Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ: ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ


“Όπου υπάρχει Δημόσιο, υπάρχει βρωμιά και σκάνδαλα. Ήμουν κι εγώ αριστερός παλιά, αλλά πλέον πιστεύω μονάχα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την αυτενέργεια των πολιτών. Δεν μπορείς να φανταστείς τι είχαν δει τα μάτια μου στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς!”.
Ο συνομιλητής μου ήταν ένας τρέντι μεσήλικας με μια κοντομάνικη μπλούζα, όπου κυριαρχούσε το γαλάζιο και το πορτοκαλί. Είχαμε γνωριστεί στη Σαντορίνη. Εκείνος, ήταν εργοδότης μιας φίλης, που είχε αποφασίσει να αφήσει τα εγκόσμια για ένα χρόνο και να ζήσει σε μία από τις κατοικίσιμες σπηλιές του νησιού. Εγώ είχα πάει να την βρω. Ήμασταν τότε και οι δύο, πιο νέοι και όμορφοι, μα το Σαββατοκύριακο δεν έφερε το θαύμα - μόνο ένα ακόμη ρεπορτάζ.

“Το σχέδιό τους ήταν απλό. Θέλαν να στήσουνε ΙΕΚ για να τ' αρπάξουν απ' τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατάρτιση και την επιμόρφωση. Ανοίγαν οι δικοί τους τα ΙΕΚ, και για να μην φανεί πως τα κονδύλια τα διέθεταν στους κολλητούς τους, ανέθεταν σε κάποια εταιρεία “ανεξάρτητων εκτιμητών” να ελέγχει αν τα ΙΕΚ εκπληρούσαν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί έμπαινα εγώ στο παιχνίδι, με την εταιρεία που συστήθηκε για να παριστάνει τον ανεξάρτητο εκτιμητή. Πώς λειτουργούσαν τα ΙΕΚ; Με “Αλβανούς”. Σου δίνω και τα ονόματα. Πάνε και ρώτα...”

Δεν χρειάστηκε και πολύ. Ένα μήνα αργότερα, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς του ΠΑΣΟΚ, οδηγήθηκε σε παραίτηση για κάποιες γενναίες χρηματοδοτήσεις που είχε δώσει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ, τόσο αυτός, όσο και ο διάδοχός του, οδηγήθηκαν αργότερα στον εισαγγελέα με κατηγορίες για κακουργηματικού χαρακτήρα διασπάθιση δημοσίου χρήματος συνολικού ύψους 9,8 δισ. δρχ.. Μαζί τους κατηγορήθηκε η υπεύθυνη Οικονομικού και ο προϊστάμενος του τομέα Ευρωπαϊκών Επιχορηγήσεων της Γραμματείας, τον οποίον ο συνομιλητής μου, είχε περιγράψει ως εγκέφαλο του κυκλώματος των ΙΕΚ-μαϊμού. Η Δικαιοσύνη ωστόσο δεν πείστηκε για την ενοχή των κατηγορουμένων, ο τελευταίος στελεχώνει πλέον κάποια διεύθυνση “Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης”, και ως γνωστόν έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, είναι ιστορία πονεμένη. Παιδιά που απέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά δεν είχαν και τα χρήματα για να σπουδάσουν στην αλλοδαπή, κατέφυγαν σε κάποια ιδιωτικά ΙΕΚ, "πανεπιστήμια" ή μη. Κάποια άλλα παιδιά, βγήκαν στην αγορά εργασίας, με μόνο όπλο το απολυτήριο από κάποιο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο. Και κατά το 2006, σειρά ελέγχων στα ΤΕΕ αυτά της χώρας, ανέδειξε σωρεία παρατυπιών με αποτέλεσμα, κάποια ΤΕΕ να ξεμπερδέψουνε με πρόστιμα, και κάποια άλλα να κλείσουν. Τι θα γινόντουσαν οι απόφοιτοί τους – και μάλιστα εκείνοι που είχανε στο μεταξύ διοριστεί και στο Δημόσιο; Η τότε υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, επέλεξε μία πολιτική λύση: Εφόσον τα παιδιά αυτά δεν έφταιγαν για την κακοδιαχείριση και τον ελλιπή έλεγχο των εκπαιδευτηρίων τους, η Πολιτεία όφειλε να τους δώσει τη δυνατότητα να αποδείξουν την αξία του προσωπικού τους πτυχίου με εξετάσεις. Τον νόμο αυτό, που συνέταξε αλλά δεν υλοποίησε η Μαριέτα Γιαννάκου, υλοποιεί σήμερα ο Φίλης.


Δεν μιλάμε, ούτε για γιατρούς, ούτε για εκπαιδευτικούς, ούτε για πολιτικούς μηχανικούς, ούτε για αξιωματικούς, όπως πιστεύουν οι εννιά στους δέκα ανύποπτοι αναγνώστες. Μιλάμε για αποφοίτους επαγγελματικών λυκείων, για τους οποίους έχει ξεσηκωθεί ένας ολόκληρος ορυμαγδός, που λογοπαίζει την έννοια του “πτυχίου”, για να καταγγείλει πως το Δημόσιο είναι γεμάτο από επικίνδυνους πλαστογράφους. Αν όμως οι “πλαστογράφοι” αυτοί είναι επικίνδυνοι για το Δημόσιο, γιατί δεν είναι και για τον ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο κόπτονται οι ρήτορες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του κυρίου Λεβέντη; Γιατί δεν προτείνουν να στερηθούν των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, όλοι οι απόφοιτοι των επίμαχων ΤΕΕ;

Δεν πρόκειται καν για το θέατρο του παραλόγου. Οι κύριοι αυτοί, μαζί με την Κόπρο του Αυγεία που εμφανίζεται ως “ελληνική δημοσιογραφία”, γνωρίζουνε πολύ καλά το περιεχόμενο της διάταξης, όπως επίσης και το τι θα σήμαινε στην πράξη η απόλυση των χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΕ που εργάζονται ήδη, πάνω από μία δεκαετία, με τα σχολικά τους πτυχία. Δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τους ενδιέφερε όταν έστηναν ή κολάκευαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Στόχος τους είναι να αναζωπυρώσουνε ξανά το μίσος και την παράνοια, αδιαφορώντας ακόμα και για τις απίστευτες αθλιότητες που γράφονται στα σχόλια των social media εναντίον της κυρίας Γιαννάκου, που στο κάτω-κάτω της γραφής, υπήρξε και δικό τους στέλεχος.


Ας μην έχει κανείς την αυταπάτη, ότι η ανθρωποφαγία αυτή, επιδιώκει απλώς την πτώση της κυβέρνησης, όπως η κάθε κλασσική δημαγωγία. Λάθος. Η ανθρωποφαγία αυτή, επιδιώκει πρωτίστως την διαχείριση μιας - μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ - εποχής, με τρόπο που ο καθείς θα νοιώθει ευτυχής, μόνο και μόνο γιατί ο δρέπανος των απολύσεων θα τον έχει αφήσει αλώβητο.

Όχι μόνο στο Δημόσιο. Παντού.

Το ανάρτησα από https://www.facebook.com/GeneralGiap/posts/973464202771428

Δεν υπάρχουν σχόλια: