Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Η "ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Το Ασφαλιστικό αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί την κυβέρνηση και θα κρίνει τελικά τη δυναμική της.



Η διαρροή, άλλωστε, βουλευτών μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο όσο και εάν ο Α. Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος για τους συνεργάτες του. Ο ίδιος, παρουσιάζεται έτοιμος να αναζητήσει ακόμη και πρόθυμους βουλευτές έξω από το κόμμα για να στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία, με τα φώτα να δείχνουν προς τους βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, θέλει να πείσει, όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τα μέλη της, ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό είναι αναγκαίες και πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται να εγγυάται, μάλιστα, το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων και την αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών.

Αναπόφευκτες οι μειώσεις

Με non paper, όμως, το ψαλίδι στο ΕΚΑΣ επιβεβαιώνεται και η εθνική σύνταξη τοποθετείται στα 384 ευρώ. Όσα χρήματα, μάλιστα, περικοπούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποσό που υπολογίζεται στα 1,8 δις ευρώ, θα καλυφθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η αύξηση των εισφορών είναι μια ακόμη καυτή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης που φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερες αντιδράσεις. Η θετική στάση των εργοδοτών για το θέμα είναι βέβαια θετικό σημάδι αλλά οι αστοχίες της κυβέρνησης στο θέμα αυτό παραμένουν σημαντικές.

Η διόρθωση των ρυθμίσεων που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» είναι από τα πρώτα θέματα τα οποία και πρέπει να διευθετηθούν. Συγκεκριμένα, με την τωρινή πρόταση ένας επαγγελματίας που δηλώνει εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πληρώσει υψηλότερες εισφορές στον ΟΑΕΕ, που στα υψηλά εισοδήματα αγγίζουν έως και το 223%. Όπως είναι κατανοητό η διόρθωση αυτών είναι επιτακτική ανάγκη με το πρωθυπουργικό επιτελείο και το τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου Εργασίας να δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό.

Στρέβλωσεις στην αγορά

Οι υψηλές εισφορές των εργοδοτών είναι θέμα που αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και για άλλους λόγους. Συγκεκριμένα όπως φαίνεται και από τομείς ερευνας των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ) ο αντίκτυπος του υψηλού μη μισθολογικού κόστους είναι αρνητικός και δημιουργεί στρέβλωσεις στην αγορά. Οι υψηλές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων λειτουργούν ως τροχοπέδη στη διαδικασία νέων προσλήψεων με μεγαλύτερο θύμα το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα. Όσο μεγαλώνουν οι εισφορές τόσο περισσότεροι οι ανασφάλιστοι και τόσο μεγαλύτερα τα δημοσιονομικά ελλείματα.

Η Αθήνα όμως δεν έχει άλλη επιλογή, αυτή είναι η θεώρηση της κυβέρνησης που τονίζει την αναγκαίοτητα αυτών των μέτρων και αυτή είναι και η αντιμετώπιση του ξένου τύπου που παρουσιάζει τον Α. Τσίπρα ως τιρητή των δεσμευσεών του μετά και την υλοποίηση της εκ βάθους αναθεώρησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε αναμονή οι Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, μίλησε για παραπληροφόρηση σχετικά με τις αλλάγες τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί για το καλύτερο και για την δημιουργία συνταξιούχων «μιας ταχύτητας». Ιδιοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται για όλους και αυτό παραπέμπει και στους ελευθερους επαγγελματίες.Όπως τόνισε για το θέμα των ελέυθερων επαγγελματιών θα γίνουν όσες ρυθμίσεις κριθούν δίκαιες αλλά κανείς κλάδος δεν μπορεί να ευνοηθεί.

Όσον αφορά στις στενές επαφές με την ΕΕ για το θέμα του ασφαλιστικού ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό είναι τόσο εθνικό όσο και ευρωπαικό θέμα καθώς η Ευρώπη οφείλει να θυμάται τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όπως φαίνεται, δεν θα συζητηθούν στη σύνοδο της Ευρωζώνης την επόμενη Πέμπτη με την Αθήνα να τρέχει πίσω από τον χρόνο και τους θεσμούς να μην πολυβιάζονται. Όπως έχει ξεκαθαριστεί άλλωστε το θέμα του ασφαλιστικού θα συζητηθεί με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης μόνον όταν έχει αποφανθεί το κουαρτέτο. Ο Γ. Νταισεμπλουμ, μάλιστα, σε μια δήλωση που συζητήθηκε πολύ μίλησε για αξιολόγηση που μπορεί να πάρει και μήνες.

Η αναμονή θα είναι βασανιστική, ειδικά για αυτούς που πλήττονται περισσότερο- τους Ελληνες πολίτες!


Το ανάρτησα από http://www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: