Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ο ΝΤΡΑΓΚΙ "ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ" ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ "ΡΙΧΝΕΙ" ΤΟ ΕΥΡΩ

Tο πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να «θωρακίζει» τις χώρες της ευρωζώνης από τις επιπτώσεις των εξελίξεων που προέρχονται από την Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τραπεζικό συμπόσιο στην Φρανκφούρτη. 

«Διαπιστώσαμε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα
αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις χώρες της ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση», τόνισε ο κ. Μάριο Ντράγκι. Σε προβλέψεις του για το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης δήλωσε ότι η τάση επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης έχει ανατραπεί και ότι η ανάκαμψη αναμένεται να «διευρυνθεί και ας ελπίσουμε, να ενισχυθεί».

" Το ευεργετικό αποτέλεσμα της αγοράς τίτλων χρέους επί των συνθηκών χρηματοδότησης δεν θα μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, όπως συχνά λένε ορισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα θα αυξήσει τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο μέτρο που οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες, κυρίως στη Γερμανία, φοβούνται μήπως η εφαρμογή του προγράμματος της ΕΚΤ με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εφαρμογής διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί αδικαιολόγητους αυτούς τους φόβους, ωστόσο, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες υπενθύμισε, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι από μόνο του ικανό να δώσει νέα δυναμική στην οικονομία της ευρωζώνης.

"Οι πρόσφατες αποφάσεις μας αποτελούν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο για την διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδο πιο κοντινό προς τον στόχο μας (λίγο κάτω από το 2%). Είναι σε θέση να υποστηρίξουν μία περισσότερο ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη, όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα περισσότερο ευνοϊκό για τις επενδύσεις περιβάλλον εφαρμόζοντας με ταχύτητα και αξιοπιστία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", είπε.

Πτώση ρεκόρ για το Ευρώ

Στο μεταξύ, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, το ευρώ υποχωρούσε κάτω από τα επίπεδα του 1,06 δολαρίου, φθάνοντας τα χαμηλά του Απριλίου του 2003. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε 1,4% την Τετάρτη 11 Μαρτίου στο 1,0547 δολάριο ενώ έφτασε έως το 1,0511 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαρτίου 2003. Το Ευρώ υποτιμήθηκε 1,2% με το ιαπωνικό νόμισμα στα 128,10 γιεν, στο 0,7064 με τη στερλίνα και στο 1,0648 με το ελβετικό φράγκο.


Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,58% στις 12:35 το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Μαρτίου 2015 και διαμορφώνεται στα 1,0608 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 128,346 γεν, στο 0,7076 με τη στερλίνα και στο 1,0641 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,26% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 121,165 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,4968 με τη στερλίνα και στο 1,0044 με το ελβετικό φράγκο.

Πτώση στα Ομόλογα πλην Ελλάδας

Οι αποδόσεις στα 10ετή γαλλικά ομόλογα έπεσαν κάτω από 0,5% για πρώτη φορά (στο 0,47%), ενώ είχαμε υποχώρηση ρεκόρ και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα, από αυτά της Ισπανίας (στο 1,15%) της Ιταλίας (στο 1,12%) και της Πορτογαλίας (στο 1,59%) μέχρι της Φινλανδίας και της Αυστρίας. Η απόδοση του γερμανικού πενταετούς έπεσε σε πρωτοφανή χαμηλά, στο -0,125%, ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με παρόμοια λήξη υποχώρησαν στο 1,60%. Το γερμανικό 10ετές υποχώρησε στο 0,20% ενώ τα Ελληνικά ομόλογα ήταν τα μόνα που κινήθηκαν ανοδικά στο 10,34%, με το spread (τη διαφορά δηλαδή από τα γερμανικά 10ετή) στο 10,14% (1014 μονάδες βάσης).

Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12,8% το 2015, ξεπερνώντας το ρεκόρ πτώσης κατά 10,6% που σημείωσε στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης το τρίτο τρίμηνο του 2008. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό 12 ετών την Τετάρτη, καθώς οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης συνεχίζουν για τρίτη μέρα την αγορά δημόσιου χρέους, εφαρμόζοντας το 1,1 τρισ. ευρώ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το δολάριο ανατιμήθηκε σε σχέση με τα κυριότερα νομίσματα φέτος, καθώς η Federal Reserve (FED) μελετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 2006.

«Καθώς το ευρώ υποχωρεί εξαιτίας θεμελιωδών αιτιών και έχει την πλήρη υποστήριξη των ευρωπαϊκών φορέων χάραξης πολιτικής, είναι πραγματικά εύκολο να προβλεφθεί ακόμη μεγαλύτερη πτώση ως αποτέλεσμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ο Sean Callow, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στη Westpac Banking Corp. στο Σίδνεϊ. «Αυτές οι ρευστοποιήσεις στο Ευρώ οδηγούνται από μια ιστορικά μεγάλη απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής της Fed με αυτήν της ΕΚΤ. Είναι κάτι (οι ρευστοποιήσεις) που δεν θα αλλάξουν σύντομα» σημειώνει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους στρατηγικής της Deutsche Bank, Γιώργο Σαραβέλο (George Saravelos) και Robin Winkler, η ΕΚΤ μπορεί να δει περισσότερα κεφάλαια να εγκαταλείπουν την Ευρωζώνη σε σχέση με αυτά που προβλέπουν αυτοί που χαράζουν την πολιτική της Τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, ωθώντας σε νέα χαμηλά τις αποδόσεις ομολόγων.

«Όσο μεγαλύτερες είναι εκροές από την Ευρώπη, τόσο περισσότερο μπορεί να αποδυναμωθεί το ευρώ και να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων», αναφέρουν οι Σαραβέλος και Winkler σε ένα report της Deutsche Bank, με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2015. «Το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και τα αρνητικά επιτόκια, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας εκροή κεφαλαίων».


 Το ανάρτησα http://www.express.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: