Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΌΤΑΝ Ο ΓΙΟΖΕΦ ΆΚΕΡΜΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, ΤΟΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΚΙ ΈΝΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ...ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΘΡΑΚΗΣ


Το άρθρο του Crash Magagine Online που δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουνίου 2015 αλλά εξακολουθεί να είναι πάντα επίκαιρο


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πώς ναυάγησε το μυστικό σχέδιο Άκερμαν και ήρθε το μνημόνιο!





Διαβάστε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το πώς ήρθαν τα μνημόνια στην Ελλάδα μετά το ναυάγιο του μυστικού σχεδίου που είχε καταρτήσει ο τότε ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank.

Αργά το απόγευμα της δωδεκάτης Οκτωβρίου ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank και στενός συνεργάτης τής Άνγκελα Μέρκελ, Γιόζεφ Άκερμαν, απολάμβανε το ηλιοβασίλεμα στη Χώρα Σαμοθράκης.



Το συνέδριο, στο οποίο είχε κληθεί να μιλήσει από την πρώην συνεργάτιδά του στη γερμανική τράπεζα, Κατερίνα Καραγιάννη, είχε στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και ο ελβετικής καταγωγής γερμανόφωνος με τη σύζυγό του, τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, έναν καθολικό επίσκοπο και άλλους, απολάμβανε τον καφέ του και το ονομαστό γλυκό κουταλιού σε ένα από τα παραδοσιακά καφέ της πρωτεύουσας του νησιού των Καβείρων.

Η αίσθηση της χαλαρότητας, οι μουσικές από τα σαντούρια, ο παφλασμός από τα νερά των καταρρακτών του νησιού στις ξακουστές «βάθρες», η ωραία κουζίνα με το παραδοσιακό κατσικάκι που είχε προηγηθεί και η φιλική ατμόσφαιρα έκαναν τον Γερμανό οικονομικό παράγοντα, ο οποίος είναι τακτικός συνομιλητής του προέδρου Ομπάμα και του Ρώσου προέδρου Πούτιν, να ανοιχτεί λίγο περισσότερο από το κανονικό. Οι συνομιλητές του είχαν την περιέργεια να μάθουν τι συνέβη το «μακρινό» 2010 όταν επισκέφθηκε στην καρδιά της κρίσης την Αθήνα και πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Κάποιοι είχαν ακούσει ότι του μετέφερε την ιδέα για ένα κρυφό σχέδιο που θα βοηθούσε στην εκτόνωση της οικονομικής κρίσης και θα απάλλασσε την Ελλάδα από την υποχρέωση της προσφυγής στο ΔΝΤ και το μνημόνιο.

Ήταν η εποχή που το 56% του ελληνικού χρέους διακρατείτο από δύο τράπεζες που δάνειζαν σταθερά την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία: Από την Deutsche Bank, της οποίας ηγείτο ο ίδιος ο Άκερμαν, και από τη γαλλική BNP Paribas.

Η ιδέα και μόνον ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να απειλήσει τους δύο αυτούς κολοσσούς με πτώχευση και στάση πληρωμών έκανε τον Άκερμαν να σκέπτεται ότι κάθεται επάνω από μια βόμβα που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκραγεί και να ανατινάξει δύο από τις κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης με ό,τι συνεπαγόταν αυτό.

Οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες και ανεξέλεγκτες γιατί η κρίση θα μεταδιδόταν στην καρδιά της ευρωζώνης, στον απρόσβλητο Βορρά.

Ο Άκερμαν -όπως θυμήθηκε μιλώντας στη συντροφιά της Σαμοθράκης που διψούσε να ακούσει ιστορίες για την τραγωδία της πατρίδας της- κάθησε στις αναπαυτικές άσπρες πολυθρόνες του Μεγάρου Μαξίμου, χάζεψε από μακριά τον αφηρημένο σε μπλε-γαλάζιο χρώμα πίνακα ζωγραφικής, που είχε τοποθετήσει ο Παπανδρέου πάνω από το γραφείο του στον τοίχο, και ξεκίνησε να του αναπτύσσει την ιδέα του.

Το κρυφό σχέδιο Άκερμαν προέβλεπε «δανειακή στήριξη της Ελλάδας με πολλά δισεκατομμύρια ώστε να κερδίσει πολύτιμο χρόνο και να απαλύνει την κρίση του δημοσίου χρέους, όχι να την αποτρέψει εντελώς». Όσες φορές κλήθηκε στο παρελθόν ο Άκερμαν να πει πόσο ήταν αυτό το ποσό σε άλλες ιδιωτικές συζητήσεις αρνήθηκε.
Η απάντηση
Στη Σαμοθράκη απάντησε. Ήταν το περίφημο σχέδιο 15+15. Όπως αποκάλυψε στους συνομιλητές του, 15 δισ. ευρώ θα συνεισέφεραν στην ελληνική κυβέρνηση οι δύο τράπεζες που κινδύνευαν να τιναχτούν στον αέρα, η Deutsche Bank και η Paribas, και άλλα 15 δισ. ευρώ ο γερμανικός και ο γαλλικός προϋπολογισμός, ποσό αστείο σε εκείνη τη συγκυρία συγκριτικά με όσα δισ. ευρώ εγκρίθηκαν υπό καθεστώς πανικού από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης λίγο αργότερα.

Με αυτό τον τρόπο -θυμόταν ο Άκερμαν- η ελληνική οικονομία θα χρηματοδοτούσε τις δανειακές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια και θα είχε όλη την άνεση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για να ηρεμήσουν οι αγορές.

«Ο Παπανδρέου μόνο που δεν πετάχτηκε από την καρέκλα από τη χαρά του» αποκάλυψε ο Άκερμαν στην παράξενη ομήγυρη της Σαμοθράκης, και τον ευχαρίστησε για την προσφορά.

Οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και τα καρφώματα σε ξένους είχαν χαλάσει μια ανάλογη δουλειά με την Goldman Sachs έναν μήνα πριν στο Πεντελικό. Ο Άκερμαν έμοιαζε στα μάτια του ως από μηχανής θεός. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα έδινε ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, δεν θα αναγκάζονταν να κλείσουν τη στρόφιγγα στις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη θα κατάφερνε να νικήσει τη λιτότητα πριν αυτή εκδηλωθεί.

Ωστόσο, το μυστικό σχέδιο δεν προχώρησε εξαιτίας δύο παραγόντων: της Μέρκελ και του ίδιου του Παπανδρέου. Ο Άκερμαν με το που γύρισε στο Βερολίνο συνάντησε αμέσως την καγκελάριο, της ανέπτυξε την πρότασή του και της είπε ότι έχει εξασφαλίσει την αρχική σύμφωνη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος σε εκείνη τη φάση πήγαινε στις Συνόδους Κορυφής και ζητούσε πολιτική στήριξη και όχι βοήθεια, όπως υπογραμμίζει στο τελευταίο του βιβλίο «Η Ευρώπη σε θύελλα» ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι. Όπως αποκάλυψε ο Άκερμαν στη συντροφιά της Σαμοθράκης, η οποία τον παρακολουθούσε να διηγείται με κομμένη την ανάσα όσα συνέβησαν στην καγκελαρία εκείνη την ημέρα, η Μέρκελ υπήρξε απρόθυμη να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης πλησίαζαν και οι χριστιανοδημοκράτες δεν πήγαιναν και τόσο καλά. Όπως τόνισε στον στενό συνεργάτη της, «οι διασώσεις τραπεζών (bail-out) ήταν νωπές στις μνήμες των φορολογουμένων μπροστά στις επερχόμενες εκλογές».



Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου
Το πλέον ενδιαφέρον όμως στην προκειμένη περίπτωση ήταν η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, εξαιτίας της πρεμούρας του Γερμανού τραπεζίτη να στηρίξει την ελληνική οικονομία, λογικά θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι η Ελλάδα, ακόμη και στη δυσκολότερη στιγμή της, είχε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα έναντι των ανέτοιμων να χειριστούν μια τέτοιας έκτασης κρίση Γερμανών.

Εις εκ της παρέας της Σαμοθράκης ρώτησε τον Άκερμαν αν ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός αντέδρασε στην άρνηση της Μέρκελ.

Η απάντηση που έλαβε τον σόκαρε: «Ο πρωθυπουργός σας δεν επανήλθε ποτέ να ρωτήσει για την τύχη της πρότασής μου». Προφανώς γιατί κάποιοι άλλοι είχαν παρέμβει στο παρασκήνιο για να τον φρενάρουν και να του υποδείξουν το ΔΝΤ ως «φιλικότερη λύση».

Τόσο η σύλληψη της πρότασης Άκερμαν όσο και η διαρροή της στο περίγραμμά της χωρίς τα ακριβή ποσά στον γερμανικό Τύπο λίγους μήνες αργότερα προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό της καγκελαρίας, η οποία επιτέθηκε στον άλλοτε ισχυρό κεντρικό τραπεζίτη με διαρροές στον Τύπο. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έδειξε να πτοείται. Έχοντας άριστη σχέση με μεγάλα επενδυτικά fund από την Αμερική επέστρεψε σε Ελλάδα και Κύπρο και διεκδικεί κομβικό ρόλο στις εξελίξεις. Στη Μεγαλόνησο προαλείφεται για πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου στην οποία προτάθηκε από τον Γουίλμπερ Ρος και το fund «Tyrus Capital». Λέγεται, επίσης, ότι σχεδιάζει να συστήσει μαζί με τη συνεργάτιδά του, Κατερίνα Καραγιάννη, ένα πρότυπο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων φυσικού αερίου/πετρελαίου μετά τις εξορύξεις των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Επί των ημερών του, άλλωστε, δόθηκε στη δημοσιότητα μια έκθεση της Deutsche Bank, η οποία εκτιμούσε ότι «τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης έφθασαν στο ποσό των 427 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο από την εξόρυξή τους μπορεί να φθάσει τα 214 δισ. δολάρια, ήτοι το 107% του ελληνικού ΑΕΠ».

Δεν μένει, τέλος, αδιάφορος μπροστά στο ενδεχόμενο του σχεδιασμού ειδικών οικονομικών ζωνών κατά τα πρότυπα της Πολωνίας (μηδενικοί φορολογικοί συντελεστές, ελεύθερες αμοιβές, μοντέλο κινεζοποίησης με φτηνά εργατικά χέρια) στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ισχυρό πονοκέφαλο προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η επίσκεψη του Γιόσεφ Άκερμαν στη Σαμοθράκη και όπως αποκαλύπτει σήμερα το CRASH χρειάστηκε να γίνουν παρασκηνιακές επαφές των διοργανωτών του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι από την τοπική κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανέβει στα κεραμίδια μόλις έγινε γνωστή η μετάβασή του στο νησί. Οι αντιδράσεις έφτασαν σε τέτοιο σημείο ώστε ελλείψει ομοφωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού ο Άκερμαν δεν ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σαμοθράκης -μολονότι την επισκέπτεται τουλάχιστον μία δεκαετία- αλλά (όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Βίτσας) «επίτιμος φίλος».

Με το που έγινε γνωστή η μετάβαση Άκερμαν στο ακριτικό νησί άρχισαν τα όργανα. Η ΟΜ Σαμοθράκης του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε ανεπιθύμητο τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας στο νησί, ενώ του επιφύλασσε χαρακτηρισμούς όπως «σκοτεινός και υποχθόνιος τραπεζίτης που είναι μέλος της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ». Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν όταν τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αφισοκόλλησαν το λιμάνι της Καμαριώτισσας και τα καφενεία της χώρας με εικόνες του και τη λέξη «ανεπιθύμητος». Αφίσες που κατέβασαν διακριτικά το πρωί της άφιξής του τοπικοί παράγοντες.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Σαμοθράκης είχαν σκοπό να μεταβούν και στον συνεδριακό χώρο όπου μίλησε ο Άκερμαν για να διακόψουν την ομιλία του και να πραγματοποιήσουν ακτιβίστικη διαμαρτυρία με πανό, αλλά το αυστηρό τηλέφωνο που έπεσε από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, στους ηγήτορες, τους έκανε να ανακρούσουν πρύμναν. Έτσι περιορίστηκαν σε διαμαρτυρίες στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού όπου και μπλόκαραν την απόφαση για ανακήρυξη του Άκερμαν σε επίτιμο δημότη, ενώ διαμαρτυρήθηκαν επειδή ο υψηλός προσκεκλημένος της Σαμοθράκης μεταφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη στο νησί με την ακταιωρό του Λιμενικού Σώματος «Φούρνοι».

Ο δήμαρχος που έχει το αυτό επώνυμο με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, για να σκεπάσει το φιάσκο ανακοίνωσε στον Γερμανό τραπεζίτη ενώπιον του κοινού ότι «η σχέση σας με το νησί ξεπερνά τα τυπικά πρωτόκολλα» και προκειμένου να μη διασυρθεί ο δήμος τού απένειμε τον τίτλο τού «επίτιμου φίλου», για τον οποίο φυσικά δεν ελήφθη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν ακύρωσε και τη μετάβασή του στο νησί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Την οικογένεια εκπροσώπησε η αδερφή του και επικεφαλής της ActionAid, Aλεξάνδρα Μητσοτάκη, που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για το νησί σε επιμέλεια Κώστα Γαβρά.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι ο Άκερμαν επισκέπτεται με προτροπή της Θρακιώτισσας φίλης και συνεργάτιδός του, Κατερίνας Καραγιάννη, τη Σαμοθράκη από τον καιρό της μέγιστης ισχύος του -όταν ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens και πρόεδρος της Deutsche Bank-και σχεδιάζει να αγοράσει σπίτι εκεί. Γνωρίζει τους τοπικούς χορούς και χόρεψε όταν η μαθητική χορωδία του Δήμου Σαμοθράκης τραγούδησε τοπικούς σκοπούς (σχετικό βίντεο υπάρχει και στην ιστοσελίδα xronos.gr).

Στενοί του συνεργάτες αποκαλύπτουν στο CRASH ότι ο πολυμήχανος τραπεζίτης διαβάζει την Οδύσσεια, μελετά αρχαία ελληνικά, του αρέσει πάρα πολύ το ούζο και ο τσίρος, ενώ επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά από την εποχή που μικρό παιδί στη Γερμανία ήταν πρόσκοπος. Με τη Θράκη έχει δεθεί στενά από το πρώτο συνέδριο του Οικο,νομικού Φόρουμ, όταν ο τότε πρύτανης του Δημοκριτείου, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, τον αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορά του.


Το ανάρτησα από http://www.crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: