Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ 4η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Απ’ το πρωί διάβαζα στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο πως στη σημερινή μας συνεδρίαση θα «καεί» το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Παράταξης. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα τους διαψεύσουμε.
Με το πέρας της σημερινής διαδικασίας, μέσα από τις γόνιμες τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν, θα βρεθεί ο κοινός τόπος για το πώς πορευόμαστε, έτσι ώστε να μην ακυρωθεί εκ των έσω αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Γιατί είναι ξεκάθαρο πως πέραν από κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί για να φτάσουμε στον τελικό στόχο, πάνω απ’ όλα μας ενώνει ο στόχος που δεν είναι άλλος απ’ την ενδυνάμωση του χώρου και την αύξηση της επιρροής του στο κοινωνικό πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθώ κι εγώ μέσα από τη σημερινή μου τοποθέτηση, προσπαθώντας να συμβάλω στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν ξανά το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, όχι μόνο ως χώρος, αλλά και ως Χώρα.

Οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών την τελευταία 5ετία έχουν οδηγήσει:


Στην όξυνση της αμφισβήτησης των πολιτών έναντι του πολιτικού προσωπικού.
Στην αύξηση και στην Ελλάδα του ποσοστού των ευρωσκεπτικιστών, που έχει ως συνέπεια όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων πολιτών να επιθυμεί την έξοδο της Χώρας από την Ο.Ν.Ε.
Στην ενίσχυση της τάσης του «ωχαδερφισμού» & της αποπολιτικοποίησης.
Στην ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, όπως αυτό λειτουργεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με την υποχώρηση της κοινωνικής επιρροής του εκφραστή του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην πατρίδα μας και την άνοδο στην εξουσία ενός Kόμματος που διατείνεται ότι διέπεται από τις αρχές της Ευρωκομμουνιστικής Αριστεράς.

Η εξέλιξη των πραγμάτων στη Χώρα μας συναρτάται απ’ το πως θα τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις επί δύο κομβικών θεμάτων:

1ο. Από την πρόταση που θα καταθέσουν για την συντομότερη δυνατή χρονικά υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου με την αναλογικότερη και κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών.

2ο. Από τον προγραμματικό τους λόγο και τις ελπίδες και προοπτικές που αυτός θα γεννήσει στους Έλληνες πολίτες & στις νεότερες γενιές για την μετά μνημόνιο εποχή.

Αν καταφέρουμε εμείς να δώσουμε πειστικές, ρεαλιστικές, προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες απαντήσεις, θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε το κύμα συντηρητικοποίησης της κοινωνίας που παρατηρείται ιστορικά κάθε φορά που αριστερές κυβερνήσεις διαψεύδουν τις προσδοκίες της.

Ήρθε λοιπόν η ώρα, ως Έλληνες Σοσιαλιστές, να πάρουμε ξεκάθαρες αποφάσεις για το ποιες δυνάμεις της Ελληνικής Κοινωνίας επιθυμούμε να εκπροσωπήσουμε.

Θα εκπροσωπήσουμε την πελατειακή Ελλάδα ή την Ελλάδα των άξιων & των αξιών;

Θα δώσουμε προοπτική στους νέους επιστήμονες που υποαπασχολούνται, είναι άνεργοι και οδηγούνται στην οικονομική μετανάστευση;

Θα ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία, για να εξισορροπηθεί το πλήγμα που υπέστη το βιοτικό επίπεδο της μέσης Ελληνικής οικογένειας;

Πιστεύουμε στην αυτοαπασχόληση, στην ύπαρξη μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων ή όχι;

Επιθυμούμε την θεσμική επαναφορά των εργασιακών σχέσεων ή όχι;

Θα στηρίξουμε την καινοτομία & την επιχειρηματικότητα;

Θα προτείνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης για τη Χώρα και τους πολίτες της;

Βάσει των αποφάσεων που θα λάβουμε, θα πρέπει να δούμε το πολιτικό όχημα που θα χρησιμοποιήσουμε και κυρίως τους επιβάτες αυτού.

Τον τελευταίο καιρό ακούω διαρκώς ότι το «όχημα» δεν μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι ξεκάθαρα και άλλοι κεκαλυμμένα, φοβούμενοι τα μέλη του Κινήματος, επιδιώκουν να το εξαφανίσουν απ’ τον πολιτικό χάρτη.

Το οξύμωρο είναι ότι αυτό δεν το ακούς απ’ τον απλό κόσμο, που άοκνα και άδολα στήριξε το Κίνημα, αλλά από κάποιους που έχτισαν τις καριέρες τους πάνω στους αγώνες όλων ημών των απλών μελών και στην κρίσιμη ώρα λιγοψύχησαν.

Η όλη κατάσταση προσομοιάζει με αυτή κάποιου εμπρηστή, που βάζει φωτιά στο σπίτι, το βλέπει να καίγεται, διαπιστώνει ότι τα αποκαΐδια δεν χρήζουν αναστηλώσεως και επιθυμεί στο νέο σπίτι να είναι ο ίδιος ο μελετητής, ο επιβλέπων μηχανικός και ο μετέπειτα οικοδεσπότης.

Επειδή λοιπόν δεν μ’ αρέσει να μασάω τα λόγια μου, σας λέω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επανακάμψει αρκεί να προβάλουμε την μεγάλη προσφορά του στον τόπο & τους Έλληνες και αρκεί να αντιπαραβάλλουμε στα όποια λάθη ή αστοχίες των περιόδων της διακυβέρνησης μας, ακόμα και στα σκάνδαλα που καταλογίζουν σε πρώην στελέχη μας, τα φρέσκα πρόσωπα που σήμερα εκπροσωπούν το χώρο στα κεντρικά και αποκεντρωμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ, στην αυτοδιοίκηση, στους χώρους δουλειάς, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς Συλλόγους, παντού!!!

Η ιστορία λοιπόν του Κινήματος και η παρουσία στις τάξεις του ανθρώπων μέσα από την κοινωνία, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ανατάξουν την επιρροή του Κινήματος στο εκλογικό σώμα.

Θα μπορούσαν, αρκεί οι ίδιοι να μην ακυρώνουμε την ιστορία μας, την προσφορά μας στον τόπο και να μην αποδομούμε τους ηγέτες μας και τα στελέχη που επισφράγισαν θετικά με την παρουσία τους την μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

Δείτε πως λειτουργεί η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ των 190 δις χρεών, όπως αποκάλυψε Σαββατιάτικη εφημερίδα, έναντι της ιστορίας και των ηγετών της.

Ο Καραμανλής κατέστρεψε την Ελλάδα και τον έχουν στο απυρόβλητο.

Τον Μητσοτάκη τον έκαναν επίτιμο.

Το νέο αρχηγό τον βάφτισαν μεταρρυθμιστή και τον κατέστησαν εν αναμονή Πρωθυπουργό.

Σε αντιδιαστολή μ’ αυτούς, εμείς κρύβαμε τον ήλιο πίσω από προσχηματικές πρωτοβουλίες.

Ζητούσαμε μόνοι μας την αυτοδιάλυση του Κόμματος για να πάρει τη θέση του κάτι απροσδιόριστο.

‘Όταν οι ίδιοι απαξιώνουμε το ΠΑΣΟΚ, όταν εμείς ζητάμε την κατάργησή του, πώς περιμένουμε να μας εμπιστευτούν οι πολίτες;

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι, οι μόνοι που αγωνιούμε και παλεύουμε ακόμα γι’ αυτό το Κόμμα είμαστε όσοι δεν φέρουμε καμιά ευθύνη για την πολιτική, ιδεολογική, οργανωτική, ηθική, κοινοβουλευτική και οικονομική πτώχευση του ΠΑΣΟΚ.

Όσοι δεν φταίμε, πιστεύουμε στην επανάκαμψη και οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης κραυγάζουν για νέο φορέα.

Νέο φορέα λοιπόν, αλλά πριν από αυτό, όσοι πρεσβεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του πρέπει να μας πουν:

1ον) Ποιοι είναι οι λόγοι που μας έφτασαν ως εδώ, έτσι ώστε στο νέο εγχείρημα να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

και

2ον) Ποιοι είναι οι υπαίτιοι αυτής της εξέλιξης, για να τους αφήσουμε εκτός του νέου εγχειρήματος.

Υπάρχει σήμερα στα σκαριά, βάσει της υπερβατικής προτάσεως της Προέδρου μας, ένα νέο φιλόδοξο εγχείρημα για την ανασύνταξη του χώρου και την επανασυσπείρωση όλων των δυνάμεων που εκφράζονται από τα ιδεώδη του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς & της Οικολογίας.

Οι χειρισμοί μας, για να μην έχει και αυτό το εγχείρημα την τύχη των προηγούμενων, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί ο χώρος δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς.

Η στόχευση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, τα βήματα συγκεκριμένα, οι αποφάσεις συλλογικές και οι διαδικασίες διαφανείς & ανοιχτές για κάθε Δημοκράτη, Προοδευτικό Έλληνα πολίτη, ώστε να μας εμπιστευθεί και να συμμετέχει.

Άλλωστε, η προσπάθεια που σήμερα εκκινεί έχει ως στόχο την ενεργοποίηση και επανασυσπείρωση στην Παράταξη όλων των ενεργών προοδευτικών πολιτών.

Επιθυμούμε τη δημιουργία ενός Κινήματος με όρους κοινωνικούς κι όχι ενός Κόμματος με όρους μηχανιστικούς και φεουδαρχικούς.

Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, δεν πρέπει ο χρόνος να ορίσει τις διαδικασίες, αλλά οι διαδικασίες το χρόνο.

Και βέβαια, αν θέλουμε η κοινωνία να πεισθεί ότι ξεκινάει κάτι καινούργιο και ότι «δεν αλλάζει απλά ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς», δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να προεξοφλούμε τις αποφάσεις που θα λάβει το σώμα της Συνδιάσκεψης.

Εμείς σήμερα εδώ, διαμορφώνουμε την εισήγηση μας προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, για το πως το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένα θα συμμετέχει στη διαδικασία.

Για το ποιά θα είναι η πρόταση του Κινήματος για τα ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά θέματα.

Θεωρώ δεδομένο ότι, το σώμα που θα συμμετέχει δύναται να αποδεχθεί, να τροποποιήσει ή ακόμα και να απορρίψει κατά πλειοψηφία τις θέσεις μας.

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτή καθ’ αυτή την Προγραμματική Συνδιάσκεψη, πιστεύω πως το περιεχόμενο της θα πρέπει να είναι διακηρυκτικό, να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα το σώμα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και ως προς την ουσία, για το καταστατικό, τις διαδικασίες, τις πολιτικές, τις συνεργασίες, για τις κοινωνικές συμμαχίες και το ποια κοινωνικά στρώματα και παραγωγικές τάξεις εκφράζουμε, για όλα.

Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία που θα αποφασίσει το ιδεολογικό & οργανωτικό πλαίσιο της Παράταξης.

Επειδή το νέο γεννάται μέσα από την αλήθεια και την αποφυγή των στρογγυλεύσεων και των ερμαφρόδιτων θνησιγενών επιλογών, οφείλουμε να πούμε ότι, επί της ουσίας οι επιλογές της επόμενης ημέρας είναι δύο.

Η πρώτη, είναι η αυτοτελής παραμονή των κομμάτων που συγκροτούν το συνασπισμό.

Βάσει αυτής, τα κόμματα και οι κινήσεις που συγκλίνουν, διατηρούν την οργανωτική τους δομή και λειτουργία και η εκλογική συμπαράταξη έχει κάθε φορά ως επικεφαλής, αυτόν που προκρίνει η κοινοβουλευτική της ομάδα και επιτυγχάνει τις συνθέσεις για τη διαμόρφωση της πολιτικής από την όσμωση των θεσμικών κεντρικών και αποκεντρωμένων οργάνων εκάστου φορέα.

Και η δεύτερη, είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα με δικό του Πρόεδρο και αντίστοιχη αιρετή οργανωτική δομή βάσει των καταστατικών του προβλέψεων.

Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ προτείνω ως πρώτο βήμα τη συγκρότηση ολιγομελών επιτροπών που θα αναλάβουν την ευθύνη να παρουσιάσουν στην Κ.Π.Ε. προτάσεις για την ιδεολογικοπολιτική και την οργανωτική εισήγηση που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στην Συνδιάσκεψη, αλλά και να απαντήσουν σε θέματα ως προς το ποιό πρέπει να είναι το σώμα αυτής, πώς προκύπτει, πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις, ποιά θα είναι η Οργανωτική Επιτροπή, αν αυτή θα συμπληρώνεται κάθε φορά που κάποιος (κόμμα, φορέας ή πρόσωπο) θα δηλώνει ότι συμμετέχει, κ.α.

Στις επιτροπές αυτές προτίθεμαι να υποβάλω κι εγώ τις προτάσεις μου σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προ και μετά της συνδιασκέψεως, έτσι ώστε να εκφραστεί η βάση του ΠΑΣΟΚ επί του νέου εγχειρήματος.

Γιατί είναι προφανές πως το σύνολο των μελών του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να λάβει τις όποιες αποφάσεις.

Παράλληλα με την προετοιμασία της συνδιασκέψεως, προτείνω όπως προχωρήσουμε, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου ή το πρώτο του Μαρτίου, στην εκλογή των αποκεντρωμένων μας οργάνων και την παράλληλη διεξαγωγή εκλογής αντιπροσώπων για συνέδριο νεολαίας, καθ’ ότι οφείλουμε να ανασυνταχθούμε άμεσα και στη νέα γενιά.

Γιατί οι πρωτοβουλίες για την αναγέννηση της Παράταξης πρέπει να αναληφθούν σε χωρικό και ηλικιακό επίπεδο από όργανα με νωπή εντολή και διάθεση για προσφορά.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει άλλωστε να είναι ετοιμοπόλεμο για κάθε ενδεχόμενο.

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι τιμητές του χώρου και βασικοί συντελεστές της νέας αρχής θα είναι όσοι με τις πράξεις τους οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην απαξίωση και στα όρια του κοινοβουλευτικού αφανισμού.

Μου είναι αδιανόητο να δεχθώ, ως μέλος Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος να είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να σταθούν στην κεφαλή μιας πορείας ή να είναι συμμέτοχοι μιας κινηματικής διαδικασίας .

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως όσα ονόματα κι αν αλλάξουμε, όσο καλούς γραφίστες κι αν έχουμε για τα σηματάκια, όσο ωραίες προτάσεις κι αν κάνουμε, ο κόσμος για να στρέψει το βλέμμα του στην Προοδευτική Παράταξη επιζητεί το καινούργιο.

Αν λοιπόν θέλουμε πραγματικά το χώρο πολιτικά κραταιό, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως εκτός από την ανακύκλωση προσώπων, δομών και ιδεών, υπάρχει και η ανανέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: