Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα REALNEWS. 

Συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα σας. Τι ακριβώς πρέπει πρωτίστως να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ;

Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή. Με νέα ηγεσία, νέα συλλογικότητα, τη διατύπωση ενός νέου οράματος και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής ταυτότητας. Να δώσουμε προτεραιότητα στην ανανέωση ως μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία που θα δημιουργήσει μια ζωντανή οντότητα παραγωγής πολιτικής που δεν θα ασφυκτιά από αρχηγισμούς, κλειστές επετηρίδες, γραφειοκρατίες και κατεστημένα. Μακριά από αυθεντίες, αξιωματούχους, φθαρμένες δόξες. Που θα ξανακτίσει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία στη βάση της ειλικρίνειας, της ηθικής και της ευθύνης για τον τόπο και τους ανθρώπους του.


Πού θα πρέπει να οδηγήσει το κόμμα ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 14 Ιουνίου;

Το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται μέσα από την ανασυγκρότηση του όχι μόνο να αποφύγει τον κίνδυνο πολιτικής περιθωριοποίησης του, αλλά και να αποτελέσει τον καταλύτη δημιουργίας ευρύτερης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού υπάρχει, είναι διάσπαρτος και αναζητά έκφραση.


Κανένα από τα κόμματα και τις κινήσεις δεν μπορεί σήμερα από μόνο του να καλύψει το μεγάλο κενό ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου.

Είναι εφικτός ο στόχος της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης; Και ποιους από τους υπάρχοντες σχηματισμούς θα έπρεπε αυτή να περιλάβει;

 
Δική μου στόχευση αλλά και επιθυμία όλων όσων ενδιαφέρονται γι αυτό το χώρο είναι η δημιουργική επανασύνδεση σε πολιτική βάση όλων των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, από το προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό Κέντρο μέχρι την ανανεωτική φιλοευρωπαϊκή αριστερά. Με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου αρχών, ιδεών και συγκεκριμένων προτάσεων για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο και ένα γενικό, ανοιχτό χωρίς ηγεμονικούς όρους και προϋποθέσεις προσκλητήριο διαλόγου σε κάθε δημοκράτη πολίτη που νιώθει ότι ανήκει σ’ αυτό το χώρο.

Η ενότητα και η επανασύνδεση των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της παράταξης ή θα είναι πολιτική ή δεν έχει κανένα νόημα. Οι τεχνητές συγκολλήσεις κομμάτων, οι πολιτικές μεταμφιέσεις, οι διευθετήσεις μεταξύ προσώπων ερήμην της κοινωνίας , δεν με αφορούν. Χρειάζεται να μείνουμε μακριά από εγωισμούς, παραγοντισμούς, διαμάχες του χθες. Να τολμήσουμε τη ρήξη τόσο με την Δεξιά όσο και με την εθνικολαϊκιστική Αριστερά. Το συνέδριο μας μπορεί να είναι η αφετηρία για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.


Κυρία Γεννηματά, θα είστε υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ;

 
Αξίζει να παλέψουμε για αυτή τη παράταξη. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα δηλώνουμε όλοι παρόντες με στόχο να διασφαλίσουμε τη συλλογικότητα και να υπέρβαση ελπίδα και προοπτική για τη μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική, σοσιαλιστική παράταξη. Αυτό το μήνυμα έδωσαν οι 35.000 πολίτες που συμμετείχαν στις διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, αυτό το μήνυμα θα ενισχύσουν οι πολλοί περισσότεροι που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή.



Σε περίπτωση έκτακτης προσφυγής στις κάλπες, πώς βλέπετε το σενάριο που κυκλοφορεί περί κοινής καθόδου του «ευρωπαϊκού μετώπου»;

Δεν πιστεύω ότι αφορά κανέναν στο ΠΑΣΟΚ η συγκρότηση δήθεν "Ευρωπαϊκού μετώπου" που περιλαμβάνει τη ΝΔ. Ο κύκλος της συνεργασίας με τη Δεξιά έκλεισε. Το 2012 έγινε στη βάση μιας ιστορικής εθνικής αναγκαιότητας για να κρατηθεί η χώρα στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια καταστροφική άτακτη χρεοκοπία, μετά από δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν δέχθηκε να συμμετέχει σε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ούτε να σχηματίσει Κυβέρνηση της Αριστεράς με τη στήριξή μας και οδηγούμασταν σε τρίτες εκλογές και κατάρρευση.

Στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι από την Δεξιά μας διακρίνουν σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Διαφορές που αναφέρονται όχι μόνο στα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που οραματιζόμαστε και θέλουμε να οικοδομήσουμε μετά την κρίση, αλλά αφορούν και στη διαμόρφωση ενός συνολικού Ευρωπαϊκού πλαισίου στη βάση της πολιτικής ενοποίησης, της οικονομικής ανάπτυξης, των αναδιανεμητικών πολιτικών, της ενίσχυσης της αλληλεγγύης, της άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων.


Σε ποια πολιτική λοιπόν βάση μπορεί να διαμορφωθεί ένα τέτοιο μέτωπο σε ομαλές πολιτικές συνθήκες;
Αλήθεια, τυχόν επώδυνη συμφωνία, θα πρέπει να την ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ;

Τα ψέματα τελείωσαν μαζί με το «αντιμνημόνιο» ως εργαλείο εξαπάτησης του Ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχει δυστυχώς καμία συμφωνία προς το παρόν.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Επομένως δεν υπάρχει αντικείμενο ούτε καν σχολιασμού και πολύ περισσότερο απόφασης για την πολιτική ή κοινοβουλευτική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας και το πλαίσιο που θα διαμορφώνει για τη χώρα θα κρίνει την στάση μας. Κανείς δεν πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την προσωπική ή κομματική δικαίωση.

Δεν χρειάζεται ελπίζω να θυμίσω ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει δίλημμα. Το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το αποδείξαμε με τόσο κόστος που δεν επιτρέπουμε σε κανένα να το αμφισβητεί!

Είναι ώρα ευθύνης. Η διαπραγμάτευση είναι εθνική υπόθεση. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και να διαμορφωθεί έστω και τώρα ένα εθνικό πλαίσιο για οριστική συμφωνία με τους εταίρους. Εθνική συνεννόηση έχει ανάγκη η Ελλάδα όχι νέο διχασμό.

Το ανάρτησα από http://www.fofigennimata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: