Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ "ΝΕΑ": ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ» ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «Τα Νέα»και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά



Κυρία πρόεδρε η προσεχής είναι η πρώτη εκλογική σας αναμέτρηση με την ιδιότητα της πολιτικής αρχηγού. Το στοίχημα είναι μόνο συλλογικό;
 

Είναι μια συλλογική μάχη και ένα προσωπικό στοίχημα.
Θέλουμε, θέλω, να ξαναζωντανέψει η παράταξη μας.
Είμαι αισιόδοξη. Ο κόσμος μας αγκαλιάζει. Επιστρέφει.

Την Κυριακή θα είμαστε δυνατοί

Κάθε αρχηγός κόμματος είναι λογικό να επιθυμεί να καταγράψει καλύτερα ποσοστά συγκριτικά πάντα με τις αμέσως προηγούμενες εκλογές. Πού έχετε βάλει τον πήχη;

Τρίτη δύναμη, τρίτη εντολή. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Να μη χαθεί άλλος χρόνος με τις άγονες συγκρούσεις των μονομάχων με στόχο το λάφυρο του εκλογικού νόμου, το BONUS – το δώρο των 50 εδρών. Τα διλήμματα του αδύναμου και κακέκτυπου Δικομματισμού είναι πλαστά και παραπλανητικά. Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., να αρνηθούν την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη γιατί αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ αποτελούν τον ισχυρό Τρίτο Πόλο αναφοράς, την ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την προοπτική μιας Κυβέρνησης 4ετίας με δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό πρόγραμμα. Μια Κυβέρνηση 4ετίας, που μπορεί να αγωνιστεί για αξιόπιστα ισοδύναμα με αλλαγές και βελτιώσεις στο Μνημόνιο.

Ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή ευθύνης, αξιοπιστίας και ελπίδας.

Την ″Τρίτη Εντολή″ κρίσιμη για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης 4ετίας με την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού θα την αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι ο κ. Μιχαλολιάκος με την «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Ένα δίλημμα που δεν διχάζει , αλλά αντίθετα προασπίζει τη δημοκρατία μας και την προοπτική των συνεργασιών στην πολιτική ζωή του τόπου.

Αφού το θίξατε κ. Γεννηματά, γνωρίζετε πως το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών ενδεχομένως και να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Τι σκοπεύετε να κάνετε την επομένη της κάλπης; Με ποιους θα συνεργαστείτε;
Εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε τόσο ξεκάθαρη θέση.

Όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και τη Ευρωζώνη έχουμε χρέος να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, με ορίζοντα τετραετίας.

Παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη τις δικές μας θετικές πράσινες γραμμές για μια τέτοια κυβερνητική προγραμματική συμφωνία και ζητήσαμε να ανοίξει αυτή η συζήτηση με θέσεις και προτάσεις από όλους.

Θα επιμείνουμε.

Οι άγονες αντιπαραθέσεις, οι πολιτικές πολώσεις και οι παραταξιακοί διχασμοί όπως και οι προσωπικοί διαξιφισμοί και τα κακόγουστα αστειάκια δεν αφορούν τις ανάγκες της χώρας και τη ζωή και τα προβλήματα των πολιτών.

Εφόσον μετά τις εκλογές μπείτε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν φοβάστε μήπως σάς κατηγορήσουν και πάλι για κυβερνητισμό; Θα βάλετε κάποιες προϋποθέσεις για να συμμετάσχετε σε μία κυβέρνηση;

Δεν αποτελεί για μας η συμμετοχή στην κυβέρνηση αυτοσκοπό, αλλά το μέσο να είμαστε χρήσιμοι στην δύσκολη προσπάθεια για τη χώρα.

Ο σχηματισμός ισχυρής πολιτικά και κοινοβουλευτικά Κυβέρνησης συνεργασίας αποτελεί εθνική ανάγκη.

Αυτή η εθνική ανάγκη δεν υπηρετείται από ένα ευκαιριακό, ασταθές και θνησιγενές κυβερνητικό σχήμα. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να δώσει άλλοθι, δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι, δεν πρόκειται να γίνει ουρά κανενός σε Κυβερνήσεις με «σημαίες ευκαιρίας».

Εάν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε μία κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και σε μία κυβέρνηση με πρώτο κόμμα την Νέα Δημοκρατία τί θα κάνατε; Στην δική σας ιδιοσυγκρασία πιστεύετε ότι ταιριάζει περισσότερο ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μεϊμαράκης;

Είναι προφανές ότι μας χωρίζουν πολλά σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, η πιο στέρεη προγραμματικά συνεργασία με ιεραρχημένους στόχους, με προγραμματικές δεσμεύσεις, με αξιόπιστες λύσεις. .

Αυτό αποτελεί όρο και προϋπόθεση για να πατήσει η χώρα σε ασφαλές, στέρεο έδαφος στον συντομότερο δυνατό χρόνο για να μη χτυπήσει ξανά την πόρτα της Ελλάδας και των Ελλήνων ο εφιάλτης του GREXIT, της άτακτης χρεοκοπίας και της επιστροφής στη Δραχμή.

Όμως η πιθανότητα το δεύτερο κόμμα να μην θελήσει να μπει στην κυβέρνηση -όποιο κι αν είναι αυτό- είναι ορατή. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την περίπτωση;

Δεν πρέπει να αφήσουμε σε κανέναν το περιθώριο να αποφύγει την συμμετοχή του σε ένα τέτοιο σχήμα ευθύνης, επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος. Επειδή επιδιώκει τη διαιώνιση των ψευδαισθήσεων και των ψεμάτων μέσα από την εύκολη κριτική και το μικροκομματικό όφελος.

Κανείς δεν θα αποδράσει αυτή τη φορά από τη ευθύνη του.

Δεν είναι καιρός για φυγόμαχους, για ριψάσπιδες, για δραπέτες από τις ευθύνες.

Ζητάτε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πότε πρέπει να δρομολογηθεί δεδομένου ότι πρέπει να προταχθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου μνημονίου;
Για το ΠΑΣΟΚ η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της προγραμματικής συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Στα σημερινά πολιτικά δεδομένα, στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε συνδυασμό με τη διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων και των Βουλευτών.

Μόνο έτσι δεν θα δίδεται περιθώριο στο εκάστοτε δεύτερο κόμμα να υποκύπτει στο πειρασμό της αποφυγής των ευθυνών του και να καταφεύγει στην εύκολη δημαγωγία για να ξαναγίνει πρώτο.

Η άποψη του ΠΑΣΟΚ για το χρέος παραμένει ότι είναι βιώσιμο;

Το Δημόσιο Χρέος ήταν και είναι δυσβάστακτο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αφαιρέσει τεράστιο βάρος χρέους από τις πλάτες του ελληνικού λαού.

127 δις ονομαστικής τότε, αρχές του 2012, αξίας χρέους -πάνω από 180 δις σε παρούσα αξία- κουρεύτηκαν. Είναι η μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έχει γίνει ποτέ σε διεθνές επίπεδο.

Με παράλληλη επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων, και απαλλαγή από τόκους μέχρι το 2022.

Ακολούθησε τον Νοέμβρη του 2012 η απόφαση του Eurogroup με ρητή δέσμευση για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στην εξυπηρέτηση του χρέους μόλις επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Και ύστερα ήλθε ο …ΣΥΡΙΖΑ, που θα «έσκιζε» τα Μνημόνια και θα «κούρευε» το χρέος μέσα σε μια μέρα. Που θα διέγραφε μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και άλλα παραμύθια.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει παθητικά ως «μια αποικία χρέους». Επιβάλλεται η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και απομείωσή του με συντεταγμένη και τεκμηριωμένη διαπραγμάτευση. Το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική Συμπαράταξη με τη συμμετοχή του σε μια Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης έχει στόχο, εμπειρία και δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά σε ένα αίσιο αποτέλεσμα.

Έχει το ΠΑΣΟΚ νέα στελέχη; Θα δούμε να αναδεικνύονται επί προεδρίας σας;

Μα μπορείτε να τα δείτε ήδη παντού!

Δίπλα μου, στα νέα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ μετά το Συνέδριο μας, στα ψηφοδέλτια μας σε όλη την Ελλάδα, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Κάνουμε πράξη την ανανέωση, όχι απλά ως εικόνα και εφήμερη εντύπωση αλλά ως διαδικασία βαθιά πολιτική.

Με το Ποτάμι τι σας χωρίζει;

Η παρουσία ορισμένων προοδευτικών διανοούμενων και πολιτικών στελεχών δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό νεοφιλελευθερο πρόσωπο. Οι πολίτες δεν μπορούν να ψηφίσουν και να εμπιστευτούν ένα θολό «Ποτάμι». Ένα θολό «Ποτάμι», που ιδεολογικά, πολιτικά, ιστορικά και προγραμματικά έχει άγνωστες πηγές και αχαρτογράφητες ροές και εκβολές.

Για πολλά κρίσιμα Εθνικά, θεσμικά και κοινωνικά θέματα οι προτάσεις τους είναι αντιγραφή των ακραίων νεοφιλελεύθερων θέσεων της «Δράσης».

Οι προοδευτικοί πολίτες το έχουν αντιληφθεί και παίρνουν αποστάσεις.

Σας παροτρύνει ο Αλέξης Τσίπρας να απαλλαγείτε από τα βαρίδια του κόμματός σας μιλώντας ακόμη και με ονόματα. Εσείς τι σκέφτεστε;

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κομματική του Βαβέλ, οι αντιφάσεις, οι εσωτερικές τους συγκρούσεις και εν τέλει η διάσπαση τους αποδείχθηκαν ένα τεράστιο βαρίδι που καθήλωσε την οικονομία και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα του GREXIT.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι όλη αυτή την κατάσταση την κουκούλωσε προεκλογικά με ένα σωρό ψέματα και την απέκρυψε από τον ελληνικό λαό, θα έπρεπε να τον κάνει περισσότερο προσεκτικό.

Στο 7μηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ η χώρα έχασε πόρους, χρόνο, δυνατότητες, ευκαιρίες, φορτώθηκε πρόσθετο χρέος, μας ξαναγύρισε στην ύφεση με κλειστές Τράπεζες, με λουκέτα στις Επιχειρήσεις, με σημαντική αύξηση της ανεργίας, με πρόσθετα επαχθή φορολογικά μέτρα.

Του συνιστώ να ασχοληθεί με τα του οίκου του που θέλει ακόμα πολύ δουλειά και νοικοκύρεμα και ας αφήσει τις υποδείξεις.

Η ΝΔ του Βαγγέλη Μειμαράκη έχει γίνει πιο φιλολαική;
Σίγουρα όχι. Μόνο τα προσωπεία αλλάζουν. Η δεξιά έχει στο DNA της το συντηρητισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Επιστρέφει πάντα στον παλιό της εαυτό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ έφερε αυτή τη φορά τα δύο αυτά κόμματα πιο κοντά; Θα δούμε αυτήν την προεκλογική συνεργασία να μετεξελίσσεται σε κάτι πιο βαθύ, ενδεχομένως και σε ένωση των δύο χώρων;

Η ενιαία κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης είναι απαίτηση των πολιτών και ανάγκη για τη χώρα.

Η διάψευση κάθε προσδοκίας που είχε επενδύσει ένας κόσμος στο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε τις συνθήκες.

Με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ με καλή πίστη, ειλικρίνεια και αξιοπιστία κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα. Το ίδιο έγινε και με τις Κινήσεις Πολιτών, που έχουν αναπτύξει για πολλά χρόνια αξιόλογη δραστηριότητα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ και στις Κινήσεις Πολιτών δεν είναι μια ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη. Έχει το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Για την δημιουργία ενός ισχυρού Τρίτου Εναλλακτικού Πόλου με αυτόνομο λόγο και ρόλο, με σαφήνεια οριοθετημένο από την βαθιά συντηρητική και νεοφιλελεύθερη Δεξιά που εκπροσωπεί η ΝΔ και από την συντηρητική, λαϊκίστικη, ιδεοληπτική, παρωχημένη Αριστερά που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν τα βρήκατε;
Δεν είναι άδικο να ζητάς από έναν πρώην πρωθυπουργό να μην είναι υποψήφιος; Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει για τον κ. Παπανδρέου ή μήπως το προσκλητήριο σας παραμένει ανοιχτό;


Το προσκλητήριο για το «Κοινό μας Σπίτι» είναι για όλους πάντα επίκαιρο και ανοιχτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: