που τέθηκαν από το Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, είναι αυστηροί και αντίθετοι με ό,τι έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αναμένει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για την παράταση».

Ο κ. Βαρουφάκης, σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη, όπως τονίζεται, δήλωσε: «Η γνώμη μου είναι ότι θα υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι», ενώ στο δημοσίευμα προστίθεται ότι «παρότι οι συνομιλίες του τις τελευταίες ημέρες με τους ομολόγους του της ευρωζώνης ήταν - όπως ο ίδιος τις περιέγραψε - "θορυβώδεις"».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, λίγες ώρες πριν μιλήσει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί μια πιθανότητα».

Το ανάρτησα από http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: