Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: "ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ κ.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΌΤΙ ΈΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΛΕΟΝ"

  • Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέτε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής;
  • Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως το λέω γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής και μετά από την ομολογία εχτές του κ. Μιχαλολιάκου ότι αποδέχεται ότι έχει την πολιτική ευθύνη για μια δολοφονία, η ψήφος στη Χρυσή Αυγή κ. Χατζηνικολάου δεν είναι πολιτική επιλογή πλέον.
  • Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι το λιγότερο.
  • Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όσο απελπισμένος κι αν είναι κάποιος δεν μπορεί να στηρίζει εγκληματίες.
  • Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χθες αποκαλύψαμε βίντεο με δηλώσεις του Μιχαλολιάκου το 2012 όπου δηλώνει ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η σπορά των ηττημένων του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου του 1945» και χαρακτηρίζει μόνος του τον εαυτό του και τους οπαδούς του «εθνικοσοσιαλιστές και φασίστες».
  • Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι λοιπόν πολύ επικίνδυνη αυτή η επιλογή και θα πρέπει κάθε δημοκράτης πολίτης να προβληματιστεί να σκεφτεί και στο δίλημμα αυτό να απαντήσει ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Δημοκρατική Συμπαράταξη.
  • Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την κα Φώφη Γεννηματά. Κυρία Πρόεδρε καλημέρα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με ταλαιπωρημένη φωνή, όπως ακούω.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχει κλείσει η φωνή, μετά από είκοσι ομιλίες και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα δυσκολεύομαι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχετε κάνει όμως μια πολύ σκληρή προεκλογική εκστρατεία, η οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αποδίδει και καρπούς μέχρι στιγμής, ωστόσο εγώ θέλω να συζητήσουμε σήμερα για τη Δευτέρα, δε θέλω να συζητήσουμε για την Κυριακή, γιατί το μυαλό όλων μας είναι στη Δευτέρα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για τη Δευτέρα αγωνίζομαι κι εγώ κ. Χατζηνικολάου. Είναι κρίσιμο να είναι τρίτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουμε τη Δευτέρα να έχουμε σταθερή Κυβέρνηση για μια τετραετία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, αν όντως είναι τρίτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ στις συνεννοήσεις στις συζητήσεις που θα κάνει με όποιον εκ των άλλων δύο είναι πρώτος, γιατί αυτός θα έχει πάρει και το μπόνους των 50 εδρών, που θα είναι απαραίτητες για να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός 151, τι θα θέσετε σαν προϋπόθεση συνεργασίας; Θέλω να πω ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να είναι το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Κυβέρνηση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε κ. Χατζηνικολάου, υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το ένα είναι η Κυβέρνηση αυτή να μπορεί να είναι μακράς πνοής. Το μοντέλο ένα ισχυρό κόμμα και ένα μικρότερο δίπλα του, είδαμε ότι δεν απέδωσε καρπούς, δεν άντεξε. Όπως η αυτοδυναμία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Επίσης αυτό το μοντέλο κράτησε εφτά μήνες και φτάσαμε στις εκλογές.

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Άρα χρειάζεται Κυβέρνηση μακράς πνοής και όχι Κυβέρνηση με σημαία ευκαιρίας. Αυτό είναι το πρώτο. Για μας λοιπόν το ζητούμενο θα ήταν να συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Κυβέρνηση αυτή, όπως συνεργαστήκαμε το καλοκαίρι όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την άτακτη χρεοκοπία, έτσι και τώρα πρέπει όλοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνει αυτή η Κυβέρνηση για να μπορέσει να σταθεί και να προχωρήσει και να μακροημερεύσει, είναι να έχει μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία, με συγκεκριμένους στόχους, σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Αυτή η Κυβέρνηση κ. Χατζηνικολάου θα πρέπει να εξειδικεύσει πολύ σοβαρά ζητήματα που έμειναν ανοιχτά από τη συμφωνία που έφερε στη χώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό, και αν δεν το κάνουν αυτό έμπειρα και ικανά στελέχη, ικανά να διαπραγματευθούν την εξειδίκευσή τους κινδυνεύουν οι εφαρμοστικοί νόμοι να είναι πραγματικά ακόμα σκληρότεροι από ότι έχουμε μέχρι σήμερα δει στο δημόσιο διάλογο.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση αυτή είναι να παλέψει να αγωνιστεί για να αλλάξει πολύ δύσκολους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι δεν είναι απλώς καταστροφικοί για κάποιες κοινωνικές ομάδες, είναι ισοπεδωτικοί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Και το τρίτο..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα λεπτό, πριν πάτε στο τρίτο, σε ποιους όρους της συμφωνίας αναφέρεστε; Στο ΦΠΑ ας πούμε, στο ασφαλιστικό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’αρχήν το ασφαλιστικό σας είπα και πριν είναι από τα ζητήματα που έχουν μείνει ανοιχτά. Δεν έχει εξειδικευθεί, άρα έχει μεγάλη σημασία πως θα εξειδικευθεί στους εφαρμοστικούς νόμους.

Μιλάω για όρους που είναι συγκεκριμένοι και πρέπει να δούμε πως θα τους αλλάξουμε, όπως για παράδειγμα το 23% στην εκπαίδευση ή η φορολόγηση των αγροτών ή οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ή οι ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς που επίσης δεν πρέπει να μείνουν στο κενό. Πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια ο δανειολήπτης ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, βεβαίως με κάποιους όρους, αλλά δεν μπορούμε να τον αφήσουμε ακάλυπτο, αστήρικτο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα η εφημερίδα Αγορά αποκαλύπτει ότι η Επιτροπή Σοφών εισηγείται οριζόντιες περικοπές 5% έως 7% στις συντάξεις με ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης εντός του Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το επόμενο θέμα που θα σας έλεγα ότι θέτουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας. Είναι πέντε ζητήματα που έχουμε θέσει σε σχέση με τους όρους αυτής της συμφωνίας. Πέντε ζητήματα για τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αγωνιστεί η επόμενη Κυβέρνηση να τα βελτιώσει.

Και το τρίτο σκέλος αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις κ. Χατζηνικολάου. Ακόμα κι αν δεν είχαμε μνημόνιο, ακόμα κι αν δεν είχαμε υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος και στο κοινωνικό κράτος.

Στο πολιτικό σύστημα για παράδειγμα θα πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί αυτός ο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών. Όσο έχει την ευκαιρία το δεύτερο κόμμα να ξεφεύγει από τις ευθύνες του και να είναι απέναντι να πυροβολεί και να λαϊκίζει με ψέματα, με δημαγωγία για να ξαναγίνει πρώτο κόμμα, δε θα γλιτώσουμε ποτέ από το πελατειακό κράτος, από τις πελατειακές σχέσεις, δε θα γίνουμε ποτέ μια κανονική χώρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα θέλω να σας ρωτήσω αν η αρχική σας τοποθέτηση για σταθερότητα και για Κυβέρνηση που θα αντέξει στο χρόνο σημαίνει ότι η επιδίωξή σας τη Δευτέρα θα είναι να συμμετάσχουν όσο περισσότερα κόμματα γίνεται σε αυτή την Κυβέρνηση και επομένως πιθανόν να είναι και μια Κυβέρνηση μεγάλου «ευρωπαϊκού» συνασπισμού.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αναμφίβολα θεωρώ ότι προτεραιότητα είναι να συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Κυβέρνηση αυτή.

Εξάλλου δεν είναι κάτι δύσκολο, επιτεύχθηκε το καλοκαίρι όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με το grexit. Το ζήσαμε όλοι. Είχαμε πέντε κόμματα και 220 βουλευτές που στήριζαν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτή η συνεννόηση και η συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές.

Κατ’ αρχήν ήταν αδιανόητο το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε σε αυτές τις εκλογές, με ευθύνη του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε προηγούμενη Κυβέρνηση που να στηρίζεται από 220 βουλευτές στα χρόνια της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, (πλέον) όλοι γνωρίζουν, όλοι έχουν ευθύνες για το σημείο που βρισκόμαστε και δεν είναι ώρα να δραπετεύσει κανείς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κα Γεννηματά, καλή επιτυχία στη μάχη της Κυριακής.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το δίλημμα κ. Χατζηνικολάου αυτών των εκλογών δεν είναι ποιος θα είναι ο πρώτος ή ο δεύτερος, το δίλημμα είναι ποιος θα έχει την τρίτη εντολή κι είναι ένα δίλημμα που δεν είναι διχαστικό, γιατί είναι στήριξη στη Δημοκρατία και στη συνεργασία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέτε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως το λέω γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής και μετά από την ομολογία εχτές του κ. Μιχαλολιάκου ότι αποδέχεται ότι έχει την πολιτική ευθύνη για μια δολοφονία, η ψήφος στη Χρυσή Αυγή κ. Χατζηνικολάου δεν είναι πολιτική επιλογή πλέον.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι το λιγότερο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όσο απελπισμένος κι αν είναι κάποιος δεν μπορεί να στηρίζει εγκληματίες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χθες αποκαλύψαμε βίντεο με δηλώσεις του Μιχαλολιάκου το 2012 όπου δηλώνει ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η σπορά των ηττημένων του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου του 1945» και χαρακτηρίζει μόνος του τον εαυτό του και τους οπαδούς του «εθνικοσοσιαλιστές και φασίστες».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι λοιπόν πολύ επικίνδυνη αυτή η επιλογή και θα πρέπει κάθε δημοκράτης πολίτης να προβληματιστεί να σκεφτεί και στο δίλημμα αυτό να απαντήσει ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κα Γεννηματά, καλή επιτυχία την Κυριακή, καλημέρα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: