Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΉΜΑΣΤΑΝ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΟΙ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΆΝΕΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ


ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ


Η πρόταση για το ασφαλιστικό δεν οδηγεί πουθενά, δεν είναι μεταρρύθμιση. Οδηγεί σε φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό, δημιουργεί κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα με τους αγρότες, με το θέμα που έχει δημιουργηθεί, που είναι αναστατωμένη όλη η Ελλάδα και απ’ ότι φαίνεται δεν θα τελειώσει και γρήγορα αυτό, ποια είναι η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Χθες είπαμε στον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η φράση αυτή τους ενόχλησε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή την πρόταση διότι δεν οδηγεί πουθενά, δεν είναι μεταρρύθμιση. Οδηγεί σε φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό, δημιουργεί κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Άρα οδηγεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην ανάγκη για νέες πολύ σκληρές παρεμβάσεις.

Άρα ούτε βιώσιμη λύση δίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουμε πάλι ασφαλιστικό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως. Όταν λέει το Οικονομικό Επιμελητήριο ότι ένας επιστήμονας επαγγελματίας στα 10 ευρώ που παίρνει θα δίνει τα 7 για φόρους και εισφορές και αντίστοιχα ένα ζευγάρι αγροτών θα πληρώνει το 66% του εισοδήματός του για φόρους και εισφορές, τη στιγμή που ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα αρνείται όλα αυτά τα νούμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χαρακτήρισε πλαστά χθες. Εντελώς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς δώσαμε και παραδείγματα και εφόσον συνεχιστεί ο διάλογος θα συνεχίσουμε να δίνουμε στη δημοσιότητα και άλλα παραδείγματα για την εφαρμογή αυτής της πρότασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως ένα σημείο, η κυβέρνηση ….

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εδώ μιλάμε για εξόντωση.

Ήμασταν οι μόνοι που καταθέσαμε προτάσεις για το ασφαλιστικό

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς καταθέσαμε χθες προτάσεις. Ήμασταν οι μόνοι που καταθέσαμε προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω, το άκουσα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και πρέπει να σας πω ότι δεν ακούσαμε ούτε μια λέξη για τις προτάσεις που καταθέσαμε. Πήρε το λόγο ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του απλά και μόνο για να ξαναχτίσει το δίπολο με τη Ν.Δ. και να αρχίσουν οι κοκορομαχίες. Και ακολούθησε μια κοκορομαχία με τον κ. Μητσοτάκη άνευ περιεχομένου, την ώρα που ο ελληνικός λαός είναι στους δρόμους.

Εάν υπάρχει κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν υπάρχει να μας το πει.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακούστε να σας πω. Έχει 153 βουλευτές. Έχει 153 βουλευτές να πάει να το ψηφίσει και θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός και η ιστορία γι’ αυτό. Ή θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα δουλέψει να προχωρήσει και θα δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας και δεν θα οδηγήσει ξανά σε αδιέξοδα, ή αν δεν τους έχει τους 153 βουλευτές και δεν μπορεί και νομίζει ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη, να μας το πει για να δούμε τότε τι πρόταση θα καταθέσουμε.

Εξεταστική Επιτροπή: Πρέπει να τελειώνουμε με το χθες

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’ αρχήν η Εξεταστική δεν είναι προανακριτική. Η Εξεταστική διερευνά και εφόσον βρεθούν στοιχεία, αποφασίζει η Βουλή εάν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Εγώ λέω κάτι άλλο. Λέω ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με το χθες και να αποφασίσουμε όλοι μας ποια ήταν η ιστορική πορεία της οικονομίας από την ώρα που μπήκαμε στην ευρωζώνη μέχρι σήμερα; Υπάρχουν ευθύνες; Υπάρχουν λάθη; Υπάρχουν παραλείψεις; Αλλά όχι να πάμε σε ένα πόρισμα σούπα. Ή με μικροκομματικές λογικές να πετάει ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να τα απαντήσουμε όλα αυτά και να δούμε και πώς φτάσαμε ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξάρτητα από το πώς αποφασίσετε όταν θα έρθει η ώρα, αν έρθει η ώρα, για το εάν θα γίνει Εξεταστική ή όχι, τώρα το γενικό πολιτικό θέμα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μια στιγμή να ολοκληρώσω, γιατί ζητάμε εμείς ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ευθύνες λέτε ότι έχει μόνο ο Βαρουφάκης, έχει όλη η κυβέρνηση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί ζητάμε εμείς την Εξεταστική για όλη την περίοδο; Διότι πρέπει να δούμε και πώς φτάσαμε στον εκτροχιασμό το δημοσιονομικό το 2009. Να δούμε τις ευθύνες της κυβέρνησης 2004 – 2009 και ρώτησα το νέο αρχηγό της Ν.Δ. τον κ. Μητσοτάκη εάν θα δεχτεί να συνυπογράψει το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσουμε όλη την περίοδο και προφανώς ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τον φέρετε σε αντιπαράθεση με τον καραμανλισμό; Κι εσείς έχετε περίεργα πράγματα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί; Νομίζω ότι όλοι πρέπει να καθαρίσουμε με το χθες, ιδιαίτερα αυτοί που προσπαθούν να παρουσιαστούν σήμερα ως οι νέοι μεταρρυθμιστές, όχι μόνο στα λόγια λοιπόν. Στην πράξη να δούμε ποιος έφταιξε και ποιος έχει ευθύνες που φτάσαμε έως εδώ, γιατί όποιος δεν το δεχτεί ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κακλαμάνης προηγουμένως μας είπε ότι ο Καραμανλής είναι που είχε την ανεργία στο 7% και την παρέδωσε. Δηλαδή θριαμβολογούσε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και τα 35 δις έλλειμμα ποιος τα δημιούργησε; Ως δια μαγείας έγιναν; Στην τελευταία 5ετία της Ν.Δ. δημιουργήθηκαν όλα αυτά και η εκτόξευση του χρέους και το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία και λέγαμε δεν συμβαίνει τίποτα είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία. Δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο. Και ξαφνικά όλοι πυροβολούν το ΠΑΣΟΚ.

Ακούω πολλές φωνές να λένε ότι πρέπει να γίνει συνέδριο και να προχωρήσουμε. Μα, τι συνέδριο θα γίνει; Ποιοι θα είναι οι σύνεδροι; Πώς θα εκλεγούν; Να έρθουν οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί να μεταφέρουν τα συστήματά τους και τους ανθρώπους τους;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω καταθέσει μια πρόταση. Μια συζήτηση έχει ξεκινήσει για την ενοποίηση αυτού του χώρου, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, του ριζοσπαστικού κέντρου, όπως λέω εγώ.

Μια συζήτηση που δεν έχει προαπαιτούμενα. Μια συζήτηση πολύ ανοιχτή που λέει ελάτε να βάλουμε ως προτεραιότητα την πρότασή μας για την Ελλάδα. Ποιες είναι τέλος πάντων ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που θα κατέβει στη δημιουργία ενός κόμματος ας πούμε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτά όλα θα τα αποφασίσουν αυτοί που θα συμμετέχουν. Το πρώτο βήμα είναι να συμφωνήσουμε γύρω από τις πολιτικές. Οι πολιτικές πρέπει να μας ενώσουν. Και γι’ αυτό προτείνω προγραμματική Συνδιάσκεψη και δεν προτείνω συνέδριο.

Ακούω πολλές φωνές να λένε ότι πρέπει να γίνει συνέδριο και να προχωρήσουμε. Μα, τι συνέδριο θα γίνει; Ποιοι θα είναι οι σύνεδροι; Πώς θα εκλεγούν; Να έρθουν οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί να μεταφέρουν τα συστήματά τους και τους ανθρώπους τους; Αυτό είναι μια παθογένεια. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εσείς θα είσαστε μέχρι να αφήσετε την καρέκλα του προέδρου για να σχηματιστεί; Γιατί υπάρχει κι αυτό, ότι εντάξει η Γεννηματά μπορεί και να μην είναι και να αφήσει την καρέκλα της ενόψει του ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω κάνει μια υπέρβαση και έχει έρθει η ώρα να κάνουν υπερβάσεις όλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού συνίσταται η υπέρβαση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είπα ξεκάθαρα στην πρόταση που κατέθεσα για διάλογο, ότι ο επικεφαλής της ευρύτερης παράταξης, θα πρέπει να εκλεγεί από τη βάση της παράταξης. Δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα είναι υποχρεωτικά επικεφαλής ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σχήματος. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια σοβαρή υπέρβαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια είναι. Αν υλοποιηθεί κιόλας θα είναι ακόμη πιο σοβαρή.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω πως ήταν ένα εμπόδιο μέχρι τώρα αυτό. Κανείς δεν ερχόταν να συζητήσει αισθανόμενος ότι θα έρθει να γίνει ένα κομματάκι του ΠΑΣΟΚ; Δεν θέλουμε κανείς να έρθει να γίνει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να ενωθεί αυτός ο χώρος ξανά.

-Θέλω να σας πω πριν φύγουμε από αυτό το θέμα, ότι έγινε μια δημοσκόπηση από την Kapa Research για λογαριασμό του Βήματος την προηγούμενη Κυριακή που δημοσιεύτηκε. Το 94% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 74% των ψηφοφόρων του Ποταμιού βλέπουν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι ακριβώς αυτό που δημιουργείται στη βάση αυτής της παράταξης πρέπει να μας ωθήσει όλους στο να κάνουμε όλοι υπερβάσεις και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο βήμα ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και αγκαλιάστηκε. Από το 2,7% που με ρωτούσαν όταν ξεκινήσαμε την προεκλογική εκστρατεία εάν θα μπούμε στη Βουλή, φτάσαμε στο 6,5% σε καταστάσεις ακραίας πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: