Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: ΓΙΑ ΈΝΑ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Σπύρος Παπασπύρος
Η δοκιμασία στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ, με τις ανατροπές στην Ουκρανία και το αίμα στον αραβικό κόσμο, που έπνιξε την αραβική «άνοιξη» πριν καν προβάλει, δημιουργεί νέες αβεβαιότητες και αναδεικνύει την ανάγκη νέων ισορροπιών στον κόσμο.

Τα οικονομικά αποτελέσματα μορφοποιούνται σε ένα νέο κύκλο βύθισης των ρυθμών ανάπτυξης. Ήδη εμφανίσθηκαν και πάλι οι δυσοίωνες προβλέψεις, για την Ευρωζώνη, την γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.


Είναι σίγουρο ότι τα τελευταία γεγονότα θα πολυχρησιμοποιηθούν ως άλλοθι, και για την απειλητική προβολή «νέων κακών», προκειμένου να συνεχιστούν με εμμονή τα μότο περί «ορθολογικής εξυγίανσης» των οικονομιών και «προστασίας» της δημοκρατίας και της ειρήνης.

Ωστόσο, οι ιδιότυποι διεθνικοί και εθνικοί ανταγωνισμοί εμπεριέχουν αυξανόμενη δύναμη οικονομικής και θεσμικής βίας - ακόμη και στον πολιτικό λόγο - στις πιο προηγμένες χώρες, όπως βλέπουμε τώρα σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ η παλαιότερα στην Μ.Βρεταννία.

Τα ερωτήματα είναι σταθερά περισσότερα από τις απαντήσεις.

Ο «ελληνικός Σεπτέμβριος» είναι -για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια- ένα σενάριο χωρίς εικόνα. Τα εμπρός η πίσω , τα μετά τα μνημόνια αλλά εντός της κρίσης, οι εκδοχές των πολιτικών εξελίξεων παραμένουν χωρίς ασφαλείς εκτιμήσεις και το σοβαρότερο χωρίς εμβάθυνση ιδεών, στην διαμάχη στο σημερινό «δημόσιο πεδίο».

Η αποσταθεροποίηση του λόγου ανόρθωσης είναι δεδομένη (αφού, εκτός των άλλων, δεν συνοδεύτηκε ποτέ από πρόταση συγκεκριμένου μοντέλου. ).

Η εκσυγχρονιστική, η φιλελεύθερη, η κεντροαριστερή ρητορική μεταρρυθμίσεων πάσχουν από κενό ουσίας ενώ η «αριστερά» παραμένει καρφωμένη με τα πόδια στην μυθολογία.

Απέναντι στις «κατεψυγμένες» πρακτικές , διακηρύξεις, ερμηνείες - εκδοχές και πριν παγιωθούν οι αποτρόπαιες καταστάσεις της κρίσης, ιδιαίτερα στα ποσοστά της ανεργίας των νέων και της φτώχειας, που πέρα από την οικονομική διάσταση τους, θέτουν πλέον μείζον ζήτημα δημοκρατίας ,απαιτείται η διαμόρφωση ενός νέου ριζοσπαστικού, δημοκρατικού ,πραγματικά ανοιχτού και ελεύθερου δημοσίου χώρου.

Ο «γαλαξίες των νέων γεγονότων» και αυτόν τον Σεπτέμβριο είναι η αντανάκλαση της πρόσφατης πορείας των πραγμάτων.

Τα επίδικα στο πολιτικό ημερολόγιο δεν μπορεί να είναι στο τι, πως, πότε η ποιος του προϋπολογισμού , των εκλογών, της εκλογής Προέδρου κλπ Πρέπει να είναι στην σύνθεση και τις λύσεις, με στρατηγική, ορίζοντα, σχέδιο ζωής για σήμερα και για αύριο. Αυτό πρέπει να αξιώσουμε, να διεκδικήσουμε, να δημιουργήσουμε, να καταφέρουμε και να πετύχουμε.

Στον χάρτη των φθαρμένων η αμήχανων η μετέωρων κομματικών σχηματισμών και κινήσεων δεν υπάρχει φως.

Χρειαζόμαστε επειγόντως νέο, ριζοσπαστικό, δημόσιο χώρο, που να βασίζεται στην πολιτική ανάλυση, τον σεβασμό και όχι την δαιμονοποίηση της διαφορετικής άποψης και στάσης, την μάχη επί προτεινόμενων λύσεων και σαφών προσανατολισμών, την αξία της πολιτικής και της Δημοκρατίας.
Χρειαζόμαστε έξοδο, για να φύγουμε από την παρακμή. Και να βγούμε πραγματικά και όχι μυθοπλαστικά και φαντασιακά από την κρίση.


*
Ο Σπύρος Παπασπύρος είναι κάτοχος MSc στην Δημόσια Διοίκηση, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ


Το ανάρτησα από http://www.ialithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: