Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

«Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ, ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ!»: ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗΣ


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρεύμα, αλλά οι πολίτες είναι εγκρατείς, γιατί αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του εγχειρήματος ανασυγκρότησης.

Η Αριστερά για να είναι ευεργετική πρέπει να ξεδιπλώσει τον καλύτερο εαυτό της. Ό,τι έχει κληρονομήσει από τη μεγάλη πολιτισμική και κοινωνική της παράδοση και ό,τι σημαντικότερο έχει δημιουργηθεί με την επίδραση των καλύτερων ιδεών, εμπειριών, αγώνων, θυσιών, ιδανικών και προτύπων.

Αυτόν τον τεράστιο σε μέγεθος και ποιότητα πολιτισμό, που κατακερματίστηκε, συμπιέστηκε και δυσφημίστηκε από τους μηχανισμούς της κυρίαρχης κουλτούρας, οφείλουμε να ανασυστήσουμε, αναδεικνύοντας τα στοιχεία του νέου κόσμου που φιλοδοξούμε να χτίσουμε, τις νέες ιδέες που πρεσβεύουμε και τους νέους ανθρώπους που ασφυκτιούν και πνίγονται μέσα στις συνθήκες ενός συστήματος που αποτινάσσει ό,τι αξιόλογο έχει αναδείξει και ότι ωραιότερο έχει ενδυθεί στα χρόνια της μεταπολεμικής του ευημερίας και πλέον επιδεικνύει απροκάλυπτα την αληθινή του φύση, την ωμή, άγρια, απάνθρωπη και καταστροφική για τη φύση και τον πολιτισμό.

Στον πολιτισμό της βίας, του ρατσισμού, της διαφθοράς, του αυταρχισμού, των κοινωνικών διακρίσεων και της υποτέλειας, καθήκον μας και συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι είναι να αντιπροβάλλουμε συστηματικά και αγωνιστικά, επίμονα και επεξεργασμένα, την ειρήνη σε διεθνές επίπεδο, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την ανεξαρτησία και τη δικαιοσύνη στον τόπο μας, αξίες, αρχές και θεσμούς που έχουν διασυρθεί, αλλοιωθεί και καταπατηθεί ασύστολα.

Πολιτισμός είναι τα γράμματα και οι τέχνες, αναμφίβολα. Αλλά όχι μόνο. Η εμπειρία αποδεικνύει τραγικά ότι δεν επαρκούν για να είναι η κοινωνία πολιτισμένη με τον τρόπο που η Αριστερά αντιλαμβάνεται την κοινωνική συνύπαρξη και με τους όρους που η κοινωνία έχει ανάγκη για να ζει και να δημιουργεί σε καθεστώς ειρήνης, ομόνοιας και συμμετοχής. Η αποκοπή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής από το νέκταρ των γραμμάτων και των τεχνών συντελέσθηκε με τις πιο βάρβαρες μεθόδους. Πόλεμοι, γενοκτονίες, φασισμός και αδικίες συνυπάρχουν με πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, όπερες και γκαλερί. Σπουδαία διανοητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα συμπλέουν με τις χείριστες συμπεριφορές και μεγάλα δημιουργήματα τις εξωραΐζουν. Στον κόσμο που η Αριστερά επαγγέλλεται, είναι υποχρεωτικό, ο πολιτισμός που αντιστοιχεί, να διαπερνάει όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και να μην περιορίζεται σε χώρους και δραστηριότητες που αποκαλούμε πολιτιστικές. Να είναι συστατικό στοιχείο, εποικοδομητικός παράγοντας και ασφαλιστική δικλείδα στην κυβέρνηση, τη Βουλή, τους θεσμούς, την οικονομία, τη δικαιοσύνη, την υγεία, στο στρατό και την αστυνομία, στην αυτοδιοίκηση, τον αθλητισμό, το εμπόριο, παντού και σε όλα.

Από το πιο σύνθετο ως το πιο απλό και καθημερινό, η Αριστερά οφείλει να πρωτοπορεί, να υπερασπίζεται και να συγκρούεται προτάσσοντας και βρίσκοντας τον τρόπο για την εφαρμογή και διάχυση στην κοινωνία, με αδιάκοπη αλληλοτροφοδοσία, των εναλλακτικών μοντέλων διαβίωσης και διακυβέρνησης. Να λειτουργεί το κράτος δημοκρατικά, αλλά να συμμετέχει ενεργά και ο πολίτης στην πολιτική ζωή μέσα από σωστούς θεσμούς και κατάλληλους διαύλους που τείνουν προς την άμεση δημοκρατία. Να καταπολεμηθεί αμείλικτα η διαφθορά, αλλά να διασφαλιστεί και η αξιοκρατία. Να αντιστραφεί η λιτότητα και η ανεργία, αλλά να οργανωθούν και οι εργαζόμενοι. Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εγκληματικότητα, αλλά να διευρυνθούν και να διασφαλιστούν και οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, ιδιαιτέρως των πιο ανίσχυρων, ανυπεράσπιστων και αδικημένων.

Όσο είναι απαράδεκτο να στήνονται οι δίκες από τους ισχυρούς, άλλο τόσο είναι εξωφρενικό να σκοτώνονται κάθε χρόνο δυο χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας των κακών δρόμων και της στρεβλής κουλτούρας των οδηγών. Όσο είναι καταστροφικό να ρημάζουν τους νέους οι έμποροι ναρκωτικών, άλλο τόσο είναι ντροπιαστικό να εξαναγκάζονται άνθρωποι να ζούνε στα παγκάκια και τα πεζοδρόμια.

Ένα συμβατό πολιτισμικό περιβάλλον είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν και οι στόχοι της οικονομικής ανασυγκρότησης του τόπου.

Το ανάρτησα από http://anemosantistasis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: